Antena Meniu Search
x

Destabilizarea Moldovei. Pro-ruşii din partidul lui Ilan Şor cheamă populaţia la proteste duminică. Reacţia Rusiei

Moscova neagă existența unui plan privind destabilizarea R. Moldova şi susţine că astfel de afirmații sunt complet nefondate. Potrivit, secretarului Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, Kremlinul pune la cale o lovitură de stat la Chișinău și i-ar putea implica pe militanții ceceni. Şi Maia Sandu a confirmat luni dezvăluirile ucrainenilor: Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova pentru care vor fi trimiși diversioniști cu pregătire militară care să ia ostatici. Pro-ruşii anunţă proteste duminică la Chişinău, în contextul în care ţara traversează o criză politică

de Redactia Observator

la 14.02.2023, 12:00

Destabilizarea Moldovei. Proruşii din partidul lui Ilan Şor cheamă populaţia la proteste duminică. Reacţia Moscovei
Proteste organizat de partidul lui Ilan Şor în noiembrie 2022 - Profimedia

Rusia a respins marţi acuzaţia preşedintei Republicii Moldova în sensul că Moscova plănuieşte să destabilizeze ţara. "Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate", a subliniat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că vizează să crească tensiunile între Rusia şi Moldova, afirmând că Kievul încearcă să atragă Moldova "într-o confruntare dură cu Rusia".

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că ţara sa a descoperit un plan al serviciilor de informaţii ruse pentru "distrugerea Moldovei". Planul a fost confirmat lui de la Maia Sandu la Chişinău.

Potrivit EFE, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a adăugat marţi că autorităţile moldovene au confirmat "această informaţie falsă cu scopul de a utiliza mitul ameninţării ruse pentru a distrage atenţia cetăţenilor ţării de la problemele interne provocate înainte de toate de eşecul politicii social-economice a actualei administraţii şi pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi oponenţilor politici".

"Respingem categoric insinuările privind presupusa intenţie a Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova", a insistat purtătoarea de cuvânt, făcând apel la Chişinău să nu cedeze provocărilor, să ţină seama de interesele cetăţenilor săi şi să realizeze "marile avantaje pe care le presupune o relaţie stabilă şi amicală cu Rusia".

Pe acelaşi subiect

Maia Sandu, a cărei ţară se învecinează cu Ucraina, şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea în ce priveşte intenţiile Rusiei şi în legătură cu prezenţa de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Informaţiile despre un presupus complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chişinău "sunt îngrijorătoare", a declarat luni Casa Albă deşi Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări săptămâna trecută că nu există indicii că Rusia ar ameninţa direct Republica Moldova sau România.

Partidul pro-rus al lui Ilan Şor o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii şi cheamă la manifestaţii duminică

Partidul de opoziţie (prorus) al controversatului om de afaceri Ilan Şor a acuzat-o luni pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative.

Potrivit Radio Chişinău, Partidul Şor a reacţionat astfel la declaraţiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, în care a fost vizată şi această formaţiune, fondată de fostul primar al Orheiului, Ilan Şor, care a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani şi dat în urmărire internaţională. "Este o încercare de uzurpare a puterii de stat", a declarat vicepreşedintele Şor, Marina Tauber, citata de portalul Publika.md, într-o conferinţă de presă.

Lidera partidului prorus de opoziţie a spus că iniţiativa Maiei Sandu, în cazul în care va fi transpusă în practică, va duce la "noi abuzuri de putere şi încălcări ale drepturilor omului, limitări ale drepturilor cetăţenilor".

Maia Sandu a acuzat luni Rusia că plănuieşte o lovitură de stat în Republica Moldova cu ajutorul unor cetăţeni instruiţi militar din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste în Republica Moldova.

Sandu a precizat că documente primite de la Ucraina, al cărei preşedinte, Volodimir Zelenski, a denunţat săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova,"indică locaţiile şi aspectele logistice ale organizării acestei activităţi subversive".

Sandu a atenţionat că forţe din afara Republicii Moldova urmăresc schimbarea puterii de la Chişinău prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, iar în realizarea planului lor, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi persoane care au legătură cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Maia Sandu a subliniat că toţi cei care vor participa la aceste acţiuni îndreptate împotriva statului trebuie să fie traşi la răspundere. Marina Tauber susţine că în spatele formaţiunii din care ea face parte nu stă "nici Kremlinul, nici Casa Alba, nici instituţiile europene de la Bruxelles", transmite postul de televiziune local TV8.

Tauber, care este şi deputată în parlamentul moldovean, a lansat un apel către toate partidele să se alăture manifestaţiei preconizate pentru duminică, 19 februarie, despre care a spus că 'va fi una paşnică' şi va include 'un marş' spre sediul legislativului din Chişinău în semn de protest faţă de tarifele ridicate la gazele naturale.

"Am decis să ne adresăm parlamentului, pentru că această instituţie ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor, chiar dacă este un lucru pe care nu a reuşit să îl facă în ultima vreme", a explicat ea.

În toamna anului trecut, Partidul Şor a organizat proteste la care au participat oameni plătiţi special pentru aceasta, după cum a constatat presa de investigaţie de la Chişinău. De asemenea, procurorii i-au prins în flagrant pe organizatorii protestelor cu sacoşe cu bani asupra lor, notează Radio Chişinău.

Declaraţiile preşedintei Maia Sandu privind destabilizarea situaţiei în Republica Moldova în mod cert au un suport temeinic şi real, consideră comentatorul politic Ion Tăbârţă într-o declaraţie pentru Radio Chişinău.

Expertul a subliniat că în contextul actual de securitate a avut loc şi schimbarea guvernului de la Chişinău. Aceasta nu a fost o surpriza pentru nimeni, ba chiar o necesitate, pentru că numirea în funcţia de premier a consilierului prezidenţial pe probleme de securitate Dorin Recean a intervenit pe fondul ameninţărilor din exterior la adresa Republicii Moldova, a afirmat Tăbârţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Destabilizarea Moldovei. Pro-ruşii din partidul lui Ilan Şor cheamă populaţia la proteste duminică. Reacţia Rusiei