Antena Meniu Search
x

Putin, frustrat de cum decurge invazia Ucrainei: "Nu mai este același dictator cu sânge rece". Izolat şi dezinformat, preşedintele rus ar putea recurge la şi mai multă violenţă

Agențiile de informații americane au analizat comportamentul președintelui rus Vladimir Putin și au concluzionat că acesta este din ce în ce mai frustrat de cum se desfăşoară invazia Ucrainei. Potrivit NBC, specialiştii americani se tem că acest lucru l-ar putea face să recurgă la şi mai multă violenţă.

de Redactia Observator

la 01.03.2022, 16:10

Putin, frustrat de cum decurge invazia Ucrainei: "Nu mai este același dictator cu sânge rece". Izolat şi dezinformat, preşedintele rus ar putea recurge la şi mai multă violenţă
- Profimedia

În timp ce economia rusă se clatină sub ploaia globală de sancțiuni fără precedent la care este supusă și forța sa militară, în teorie net superioară, pare blocată în Ucraina, Vladimir Putin își atacă cu furie subalternii, chiar dacă rămâne în mare parte izolat de Kremlin din cauza preocupărilor legate de Covid,spun surse citate de NBC.

"În mod clar Putin a fost surprins de rezistența ucraineană", spune senatorul Mark Warner, președintele Comitetului de Informații din SUA. "S-a izolat. Nu a fost prea mult la Kremlin, nu a primit foarte mulţi vizitatori", mai spune senatorul. "Mă tem că a fost încolţit şi că nu i-au rămas foarte multe opţiuni", conchide el.

Agențiile de informații occidentale sunt cu ochii pe Putin și urmăresc cu atenție mișcările sale pentru orice schimbări semnificative de comportament, au declarat mai mulți oficiali americani. Nu există informații care să arate că este instabil mental, dar Putin a afișat un model de comportament diferit față de cel din trecut, spun experţii.

SUA au informații solide că Putin "este frustrat" și că are des explozii neobișnuite de furie care se răsfrâng asupra oamenilor din cercul său de apropiaţi. Nemulţumirile liderului rus ar viza, potrivit americanilor, starea campaniei militare din Ucraina și condamnarea la nivel mondial a acțiunilor sale.

Pe acelaşi subiect

Emoţiile, un lucru neobişnuit pentru Vladimir Putin. E liderul rus instabil?

Fost ofițer de informații, Putin își ține de obicei emoțiile în frâu spun experţii americani.

"Nu mai este același dictator cu sânge rece și cu ochii limpezi ca în 2008", crede fostul director CIA, John Brennan.

Un diplomat occidental a spus că Putin părea a fi din ce în ce mai izolat și dezinformat.

"Principala preocupare este legată de informațiile pe care le primește și de cât de izolat este. Izolarea lui Putin este o mare îngrijorare", a spus diplomatul. "Nu credem că are o înțelegere realistă a ceea ce se întâmplă".

Senatorul Marco Rubio, membru al Comitetului de Informații, a declarat pe Twitter că "bătrânul Putin a fost un ucigaș cu sânge rece, dar calculat. Acest nou Putin este și mai periculos".

Warner, care, la fel ca Rubio, primește informări speciale de la CIA, a spus că rămâne îngrijorat de un atac cibernetic masiv asupra Ucrainei, pe care rușii nu au fost încă dispuși sau în măsură să îl facă.

Rubio și-a exprimat această îngrijorare și pe Twitter, într-un limbaj dur.

"PERICOL", a scris Rubio pe Twitter. "Legitimitatea lui #Putin s-a construit pe imaginea de lider puternic care a restaurat #Rusia în superputere după dezastrele anilor 90. Acum economia este în prăbușire și armata este umilită, iar singurele sale instrumente pentru a restabili echilibrul de putere cu Occidentul sunt cibernetice și arme nucleare".

John Brennan a spus că împărtășește acele griji. Pe baza divulgării de informații precise care prezic mișcările lui Putin înainte de invazie, Brennan a spus că crede că agențiile de informații din SUA și Occident au o perspectivă bună asupra proceselor sale de luare a deciziilor.

"A fost o greșeală de calcul atât de proastă din partea lui Putin", a spus Brennan. "Nu s-a confruntat niciodată cu așa ceva înainte. Sunt sigur că atacă consilieri, miniștri și alții – poate exista o spirală emoțională aici. A suferit doi ochi negri, un nas plin de sânge și o serie de pumni. El este paralizat pe câmpul de luptă și pe frontul financiar și nu are opțiuni bune".

Frustrările lui Putin ar putea genera şi mai multă violenţă

În afară de bombardamentele puternice din Harkov, forțele ruse nu au declanșat până acum campanii de bombardare pe care le-au folosit în acțiunile militare anterioare, a declarat Michael Kofman, analist la think tank-ul CNA. Armata rusă este "în primul rând o armată de artilerie și a folosit până acum o parte din focurile disponibile în acest război", a scris Kofman pe Twitter.

"Din păcate, mă aştept că ce e mai rău urmează să fie încă înainte, iar acest război ar putea deveni mult mai urât", a spus el.

Cu forțele ruse care se luptă să împingă mai adânc în Ucraina împotriva unei rezistențe hotărâte și economia Rusiei sub o presiune internațională fără precedent, opțiunile rămase ale lui Putin sunt toate neatractive și riscante, au spus experții și foștii oficiali americani.

Putin ar putea ordona armatei sale să folosească forța brută pentru a cuceri Kievul și alte orașe prin bombardarea fără discernământ asupra zonelor civile. Aceasta a fost abordarea Rusiei în războiul aerian din Siria, unde a sprijinit luptătorii susținuți de Iran și trupele regimului sirian, și în cel de-al Doilea Război Cecen din 1999 și 2000.

În Cecenia, câteva mii de civili au fost uciși când trupele ruse au asediat capitala Groznîi. Grupurile pentru drepturile omului au acuzat Rusia de crime de război și de țintirea civililor atât în ​​Siria, cât și în Cecenia.

Când a candidat pentru președinte în 2000 și a câștigat, Putin a susținut războiul din Cecenia, prezentându-se ca un lider care ar putea restabili ordinea și zdrobi tulburările.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Putin, frustrat de cum decurge invazia Ucrainei: "Nu mai este același dictator cu sânge rece". Izolat şi dezinformat, preşedintele rus ar putea recurge la şi mai multă violenţă