"Vorbesc italiană mai bine decât noi". O familie de români cu 12 copii a devenit oficial una de italieni
Tatăl Onisim, mama Oana şi cei 12 copii ai lor au devenit oficial italieni, după ce Leonio Milan, primarul din Mansuè, un orăşel din provincia Treviso, regiunea Veneto, le-a acordat cetăţenia.
De Veronica Micu la 10.07.2022, 12:04În Italia de aproape două decenii, Onisim si Oana Bizu, 39 de ani el, 37 ea, ambii de origine română, au cerut să devină cetățeni italieni în urmă cu câțiva ani. Și, cu răbdare, rezultatul a venit, extinzându-se, conform legii, la toţi cei 12 copii ai lor, toți minori, scrie Corriere del Veneto.
"Copiii lor au văzut lumina pe pământ italian și toți învață"
Leonio Milan nu s-a gândit de două ori, iar joi dimineaţă a avut loc ceremonia în primărie, în cadrul căreia edilul a conferit familiei de români cetățenia italiană.
"Onisim Bizu și soția sa Oana sunt de origine română. Sunt în Italia de foarte mult timp. Toți copiii lor s-au născut în Italia. De ce am decis să dau cetățenia tuturor? Pentru că sunt perfect integrați în comunitatea noastră, vorbesc foarte bine italiană, mai bine decât noi. Copiii lor au văzut lumina pe pământ italian și toți învață. Unii în Itis, unii la liceu, până la cei mici care merg la grădiniță. Acest tânăr cuplu a încercat întotdeauna să crească", a declarat Leonio Milan, potrivit Il Gazzettino.
Capul familiei lucrează în construcții, a început ca muncitor, până când a devenit un zidar experimentat. Dar el nu s-a oprit aici. "Voia neapărat să își îmbunătățească poziția, așa că a muncit din greu și, cu multe sacrificii, a mers la școala serală până când a absolvit ca topograf. Acum este un manager de șantier", continuă edilul.
O cincime dintre locuitorii din Mansuè sunt români
Cât despre cei 12 copii ai familiei, primarul spune că cetăţenia italiană îi va ajuta.
"Cred că a fi cetățeni italieni îi va ajuta. Dar poate că sunt încă prea tineri ca să înțeleagă. (...) Aceștia sunt noii italieni care contribuie la creșterea comunității noastre. Ar trebui să-i vedeți pe copiii pe care i-am primit la primărie. Foarte politicoși, erau cei care îl țineau în brațe pe cel mai mic, cei care își țineau fratele sau sora de mână. Niciodată părinții nu au fost nevoiți să îi sune înapoi. Această familie este creștină evanghelică, mai multe familii de origine est-europeană locuiesc în comuna noastră", a mai spus primarul din Mansuè.
În urmă cu câțiva ani, administrația a acordat permisiunea ca o magazie din zona de producție să fie folosită ca biserică evanghelică.
Prezența industriilor care oferă locuri de muncă și locuințe cu chirii încă accesibile a făcut din Mansuè un municipiu atractiv pentru migranți. Comunitatea românească din Mansuè este foarte numeroasă: 745 de persoane, aproape o cincime din populație.