Vladimir Putin, prima declarație despre oprirea războiului. Liderul de la Kremlin spune în ce condiții ar putea opri "operațiunea specială" din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat marţi că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască "republicile populare" Doneţk şi Lugansk drept condiţie prealabilă pentru încheierea "operaţiunii speciale" în Ucraina, potrivit Kremlinului, informează Agerpres.
De Redactia Observator la 01.03.2022, 20:33Kievul trebuie de asemenea să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea din Marea Neagră şi să se angajeze să renunţe şi în continuare la armele nucleare, a anunţat Kremlinul.
În plus, Ucraina - prietenă cu Occidentul - trebuie să se demilitarizeze şi să adopte un statut neutru.
Este prima declaraţie de acest fel a Kremlinului după ce o delegaţie a Moscovei şi reprezentanţi ai Ucrainei au purtat luni discuţii de pace în Belarus. Prima întâlnirea s-a încheiat fără vreun progres.
În dimineaţa zilei de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina, atacul fiind precedat de o declaraţie a preşedintelui rus care a transmis conaţionalilor săi că este vorba de o "operaţiune specială" pentru "demilitarizarea şi denazificarea" Ucrainei.
Putin, frustrat de cum decurge invazia Ucrainei
Agențiile de informații americane au analizat comportamentul președintelui rus Vladimir Putin și au concluzionat că acesta este din ce în ce mai frustrat de cum se desfăşoară invazia Ucrainei. Potrivit NBC, specialiştii americani se tem că acest lucru l-ar putea face să recurgă la şi mai multă violenţă.
Aleksandr Lukaşenko a dezvăluit de ce Vladimir Putin a atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului
Președintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a dezvăluit, în cadrul Consiliului de Securitate, motivul pentru care trupele ruse au atacat Ucraina de pe teritoriul țării sale. Liderul de la Minsk a spus că, rachetele ucrainene "ar fi zburat către Gomel și Mazyr".
"Bineînțeles, trebuia să folosească trupele care au rămas pe teritoriul Belarusului. Și am fost informat despre asta la ora 5 dimineața, pe 24 februarie. Înainte de această decizie, serviciile noastre de informații și rușii au găsit mai multe divizii antiaeriene și de rachete în Ucraina, în imediata apropiere a graniței cu Belarus, menite să lovească trupele ruse în zonele de concentrate pe teritoriul belarus. Dacă nu ar fi făcut asta, aceste rachete ar fi zburat către Gomel și Mazyr", a spus președintele Belarus, potrivit agenției BELTA.
Război Rusia - Ucraina, ziua 6
După cinci zile și cinci nopți de confruntări cu forţele armate ale Rusiei, Ucraina rezistă. A șasea zi de război a început cu noi bombardamente, după ce aseară capitala ucraineană a fost atacată masiv cu rachete. Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, iar imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC News. Tot în această dimineață, rușii au dezlănțuit iadul la Harkov. Bombele au căzut în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia.