Antena Meniu Search
x

Video Afacerea de succes cu care patru tineri români au dat lovitura. Ar putea câştiga 4.000.000 de lei

Ca să-şi facă loc mai uşor pe rafturile magazinelor, fermierii sunt nevoiţi să se asocieze. Asta au făcut şi patru tineri din Ialomiţa. Au înfiinţat o cooperativă şi au plantat peste 60 de hectare de pepeni. Afacerea merge acum ca pe roate, iar fructul se vinde în supermarketuri din România şi din străinătate. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 02.07.2022, 21:35

Vezi și

"Un gust extraordinar. Foarte bun". E poate fructul care arată că e cu adevărat vară, iar proaspăt cules de pe câmp se vinde mai ceva ca pâinea caldă. În Ialomiţa, cât vezi cu ochii, sunt hectare întregi de pepeni. Ca să nu mai stea la mâna intermediarilor, patru tineri din comuna Gheorghe Doja au pus bazele unei cooperative agricole. Aşa reuşesc să-şi vândă marfa mult mai uşor. Andrei Boitoş spune că a învăţat meserie de la tatăl său. 

Afacerea de succes înseamnă şi multă muncă şi cheltuieli

"Eu sunt la a doua generaţie de cultivatori de pepeni. Tatăl meu s-a ocupat de cultivat pepeni de mai bine de 20 de ani în urmă şi am preluat afacerea de la el. Şi el este membru fondator în cooperativa noastră. Acum în urma asocierii, avem şi posibilitatea de a-i comercializa în marii retaileri, marile lanţuri der retail din ţară", spune Andrei Boitoş, fermier. 

Munca nu e însă deloc uşoară, iar cheltuielile sunt pe măsură. "În general, sunt costuri relativ mari faţă de alte culturi din agricultură. Cu ocazia inflaţiei şi scumpirilor acestea generale, costurile au crescut cu aproximativ 40%. Dar odată cu asocierea putem să facem o planificare pe termen mai lung şi profiturile sperăm să fie îmbunătăţite considerabil", adaugă Andrei Boitoş, fermier. 

Pe acelaşi subiect

Tinerii fermieri ar putea câştiga 4 milioane de lei

Minimum 4.000 de tone de pepeni e producţia pe care tânărul agricultor o estimează pentru acest an. Asta ar însemna un câştig de patru milioane de lei, în condiţiile în care produsul ar urma să ajungă nu doar în supermarketuri, ci şi pe pieţele din străinătate. Până la profit însă, agricultorii îşi numără cheltuielile. "Datorită preţului la combustibil care a crescut, a influenţat şi preţul la carton şi paleţi. Practic, toate preţurile sunt mai mari. Vorbim de un cost de undeva la 30-35 spre 40 de bani pe kilogram", estimează Andrei Boitoş, fermier. 

Din depozit, preţul unui kilogram de pepene porneşte de la 90 de bani. Localitatea Gheorghe Doja din Ialomiţa este a doua cea mai mare zonă producătoare de pepeni din ţară după Dăbuleni din Dolj. Ultimele date disponibile pe Institutul Naţional de Statistică arată că România a avut în 2021 o producţie de peste 380 de mii de pepeni verzi şi galbeni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Afacerea de succes cu care patru tineri români au dat lovitura. Ar putea câştiga 4.000.000 de lei