Antena Meniu Search
x

Video Un an de război: 200.000 de morți, oameni mutilați pe viață și o populație mai mare ca a Transilvaniei fugită din Ucraina

Vladimir Putin credea pe 24 februarie că armata sa va cuceri Ucraina în câteva zile. Un an mai târziu, militarii săi nu se pot lăuda cu nicio victorie importantă, ba mai mult, au pierdut multe dintre localităţile pe care le-au cucerit în primele zile de război. Aşa că azi, în loc să comemoreze un an de lupte, ucrainenii au ales să celebreze unitatea şi rezistenţa în faţa invadatorilor ruşi. În discursul adresat ţării, Volodimir Zelenski promite că Ucraina va câştiga acest război în acest an! 

de Redactia Observator

la 24.02.2023, 19:23

Vezi și

La miezul nopţii, clopotele Catedralei Sfântul Mihail şi acordurile imnului ucrainean au răsunat, la Kiev, pentru a marca momentul brutal care a zguduit din temelii lumea. "Mi-a fost mult mai frică acum un an. Nu ştiam la ce să mă aştept atunci, a fost haos. Dar astăzi credem în armata noastră, încă sunt calmă. Nu ştiu ce se va întâmpla mâine, dar astăzi mă simt încrezătoare", spune o ucraineancă. "Nu mai simt absolut nimic, sentimentele sunt diferite de cele pe care le aveam acum un an. În zilele noastre, credem şi mai mult în Forţele Armate ale Ucrainei, aşa că ne simţim mai liniştiţi", mărturiseşte altcineva.

Zelenski, la un an de război în Ucraina

Ucraina nu vrea însă ca ziua de azi să fie una a comemorării, ci a celebrării eroismului şi rezisenţei în faţa agresiunii Rusiei. Epavele blindatelor ruseşti, instalate în pieţele oraşului, sunt simbolul luptei poporului ucrainean. "Suntem pregătiți pentru orice. Îi vom învinge pe toți. Pentru că suntem Ucraina. Așa a început 24 februarie 2022. Cea mai lungă zi din viața noastră. Cea mai grea zi din istoria noastră modernă. Ne-am trezit devreme și de atunci nu am mai adormit", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Cu lacrimi în ochi, Volodimir Zelenski i-a decorat pe cei care clipă de clipă le ţin piept ruşilor cu preţul vieţii. Printre ei, un soldat în cârje și mama unui militar ucis. 

Pe acelaşi subiect

În război, chiar şi participarea la această ceremonie înseamnă un risc imens. "Nivelul de securitate la Kiev a fost ridicat la cote maxime şi poate cel mai bun exemplu este acela că toate evenimentele la care a apărut preşedintele şi erau transmise ca fiind în direct erau înregistrate cu câteva ore înainte şi asta pentru că locaţia preşedintelui să nu fie niciodată recunoscută şi ştiută", spune Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

Mesaj de solidaritate pentru Ucraina

În ultimul an, armata rusă a făcut praf mai multe oraşele ale Ucrainei. Locuitorii care au supravieţuit au ieşit în stradă cu steaguri galben-albastre. Este modul lor de a spune că sunt tot aici şi nu se tem. În anul de război, aceste dovezi de curaj sunt cele care au unit lumea liberă în jurul Ucrainei şi împotriva Rusiei. Şi aşa va rămâne, au promis la unison liderii din toată lumea.  

"Preşedintele Putin a eşuat. Ucraina rezistă. Iar NATO şi UE sunt alături de Ucraina", susţine Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO. "Germania stă ferm alături de Ucraina astăzi şi în viitor", afirmă şi Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. "Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să contribuim la victorie și la construirea unui viitor mai bun, în pace! România este și va fi alături de Ucraina!", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

Peste 8 milioane de ucraineni au fugit

În ultimele 12 luni, peste 8 milioane de ucraineni au spus adio părinţilor, soţilor şi prietenilor şi au fugit din ţară din cauza războiului. În ţările care le-au devenit a doua casă, au ieşit azi în stradă pentru a le spune celor de acasă că nu i-au uitat, că speră ca într-o zi să fie din nou împreună, liberi. La Constanţa, trăiesc cei mai mulţi ucraineni care s-au refugiat în România. 

Şi tot pentru a comemora un an de război, clădiri importante din mai multe capitale au fost luminate în culorile Ucrainei. Un gest internaţional de încurajare pentru cei ce luptă în apărarea ţării lor. În faţa ambasadei Rusiei din Berlin, a fost expus un tanc distrus al forţelor Moscovei, iar La Londra, câţiva militanţi au pictat pe caldarâm un uriaş drapel ucrainean, în faţa reprezentanţei diplomatice a aceleaşi ţări.

Cele mai grele lupte, în Bahmut

Pe front, sunetul bombardamentelor nu s-a oprit nici azi. Cele mai grele lupte se dau în Bahmut. "Războiul din Ucraina a adus şi cel mai mare număr de morţi şi răniţi după Al Doilea Război Mondial. Nu există cifre oficiale dar estimările depăşesc 200.000 de persoane de ambele tabere", spune Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.

Soarta războiului s-ar putea schimba decisiv în saptămânile următoare, pe măsură ce Kievul primeşte treptat armele promise din Occident. Premierul Poloniei a fost chiar azi la Kiev şi a anunţat că primele tancuri Leopard 2 trimise de Varşovia au ajuns deja în Ucraina

Rusia ameninţă Republica Moldova

Între timp, Rusia ameninţă Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Moscova anunţă că va răspunde militar dacă trupele sale din Transnistria vor fi atacate

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Un an de război: 200.000 de morți, oameni mutilați pe viață și o populație mai mare ca a Transilvaniei fugită din Ucraina