Vladimir Putin, iritat de sprijinul militar NATO pentru Ucraina: "Mâine-poimâne ar putea apărea rachete lânga Harkov"
Dezvoltarea militară a Ucrainei, cu sprijinul Occidentului, constituie o ameninţare serioasă la adresa Rusiei, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, la două zile după ce şeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev în cadrul turneului său în regiunea Mării Negre, şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina, încurajând totodată aspiraţiile de aderare la NATO ale acestei ţări, relatează Reuters.
De Redactia Observator la 22.10.2021, 12:42Vizita efectuată marţi de ministrul american al apărării la Kiev în cadrul căreia a declarat că nicio ţară terţă nu se poate opune dorinţei Ucrainei de a se integra în Alianţa Nord-Atlantică deschide de fapt calea unei astfel de aderări, a afirmat preşedintele rus în cursul unei reuniuni a Clubului de discuţii de la Valdai, care reuneşte jurnalişti şi experţi ruşi şi străini specializaţi în problemele Rusiei. Indiferent dacă va fi sau nu cazul, interesele Rusiei sunt oricum vizate, a spus liderul rus.
"O aderare oficială (a Ucrainei) la NATO s-ar putea să nu aibă loc, dar dezvoltarea militară a teritoriului său este deja în curs de desfăşurare", a declarat preşedintele rus, avertizând că "aceasta reprezintă într-adevăr o ameninţare pentru Rusia". "Suntem conştienţi de aceasta", a adăugat el.
Mai mult, şeful statului rus a declarat că ţările NATO, sub pretextul unor centre de antrenament, pot desfăşura rachete pe teritoriul Ucrainei, conform agenţiei de presă TASS şi publicaţiei Vzgliad, scrie Agerpres.
"Mâine-poimâne ar putea apărea rachete lânga Harkov, ce ar trebui să facem atunci", a întrebat el retoric, denunţând apropierea infrastructurii militare a Alianţei de frontierele Rusiei ca urmare a extinderii NATO.
- NATO aprobă un nou plan de contracarare a activităţilor Rusiei. "Tot mai multe incursiuni în zona Mării Negre"
- Vladimir Putin le promite rușilor o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea coronavirusului
- Rusia rupe legăturile diplomatice cu NATO. Kremlinul ordonă Alianței să închidă misiunea din Moscova
SUA, cel mai puternic susţinător al Kievului
De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, urmată de începerea conflictului dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi - sprijiniţi de Moscova - în Donbas, SUA sunt cel mai puternic susţinător al Kievului.
În cursul vizitei sale la Kiev, şeful Pentagonului a acuzat Moscova de "obstrucţionarea unei rezolvări paşnice" a conflictului din estul Ucrainei.
Kremlinul nu încetează să repete că eventuala aderare a Ucrainei - care are legături strânse cu Rusia încă din cele mai vechi timpuri - la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ar constitui o "linie roşie" pentru Moscova.
Săptămâna aceasta, Rusia a rupt practic relaţiile sale diplomatice cu NATO în urma deciziei Alianţei de a expulza opt membri ai misiunii diplomatice ruse de la Bruxelles sub suspiciunea că ar fi fost "agenţi nedeclaraţi ai agenţiilor de informaţii ruse".
NATO, nou plan global de apărare împotriva unui eventual atac din partea Rusiei
Alianţa Nord-Atlantică a adoptat joi un nou plan global de apărare împotriva unui eventual atac din partea Rusiei pe mai multe fronturi, dorind astfel să-şi reafirme forţa de descurajare faţă de Moscova.
În cursul sesiunii de întrebări-răspunsuri desfăşurate joi în cadrul Forumului de la Valdai, sesiune care a durat mai multe ore, Putin s-a arătat optimist în privinţa relaţiilor sale cu administraţia preşedintelui Joe Biden.
Preşedintele rus consideră că discuţiile dintre Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică şi securitatea cibernetică merg într-o direcţie bună, apreciind că summitul din iunie de la Geneva cu Joe Biden a fost productiv.