Antena Meniu Search
x

Putin, în vizită la "ultimul dictator din Europa". Republica Moldova se teme că războiul din Ucraina s-ar putea extinde și pe teritoriul ei, prin Transnistria

Rusia, tot mai aproape de România! Republica Moldova ar putea fi invadată de armata rusă peste câteva luni, spune şeful serviciilor secrete de la Chişinău. Ieri, Vladimir Putin a fost în Belarus, în vizită la ultimul dictator al Europei, pe care vrea să şi-l facă aliat de război. Pe de altă parte, ucrainenii încearcă să păstreze o urmă de normalitate în ciuda atacurilor. În centrul Kievului a fost aprins bradul de Crăciun, luminat în culorile steagului naţional, galben şi albastru. 

de Redactia Observator

la 20.12.2022 , 07:41

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului
Putin, în vizită la "ultimul dictator din Europa". Republica Moldova se teme că războiul din Ucraina s-ar putea extinde și pe teritoriul ei, prin Transnistria - Profimedia

Următoarea ţintă a ruşilor este Republica Moldova, potrivit şefului Serviciului de Informații de la Chișinău. 

Alexandru Musteaţă, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate: "Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va lansa ofensiva spre teritoriul Republicii Moldova, ci când se va întâmpla asta: fie la începutul anului, ianuarie-februarie, fie un pic mai târziu, martie-aprilie, dar, din informaţia pe care o deţinem noi, intenţionează să meargă mai departe, având scopul de a crea o joncţiune cu regiunea transnistreană." 

Avertismentul a fost lansat în timp ce ministrul român de Externe era la Chişinău. Bogdan Aurescu le-a promis moldovenilor că România le va fi alături. 

Articolul continuă după reclamă

Rusia și-a continuat atacurile în timp ce Putin era în Belarus

Pe acelaşi subiect

Peste graniţă, 23 de drone iraniene au intrat în spaţiul aerian ucrainean, iar 18 dintre ele au atins Kievul. Mai mulţi civili au fost răniţi. 

"A venit ambulanţa... am chemat ambulanţa şi au venit."

Şi Rusia a fost zguduită de mai multe explozii. Una dintre ele la un parc de sonde petroliere din Siberia. Există bănuiala unui sabotaj care pedepseşte războiul lui Putin din Ucraina. Alte deflagraţii suspecte au făcut pagube în regiunea Belgorod, aproape de graniţa ucraineană. 

Putin şi-a petrecut toată ziua de ieri în Belarus - singurul lui aliat din regiune -  semn că pregăteşte ceva, spun analiştii militari. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko l-a aşteptat la aeroport cu îmbrăţişări, pâine şi flori. Mulţi experţi se tem că Moscova va împinge armata din Belarus spre ofensiva terestră împotriva Ucrainei. Armatele lui Putin şi Lukaşenko au fost mobilizate la manevre comune.

Sean Bell, analist militar britanic: "Lui Putin i-ar plăcea să implice mai mult Belarusul în acest război şi, deşi Putin şi Lukaşenko sunt aliaţi politici, poporul şi armata din Belarus nu vor deloc să se implice în acest conflict." 

În ciuda atacurilor şi ameninţărilor, ucrainenii încearcă să aducă măcar o picătură de normalitate în vieţile lor. S-au aprins luminiţele într-o staţie de metrou din Kharkiv, unde a fost aranjat un brad înalt de 50 de metri. 

Ihor Terekhov, primar Kharkiv: "Având în vedere că nu poţi fura o sărbătoare de la copii, am venit cu ideea acestei instalaţii, să avem un brad de Crăciun într-un loc sigur, la metrou. Vom organiza si piese de teatru pentu copii tot la metrou, din motive de siguranţă." 

Luminiţele s-au aprins şi în Kiev. Un brad de 12 metri a fost decorat în culorile naţionale, galben şi albastru, iar decoraţiunile sunt cu steagurile tuturor ţărilor care au ajutat Ucraina şi cu porumbei albi. 

Vocea caldă a colindătorilor vesteşte sosirea Crăciunului şi într-o gară din Kiev. Un tren cu peste 30 de mii de cadouri a sosit în capitala Ucrainei înainte să plece în călătoria pentru a ajuta copiii afectaţi de război din Kharkiv, Bahmut şi Herson. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Toate firmele, obligate să folosească POS. Credeţi că măsura va combate evaziunea fiscală?
Observator » Stiri externe » Putin, în vizită la "ultimul dictator din Europa". Republica Moldova se teme că războiul din Ucraina s-ar putea extinde și pe teritoriul ei, prin Transnistria