Vladimir Putin recunoaște că situația din regiunile anexate este ''extrem de dificilă'' și le cere serviciilor secrete să apere Rusia de ''trădători''
Vladimir Putin a declarat că situaţia în cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a anexat este ''extrem de dificilă'' şi le-a ordonat serviciilor de securitate să intensifice supravegherea societății ruse și a granițelor pentru a combate "apariția unor noi amenințări" din străinătate și din partea trădătorilor din țară. Reuters subliniază că declarațiile președintelui rus sunt neobișnuite și reprezintă o recunoaștere a faptului că războiul nu merge într-o direcție favorabilă.
De Redactia Observator la 20.12.2022, 11:38"Situația din republicile populare Donețk și Lugansk, din regiunile Herson și Zaporojie este extrem de dificilă", a declarat Vladimir Putin luni seara. În septembrie, președintele rus a anexat cele patru regiuni ale Ucrainei, aproximativ 15% din teritoriul acesteia, dar la începutul acestei luni, el a spus că războiul "poate fi un proces lung".
Cum evoluează situația de pe front?
Oficialii ucraineni au raportat că forțele ucrainene au doborât 30 de drone rusești, dintre care 10 deasupra sudului Ucrainei și 18 deasupra Kievului. Șeful Administrației militare a capitalei ucrainene, Serhii Popko, a declarat că loviturile rusești au reușit să lovească părți din infrastructura orașului, informație susținută și de bloggerii militari ruși, care au susținut că atacurile au vizat infrastructura energetică, notează Institutul pentru Studiul Războiului.
Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a apreciat că forțele ruse au suficiente rachete rămase pentru a efectua încă trei sau patru runde de lovituri și apoi ar trebui să achiziționeze mai multe rachete din Iran, împotriva cărora forțele ucrainene ar avea probleme să se apere. Bloggerii militari ruși au continuat să critice armata pentru lovirea unor ținte nesemnificative din punct de vedere operațional care nu promovează obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina.
- Putin, în vizită la "ultimul dictator din Europa". Republica Moldova se teme că războiul din Ucraina s-ar putea...
- Ucraina își întărește apărarea frontierei cu Belarus, după ce Putin s-a întâlnit cu Lukașenko
- Vladimir Putin urmează să facă un anunț important săptămâna viitoare, potrivit unui post de stat rus
Republica Populară Donețk (DNR) se confruntă cu alte autorități pro-ruse cu privire la funcțiile administrative de bază, sugerând o lipsă de coeziune între administrațiile de ocupație din estul Ucrainei. Președintele asociației transportatorilor de mărfuri din Crimeea, susținut de Rusia, Anatoli Tsurkin, a postat un apel public către șeful separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, în 18 decembrie, cerând ca acesta să reglementeze "ilegalitatea, acțiunile nefondate care sunt efectuate pe teritoriul DNR" de către angajații diferitelor organe militare, administrative și de aplicare a legii.
Vizita lui Putin alimentează îngrijorările legate de intrarea Belarusului în război
Vizita liderului de la Kremlin la Minsk a stârnit temeri în Ucraina cu privire la implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în război. Putin și Lukașenko au discutat foarte puțin despre Ucraina la conferința de presă, în schimb au subliniat beneficiile apărării și alinierii economice. Președintele Belarusului a declarat în repetate rânduri că nu are intenția de a trimite trupele țării sale în Ucraina.
Kremlinul a respins luni informațiile că Putin ar dori să împingă Belarusul într-un rol mai activ în acest război. Agenția de știri RIA Novosti l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunând că astfel de rapoarte sunt "nefondate" și "stupide". Atât Putin, cât și Lukașenko s-au străduit, de asemenea, să respingă ideea ca Rusia intenționează să anexeze sau să absoarbă Belarus. "Rusia nu are niciun interes să absoarbă pe nimeni", a declarat liderul de la Kremlin.