Zelenski a explicat de ce nu vrea să negocieze cu Putin: "Nu mai ai cu cine să vorbeşti"
Preşedintele Volodimir Zelenski a dezvăluit vineri că înainte de izbucnirea războiului i-a cerut preşedintelui turc să-l convingă pe Vladimir Putin să vină la masa discuţiilor, dar Recep Erdogan, la fel ca şi alţi lideri, nu a putut să-l convingă pe preşedintele rus. Acum, spune Zelenski, nu mai sunt întrunite condiţiile de a mai sta de vorbă cu Putin, transmite news.ro.
De Redactia Observator la 24.02.2023, 22:11Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat vineri de un reporter dacă s-ar alătura unor negocieri mediate de Turcia, în caz că şi liderul rus Vladimir Putin s-ar aşeza la masa negocierilor, iar Zelenski a fost categoric: "Nu accept". Erdogan "cunoaşte punctul meu de vedere", a mai spus Zelenski.
"Am discutat despre acest lucru înainte de război. I-am spus să îl aducă pe Putin la masa negocierilor: 'Putem să facem asta, vă rog? Trebuie să evităm un război la scară largă'. Dar Erdogan nu a putut să facă asta. Nu numai el, dar nu a putut nici alţii să o facă. Şi acum crede că poate? Acum nu mai putem noi", a declarat Zelenski.
Preşedintele ucrainean a explicat şi de ce nu mai poate vorbi cu Putin: "Nu mai este acelaşi om. Nu mai ai cu cine să vorbeşti", a spus el.
Zelenski a discutat cu Erdogan, înainte de conferința de presă de la Kiev
- Un an de război: 200.000 de morți, oameni mutilați pe viață și o populație mai mare ca a Transilvaniei fugită...
- Ucraina rămâne fermă pe poziții, după ce China a prezentat planul de pace. Cere revenirea la frontierele din 1991
- SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Casa Albă ia la ţintă China, Iranul şi alţi aliaţi care l-au ajutat pe Putin...
Zelenski a precizat că a avut o convorbire cu preşedintele Erdogan chiar înainte de a veni la conferinţa de presă-maraton pe care a susţinut-o vineri la Kiev. Un comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene spune că Zelenski "i-a mulţumit lui Erdogan pentru sprijinul acordat de Turcia rezoluţiei ONU privind pacea durabilă în Ucraina, precum şi pentru Formula de pace".
Formula de pace ucraineană este un plan propus de Zelenski care presupune ca Rusia să-şi retragă trupele de pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea, o condiţie pe care e greu de imaginat că liderul de la Kremlin ar accepta-o.
Ulterior, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului, s-a aflat că Erdogan a vorbit şi cu Vladimir Putin în cursul zilei de vineri. "A avut loc un schimb de opinii cu privire la situaţia din jurul Ucrainei în contextul principalelor evaluări prezentate de preşedintele rus în recenta sa alocuţiune în faţa Adunării Federale a Federaţiei Ruse", spune, între altele, comunicatul Kremlinului.
La rândul său, Preşedinţia turcă anunţă într-un comunicat că Erdogan a discutat cu Putin despre "evoluţiile privind războiul dintre Rusia şi Ucraina, care şi-a împlinit primul an de existenţă". "Afirmând că ar trebui să se stabilească o pace justă, fără alte pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri în războiul dintre Rusia şi Ucraina, preşedintele Erdogan a exprimat faptul că doreşte sincer ca acordul încheiat la Istanbul să fie revitalizat şi că este gata să îşi aducă toată contribuţia în acest sens", arată comunicatul citat de agenţia de presă Anadolu.
Acordul de la Istanbul, care permite exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, expiră luna viitoare şi sunt semnale că Moscova ar pune condiţii suplimentare pentru a accepta prelungirea lui. Acordul a fost mediat de Turcia şi ONU.
Volodimir Zelenski a reacționat și la acuzațiile Rusiei privind Transnistria
Preşedintele Volodimir Zelenski a respins vineri acuzele Moscovei potrivit cărora armata ucraineană ar pregăti o operaţiune în Transnistria şi a spus că, spre deosebire de Rusia, Ucraina respectă „integritatea şi suveranitatea teritorială” a ţării vecine, iar autorităţile Republicii Moldova ştiu asta.
"Din păcate, da", a răspuns el. "Cred că este posibil şi s-ar putea întâmpla. Preşedintele Putin trebuie să demonstreze succese şi victorii. Nu vor exista pe câmpul de luptă din Ucraina şi nu va reuşi să se răzbune în Ucraina. El poate avea, în schimb, succese în zonele slabe şi acestea ar fi ţările care au fost sub influenţa Moscovei înainte de război sau în perioada sovietică", a răspuns Zelenski care, în acest context, a dat exemplul Moldovei şi a vorbit despre planul descoperit de serviciile ucrainene care ar fi presupus o lovitură de stat la Chişinău, plan despre care le-a vorbit şi liderilor din UE cu care s-a întâlnit la Bruxelles la începutul acestei luni.
El a spus că a transmis informaţiile către preşedinta Maia Sandu, iar apoi s-a dovedit că acestea erau veridice. Zelenski a spus însă că a primit noi informaţii şi după momentul Bruxelles. Liderul ucrainean a spus că este o "situaţie rea" şi ceea ce face Rusia acum este să provoace în continuu. El a dat şi exemplul rachetelor care ar fi zburat prin spaţiul aerian al României. "Cred că este important să oprim aceste încercări cu mai multe arme, mai multe sancţiuni, cu paşi corespunzători", a adăugat el.
Despre comunicatul de vineri al Ministerului rus de Externe, Zelenski a spus că Rusia ştie că nu poate ajunge la Chişinău decât prin Transnistria şi de aceea mizează pe această provocare. "Însă autorităţile de la Chişinău ştiu că noi respectăm integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova", a adăugat Zelenski, negând astfel teoria Moscovei, care a acuzat că Ucraina şi-a adus personal şi echipament militar în apropierea frontierei cu Republica Moldova, că ar fi desfăşurat artilerie în poziţii de tragere şi că lansează drone deasupra teritoriului transnistrean, înaintea unei presupuse "invazii".
Ministerul rus de Externe a avertizat vineri SUA, statele membre NATO şi Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros” în Transnistria, considerând că orice ameninţare la adresa securităţii soldaţilor ruşi şi a muniţiei din teritoriul separatist al Republicii Moldova va fi considerată „un atac împotriva Federaţiei Ruse”, iar forţele sale armate vor răspunde „în mod adecvat”.