Antena Meniu Search
x

"Miroase a crimă monstruoasă". Putin nu crede că ucrainenii au aruncat în aer Nord Stream. Prima reacţie a Kremlinului

Informaţiile apărute în mass-media despre atacurile asupra gazoductelor Nord Stream sunt un efort "coordonat" de "a distrage atenţia", iar Kremlinul se declară perplex faţă de faptul că oficialii americani pot presupune ceva despre atacuri fără o anchetă, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 08.03.2023, 13:56

"Miroase a crimă monstruoasă". Putin nu crede că ucrainenii au aruncat în aer Nord Stream. Prima reacţie a Kremlinului
Vladimir Putin - Profimedia

"Evident, autorii atacului vor să distragă atenţia. Evident că este o intoxicare coordonată în media", a spus Peskov pentru agenţia de presă de stat RIA. "Cum pot oficialii americani să presupună ceva fără o anchetă?", a adăugat el.

Peskov a mai declarat că ţările care sunt acţionare la Nord Stream ar trebui să insiste asupra unei investigaţii urgente şi transparente. "Încă nu ni se permite accesul la anchetă. Doar acum câteva zile am primit note despre acest lucru de la danezi şi suedezi", a notat Peskov.

"Nu este doar ciudat. Miroase a crimă monstruoasă", a adăugat el. Informaţii examinate de oficiali americani sugerează că atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream au fost comise de un grup pro-ucrainean, a relatat marţi cotidianul New York Times, citat de Reuters.

Nu sunt dovezi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski sau principalii săi asistenţi au fost implicaţi în operaţiune ori că autorii au acţionat la comanda unui oficial guvernamental ucrainean, a menţionat cotidianul, citând oficiali americani. SUA şi NATO au calificat atacurile din septembrie asupra gazoductului drept "act de sabotaj", în timp ce Moscova a acuzat Occidentul şi a cerut Consiliului de Securitate al ONU efectuarea unei anchete independente. Niciuna dintre părţi nu a furnizat dovezi.

Pe acelaşi subiect

Ministrul ucrainean al Apărării: Kievul nu este implicat în acţiunea de sabotaj asupra Nord Stream

Ucraina nu este implicată în sabotajul asupra a două gazoducte Nord Stream în Marea Baltică în septembrie anul trecut, a afirmat miercuri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, după informaţii de presă care au pus această acţiune spectaculoasă pe seama unui "grup pro-ucrainean", relatează AFP. "Nu este acţiunea noastră", a spus Reznikov, întrebat despre subiect în contextul unei reuniuni europene la Stockholm.

Pe baza unor informaţii obţinute de serviciile secrete americane, cotidianul New York Times a pus sabotajul pe seama unui "grup pro-ucrainean", însă fără implicarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. "Îndemn să nu se tragă concluzii pripite", a afirmat la rândul său ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în debutul reuniunii de la Stockholm. Un consilier al şefului statului ucrainean a dezminţit încă de marţi seară implicarea Kievului, vorbind despre "teorii amuzante ale conspiraţiei".

Pe 26 septembrie 2022, patru scurgeri enorme de gaz, precedate de explozii submarine, au fost detectate la gazoductele care leagă Rusia de Germania, toate în apele internaţionale. În ciuda unor anchete penale în ţările de la frontiera cu locul unde a avut loc sabotajul (Germania, Suedia şi Danemarca), responsabilitatea pentru atacul submarin rămâne misterioasă. Datele colectate de serviciile americane de informaţii sugerează că autorii din spatele sabotajului asupra celor două gazoducte sunt "adversari ai preşedintelui rus Vladimir Putin", scrie New York Times.

Nefuncţionale în momentul faptelor, cele două gazoducte conţin totuşi cantităţi importante de metan. Simboluri ale dependenţei energetice europene, şi în special germane, faţă de Rusia, aceste gazoducte, nedorite de mult timp de Washington, au fost în centrul unor tensiuni geopolitice dupa invazia din Ucraina. Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de acest act de sabotaj de o amploare neobişnuită

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » "Miroase a crimă monstruoasă". Putin nu crede că ucrainenii au aruncat în aer Nord Stream. Prima reacţie a Kremlinului