Antena LIVE

Curs valutar

Zelenski cere mai multe arme şi anunţă că Rusia vrea să "sugrume" Moldova: "Îl putem învinge pe Putin, nu doar pe Putin, ci pe toţi Putinii din lume"

Conferinţa de Securitate de la Munchen. Volodimir Zelenski a insistat în faţa liderilor mondiali că este vital ca Ucraina să primească mai multe arme pentru a putea lupta cu Rusia, susţinând că, în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri, Kremlinul caută modalităţi de a "strangula" Republica Moldova. La aceeaşi conferinţă Berlinul a transmis că furnizarea de armament Ucrainei nu prelungeşte războiul cu Rusia şi că se angajează să crească bugetul Apărării la 2% din PIB.Trebuie să investim din nou masiv în apărarea noastră, pentru a face faţă provocărilor, a transmis şi preşedintele Macron.

De la 17.02.2023, 18:12
WhatsApp
Volodimir Zelenski Profimedia

Zeci de lideri din întreaga lume participă de azi până duminică la Conferința de Securitate de la Munchen, dominată de ajutorul militar acordat de Occident Ucrainei. "Avem nevoie de viteză. Viteză pentru încheierea acordurilor, viteza livrărilor pentru a ne consolida lupta, viteza deciziilor pentru a limita potenţialul rusesc. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viaţa", a indicat Zelenski în mesajul transmis prin legătură video. El a mai susţinut că este "evident" faptul că Ucraina nu va fi ultima oprire în invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că, dacă Ucraina cade, liderul rus îşi va continua agresiunea către alte foste republici sovietice.

Zelenski cere Occidentului să trimită mai repede arme Ucrainei şi susţine că Rusia vrea să ''stranguleze'' Republica Moldova

Liderul rus va continua cu alte republici foste sovietice, a avertizat Zelenski. El a spus că în timp ce Occidentul discuta despre livrările de tancuri către Ucraina, Kremlinul se gândea la modalităţi de a "sugruma" Moldova. Săptămâna trecută, aflat la Bruxelles, preşedintele ucrainean le-a spus liderilor din cele 27 de ţări din UE că a informat-o pe preşedinta Maia Sandu despre un document rus, interceptat de spionajul ucrainean, care arăta un plan de a destabiliza Republica Moldova. Declaraţiile sale au fost confirmate ulterior de Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău şi de preşedinta Maia Sandu. Reacţiile au declanşat furia Moscovei şi un val de acuzaţii la adresa Kievului şi a Occidentului, învinuite că se folosesc de Moldova şi că vor să o transforme într-o nouă Ucraina.

Totuşi, Zelenski crede că este puţin probabil ca Belarusul să se alăture Rusiei cu armata sa în campania militară contra Ucrainei. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a contestat ideea că în Ucraina corupţia este endemică şi a promis că, după războiul cu Rusia, va putea să se ocupe de aceasta. "Goliatul rus va cădea anul acesta", anul viitor pe vremea aceasta va fi "prima Conferinţă de Securitate după război" şi cu o "Ucraină liberă", a pronosticat el, invocând lupta lui David cu Goliatul din mitologie.

Pe acelaşi subiect

Zelenski: "Îl putem învinge pe Putin, nu doar pe Putin, ci pe toţi Putinii din lume"

Preşedintele rus Vladimir Putin "încearcă să câştige timp pentru agresiunea sa", "mizează pe oboseala părţilor", dar "îl putem învinge pe Putin, nu doar pe Putin, ci pe toţi Putinii din lume", a îndemnat Zelenski. "Nu există alternativă la victoria Ucrainei. Nu există alternativă la aderarea Ucrainei la UE. Nu există alternativă la Ucraina în NATO", concluzionat preşedintele ucrainean.

Olaf Scholz susţine că furnizarea de armament Ucrainei nu prelungeşte războiul cu Rusia

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se angajează să crească bugetul Apărării la 2% din PIB şi a justificat decizia statelor occidentale de a furniza armament Ucrainei, respingând criticile privind prelungirea conflictului şi denunţând presupusele ambiţii "imperialiste" ale Rusiei. În discursul rostit la Conferinţa pentru Securitate de la München, Olaf Scholz a respins criticile privind prelungirea conflictului militar prin livrarea de armament Ucrainei. "Furnizarea de armament nu prelungeşte războiul. Corect este invers", a afirmat Olaf Scholz.

"Cu cât înţelege mai rapid preşedintele Vladimir Putin că obiectivul său imperialist nu va fi atins, cu atât cresc şansele pentru o încheiere rapidă a războiului şi pentru retragerea trupelor ruse. Revizionismul lui Putin nu va avea succes", a declarat Olaf Scholz.

Deşi se apropie un an de la începerea războiului izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina, Kievul şi Moscova nu poartă negocieri. Olaf Scholz s-a declarat convins  că statele occidentale vor continua asistenţa militară pentru Ucraina. "Putin nu s-a aşteptat la o solidaritate atât de intensă", a apreciat Scholz.

Cancelarul Germaniei se angajează să crească bugetul Apărării la 2% din PIB

Liderul de la Berlin a îndemnat ţările care pot livra tancuri Ucrainei să facă acest lucru. Germania va furniza Ucrainei 14 tancuri de tip Leopard 2, în cadrul unuui aranjament cu Statele Unite. În plus, Berlinul urmează să exporte tancuri de tip Leopard 1 şi a autorizat furnizarea de tancuri de tip Leopard 2 de către alte state.

Şeful executivului german a cerut ţărilor care pot livra tancuri de luptă Ucrainei să o facă efectiv, în timp ce livrările evocate de aliaţi sunt mai lente decât se aştepta. Sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să continue şi "toţi cei care care pot furniza astfel de tancuri trebuie să o facă efectiv", a insistat Scholz, în opinia căruia războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va încheia rapid.

"Cred că ar fi înţelept să ne pregătim pentru un război lung", a afirmat cancelarul Olaf Scholz în deschiderea Conferinţei de Securitate de la Munchen, subliniind că este important ca Occidentul să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, pronunţându-se în acelaşi timp împotriva oricăror speculaţii cu privire la momentul încheierii războiului. Liderul german, criticat cu regularitate pentru presupusa timiditate a sprijinului Germaniei pentru Kiev, a promis să ducă o campanie intensă pentru ca aliaţii să avanseze în ceea ce priveşte această problemă în cele trei zile ale Conferinţei de la Munchen.

După ce a fost presat din toate părţile pentru a livra tancuri Leopard 2 Kievului, succesorul Angelei Merkel a dat undă verde la sfârşitul lunii ianuarie livrărilor de tancuri din partea Germaniei, făcând posibile astfel exporturile acestui tip de echipament din alte ţări. Dar negocierile ulterioare cu partenerii din NATO nu au permis în acest stadiu să se ajungă la numărul minim necesar de tancuri pentru a forma un batalion complet, adică cel puţin 30 din cel mai modern model de tancuri Leopard, respectiv Leopard 2A6.

Ministrul său al apărării, Boris Pistorius, au admis că aliaţii nu au adunat până în prezent decât jumătate de batalion de 2A6, între care 14 furnizate de Germania şi alte trei furnizate de Portugalia. Un alt batalion ar urma să fie constituit din tancuri A4 mai vechi, Polonia fiind principalul contributor. Scholz şi-a reiterat totodată angajamentul faţă de securitatea europeană, decizia de a respecta obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare şi dorinţa unei mai mari coordonări în politica germană de înarmare.

Emmanuel Macron afirmă că Europa este pregătită pentru un conflict prelungit şi cere consolidarea apărării

Europa este pregătită pentru un conflict militar prelungit între Rusia şi Ucraina, a spus vineri preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cerând însă investiţii pentru consolidarea apărării europene. "În momentul de faţă, în mod clar, nu este ora dialogului. Ucraina trebuie ajutată pentru a forţa Rusia să ajungă la masa negocierilor. Dar acum nu este momentul", a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit vineri la Conferinţa pentru Securitate de la München.

"Noi suntem pregătiţi pentru un conflict prelungit în Ucraina. Spunând acest lucru, nu mi-l doresc. Dar, chiar dacă nu ne dorim, trebuie să fim credibili la nivel colectiv în capacitatea noastră de a rezista în acest efort", a susţinut preşedintele Franţei.

Liderul de la Paris a insistat pentru accelerarea sprijinului occidental pentru Ucraina. "Trebuie să intensificăm sprijinul", a subliniat Macron. În acelaşi timp, Macron a pledat pentru consolidarea apărării Europei. "Dacă noi, europenii, vrem pacea, trebuie să investim din nou masiv în apărarea noastră, pentru a face faţă provocărilor", a argumentat Macron.

Preşedintele Franţei propune organizarea unei "conferinţe pe tema apărării aeriene a Europei", la care să participe numeroase state, inclusiv Germania, Italia şi Marea Britanie. Trebuie să abordăm subiectul la nivel industrial, dar şi din punct de vedere strategic şi, aş putea spune, la nivel strategic inclusiv prin componenta de disuasiune", a afirmat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

conferinta munchen emmanuel macron olaf scholz razboi ucraina rusia ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024