Antena Meniu Search
x

Ucraina rămâne fermă pe poziții, după ce China a prezentat planul de pace. Cere revenirea la frontierele din 1991

Mihailo Podoliak, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat vineri că orice plan de încheiere a războiului cu Rusia trebuie să includă retragerea trupelor ruse în afara frontierelor Ucrainei din 1991, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 24.02.2023, 15:30

consilierul ucrainean Mihailo Podoliak
Ucraina rămâne fermă pe poziții, după ce China a prezentat planul de pace. Cere revenirea la frontierele din 1991 - Profimedia Images

Oficialul de la Kiev s-a pronunţat după ce China a prezentat un plan cu 12 puncte pentru un armistiţiu în Ucraina. El se referea la frontierele ucrainene din momentul dezmembrării Uniunii Sovietice.

Podoliak a scris pe Twitter că "orice plan de pace doar cu un armistiţiu şi deci cu o nouă linie de demarcaţie şi continuarea ocupării teritoriului ucrainean nu are legătură cu pacea, ci cu îngheţarea războiului, înfrângerea Ucrainei şi următoarele etape al genocidului rusesc". "Poziţia Ucrainei este cunoscută - retragerea trupelor ruse la frontierele din 1991", insistă el.

Cum au reacționat oficialii NATO și ai UE la planul de pace propus de China

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reacţionat rezervat vineri la o propunere chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator, notează Reuters.

"China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei", a declarat el reporterilor la Tallinn (Estonia), adăugând că Beijingul a semnat un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a considerat că China nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii. "Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (cu Rusia) chiar înainte de invazie", a notat ea. "Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte", a adăugat Ursul von de Leyen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Ucraina rămâne fermă pe poziții, după ce China a prezentat planul de pace. Cere revenirea la frontierele din 1991