Antena Meniu Search
x

Rusia rupe legăturile diplomatice cu NATO. Kremlinul ordonă Alianței să închidă misiunea din Moscova

Rusia își suspendă misiunea din cadrul NATO. Anunțul ministrului de externe Serghei Lavrov vine după ce NATO a expulzat opt ​​membri ai misiunii ruse la alianța militară.

de Redactia Observator

la 18.10.2021, 17:36

Rusia suspendă legăturile diplomatice cu NATO. Kremlinul ordonă Alianței să închisă misiunea din Moscova
Vladimir Putin - Profimedia

Rusia va suspenda legăturile diplomatice cu NATO de la 1 noiembrie, iar misiunea de la Moscova a alianței militare conduse de SUA va fi închisă. Serghei Lavrov a transmis că personalul NATO îl poate suna pe ambasadorul rus în Belgia, dacă vrea să discute. Biroul de informații NATO de la Moscova va fi, de asemenea, obligat să se închidă ca parte a măsurilor de represalii.

Anunțul vine după ce la începutul lunii octombrie, NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei, care erau „ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi”. Totodată atunci a redus la 10 numărul posturilor pe care Federaţia Rusă le poate acredita la NATO.  Aceste decizii urmează să intre în vigoare la 1 noiembrie, a precizat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia suspendă activitatea misiunii ruse la NATO şi activitatea misiunii Alianţei la Moscova

Rusia urmează, astfel, să suspende - pe termen nedeterminat - atât activitatea Misiunii sale la Bruxelles, la sediul alianţei militare occidentale, cât şi activitatea misiunii NATO, găzduită de Ambasada Belgiei la Moscova. Misiunea NATO la Moscova are rolul să asigure legătura între Alianţa Nord-Atlantică şi Ministerul rus al Apărării.

Pe acelaşi subiect

Serghei Lavrov a mai anunţat că ”pune capăt activităţii Biroului de Informare NATO”, definit de Alianţă ca având misiunea ”să îmbunătăţească cunoaşterea şi înţelegerea reciproce”.

Aceste anunţuri intervin în urma unor noi acuzaţii se spionaj. La începutul lui octombrie, NATO a anunţat că a retras acreditările unui număr de opt membri ai Misiunii ruse de la Bruxelles, acuzaţi de faptul că sunt ”agenţi si informaţiilor ruse nedeclaraţi”. De asemenea, Rusia se face vinovată de ”activităţi răuvoitoare” în creştere în Europa, a acuzat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

NATO a decis, în martie 2018, să retragă acreditările unui număr de şapte membri ai misiunii ruse şi să-i expulzeze din Belgia, în urma otrăvirii, în Regatul Unit, a lui Serghei Skripal, un fost agent al serviciilor ruse militare de informaţii GRU, şi fiicei sale, Iulia. Numărul acreditărilor Misiunii Rusiei la Bruxelles a fost redus, atunci, de la 30 la 20. La 7 octombrie, acest număr a fost redus din nou şi a scăzut la zece.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Rusia rupe legăturile diplomatice cu NATO. Kremlinul ordonă Alianței să închidă misiunea din Moscova