Antena LIVE

Curs valutar

"Violoncelistul lui Putin", transferuri de milioane de euro în Elveţia. Patru bancheri, inculpaţi. Kremlin: Legăturile cu liderul rus, "putinofobie" antirusească

Patru angajaţi ai unei bănci elveţiene sunt judecaţi într-un proces care a început miercuri în Elveţia, pentru că ar fi gestionat active de zeci de milioane de euro ale lui Serghei Roldughin, un muzician cu legături strânse cu Kremlinul, relatează AFP şi Reuters. Sursa banilor primiţi de dirijor stă sub semnul întrebării, una dintre întrebări fiind cum de un artist putea avea o asemenea avere, a declarat judecătorul. Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia fondurile lui Roldughin ar avea legătură cu liderul rus, considerând-o drept "putinofobie" antirusească. 

De la 08.03.2023, 18:55
WhatsApp
"Violoncelistul lui Putin", transferuri de milioane de euro într-o bancă elveţiană. Patru bancheri, inculpaţi. Kremlin: Legăturile cu liderul rus, "putinofobie" antirusească Getty Images

Patru angajaţi ai băncii elveţiene Gazprombank, inclusiv directorul său general, sunt judecaţi începând de miercuri pentru că au acceptat să gestioneze activele dubioase ale violoncelistului rus Serghei Roldughin, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Cei patru inculpaţi sunt acuzaţi că nu au luat măsurile de precauţie necesare pentru a se asigura că violoncelistul şi dirijorul rus era proprietarul de drept al sumelor încredinţate băncii între 2014 şi 2016, în pofida "îndoielilor obiective" pe care ar fi trebuit să le ridice milioanele de franci elveţieni care au trecut prin contul său, transmite news.ro.

Conform legislaţiei elveţiene, muzicianul, care este şi naşul uneia dintre fiicele preşedintelui rus, ar fi trebuit să facă, de asemenea, obiectul unor verificări mai stricte ca aşa-numită persoană expusă politic. În Elveţia, băncile sunt obligate să respingă sau să înceteze relaţiile de afaceri în cazul în care există îndoieli cu privire la identitatea părţii contractante.

De la anunţarea procesului, presa elveţiană s-a întrebat dacă violoncelistul nu a acţionat cu aceste conturi ca un "om de faţadă" pentru preşedintele rus şi anturajul său.

Pe acelaşi subiect

Cei patru inculpaţi - trei ruşi şi un elveţian, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită din cauza legislaţiei locale - au compărut miercuri la tribunalul districtual din Zurich, capitala financiară a Elveţiei, în costume şi cravate închise la culoare.

Inculpaţii, care neagă acuzaţiile, riscă o pedeapsă de şapte luni închisoare cu suspendare.

Cum poate fi un artist milionar?

În momentul în care au fost deschise conturile, existau deja îndoieli cu privire la sursa banilor primiţi de dirijor, una dintre întrebări fiind cum de un artist putea avea o asemenea avere, a declarat judecătorul, întrebându-i pe inculpaţi de ce nu au verificat.

Acuzarea a declarat în faţa instanţei că cei patru inculpaţi nu au făcut suficient pentru a determina identitatea beneficiarului real al fondurilor. Este vorba de sume de 30 de milioane de franci elveţieni (31,84 milioane de dolari), a declarat procurorul Jan Hoffmann.

Roldughin este titularul a două conturi deschise la Gazprombank Elveţia în 2014. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că muzicianul - care apare pe lista ruşilor sancţionaţi de Elveţia - nu avea nicio activitate listată ca om de afaceri în documentele sale bancare şi în mod evident nu deţinea el însuşi milioane de euro.

Roldughin se numără printre zecile de membri ai cercului intim al lui Putin sancţionaţi de Occident, inclusiv de Elveţia, după ce Rusia a lansat invazia Ucrainei în 2022. Cazul evidenţiază modul în care persoane precum Roldughin au fost folosite ca "paravan", o modalitate de a ascunde adevăraţii proprietari ai banilor, se arată în rechizitoriul consultat de Reuters.

"Toate dovezile contrazic faptul că Serghei Roldughin este adevăratul proprietar al activelor", a declarat procurorul Jan Hoffmann în faţa instanţei.

Avocatul apărării, Bernhard Loetscher, a replicat că nu există nicio dovadă că Roldughin nu este adevăratul proprietar al activelor. "Îndoielile cu privire la identitatea adevăratului proprietar nu sunt suficiente din punct de vedere al dreptului penal", a declarat Loetscher în faţa instanţei.

"Resping acuzaţiile", a declarat, la rândul său, directorul general al băncii. "Pentru mine, personal, este o situaţie extraordinară", a adăugat el, explicând că o condamnare ar marca "cu adevărat sfârşitul carierei (sale)".

Câţi bani câştigă Putin

Există puţine urme ale activelor lui Putin. "Este binecunoscut faptul că Putin are oficial doar un venit de 100.000 de franci elveţieni şi că nu este bogat, dar că, de fapt, are active enorme care sunt gestionate de persoane apropiate lui", se arată în rechizitoriu.

Putin a declarat în trecut că Roldughin este un prieten, un muzician strălucit şi un om care a câştigat în mod cinstit nişte bani dintr-o participaţie minoritară la o companie rusă.

Kremlinul a respins orice sugestie conform căreia fondurile lui Roldughin ar avea legătură cu liderul rus, considerând-o drept "putinofobie" antirusească. Finanţele lui Putin sunt declarate public, susţine Kremlinul, spunând că acesta şi-a declarat în mod regulat bunurile şi salariul în faţa alegătorilor ruşi.

Ambele conturi pe numele lui Roldugin au fost închise în septembrie 2016. Este de aşteaptat ca procesul să nu dureze mai mult de o zi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vladimir putin muzician proces elvetia banca
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024