Antena Meniu Search
x

Video Militari ucraineni și din regimentul Azov ar urma să invadeze Transnistria și apoi să dea vina pe Rusia, susține Moscova

Situaţie tot mai tensionată în Republica Moldova. Rusia pretinde că Ucraina pregăteşte o falsă invazie în Transnistria pentru a da vina pe armata rusă. Scenariul este respins atât de Kiev, cât şi de Chişinău. Acuzaţiile Moscovei vin după avertismentele ca Rusia pune la cale o lovitură de stat în Moldova. De la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu Klaus Iohannis, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, confirmă că ţara sa trece prin provocări de securitate fără precedent.

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 20:40

Vezi și

Acuzaţiile la adresa Ucrainei vin de la Ministerul rus al Apărării. Potrivit scenariului ruşilor, Kievul ar pregăti o operaţiune sub steag fals în Transnistria. Soldaţii ucraineni, inclusiv din regimentul Azov, ar urma să invadeze regiunea separatistă îmbrăcaţi în uniforme ale armatei ruse, pentru ca mai apoi să dea vina pe Moscova.  

Oficialii de la Chişinău resping scenariul. Au însă date că Rusia încearcă să destabilizeze ţara. Iar situaţia este atât de dramatică încât, anul trecut, oficialii de la Chişinău s-au gândit să distrugă singurul aeroport al ţării, pentru că aveau informaţii că Moscova vrea să pună mâna pe el. 

Acuzaţiile de la Chişinău vin la două zile după ce Vladimir Putin a anulat un decret care prin care era garantată integritatea teritorială a Republicii Moldova, inclusiv în ce priveşte chestiunea transnistreană.  

Mircea Geoană nu crede că Rusia are capacitatea militară de a pune probleme Moldovei

Pe acelaşi subiect

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO: Eu sper din toată inima ca fraţii şi surorile noastre din Republica Moldova să nu se lase intimidaţi, pentru că capacitatea Rusiei de a crea dificultăţi rămâne importantă, capacitatea militară a Rusiei de a crea probleme Republicii Moldova este foarte, foarte redusă, nu au forţă militară suficientă.  

Este contextul tensionat în care Maia Sandu a fost azi la Bucureşti, pentru a se asigura că în faţa Rusiei poate conta în continuare pe România, cel mai mare aliat al Moldovei din regiune.  

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova: Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic al Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate cu scopul de a crea haos şi de a destabiliza regiunea noastră. Unii au vrut ca ţara noastră să cadă, să poată instala la Chişinău un guvern-marionetă, servil Kremlinului. 

Maia Sandu a acuzat Rusia că pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova

Săptămâna trecută, Maia Sandu avertiza că Moscova pregătește o lovitură de stat cu mercenari şi agenţi străini care ar urma să atace clădirile oficiale şi să ia ostatici. De altfel, de la invazia Ucrainei, administraţia Maiei Sandu a fost supusă constant presiunilor venite dinspre Moscova. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: După cum am arătat și în urmă cu o săptămână, amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora ați atras în mod public atenția, sunt deosebit de îngrijorătoare. Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Cum era de aşteptat Kremlinul neagă orice implicare în Republica Moldova, ba chiar a acuzat-o pe Maia Sandu că face afirmaţii nefondate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Militari ucraineni și din regimentul Azov ar urma să invadeze Transnistria și apoi să dea vina pe Rusia, susține Moscova