Antena Meniu Search
x

Germania a aprobat trimiterea tancurilor Leopard 1 în Ucraina. Cât va plăti Kievul pentru 88 de tancuri

Război în Ucraina, ziua 345. Guvernul german a aprobat azi livrarea tancurilor Leopard 1 către Ucraina. "Pot confirma că a fost emisă o licenţă de export", a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. El nu a precizat însă câte tancuri vor fi furnizate Kievului şi nici care va fi calendarul de livrare.

de Redactia Observator

la 03.02.2023, 17:55

Germania a aprobat trimiterea tancurilor Leopard 1 în Ucraina. Cât va plăti Kievul pentru 88 de tancuri
Tancurile Leopard 1 de fabricație germană într-un depozit din Belgia - Getty Images

Dar cotidianul Süddeutsche Zeitung scrie că guvernul german a aprobat planurile producătorului german de armament Rheinmetall de a vinde Ucrainei 88 de tancuri Leopard 1, o variantă mai veche a tancurilor germane de luptă Leopard 2, pentru un cost total de peste 100 de milioane de euro. Acestea vor fi furnizate Ucrainei împreună cu cele 14 tancuri mai noi Leopard 2 pe care Germania le-a promis în ianuarie.

Leopard 1 vor fi luate din stocurile industriale existente, vor fi reparate şi apoi trimise Kievului, potrivit Sueddeutsche Zeitung, care citează surse guvernamentale. Companiile Rheinmetall şi Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) vor să recondiţioneze zeci de tancuri Leopard 1 şi ar putea să le livreze Ucrainei, dacă Kievul va fi dispus să le cumpere, a adăugat ziarul.

Cu toate acestea, încă există  probleme cu obţinerea muniţiei necesare de 105 milimetri, mai scrie cotidianul. Luna trecută, sub presiunea aliaţilor din NATO, Germania a acceptat să trimită 14 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, în timp ce SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams, într-o mişcare în care Kievul îşi pune speranţe că va schimba cursul războiului.

Pe de altă parte, cotidianul Sueddeutsche Zeitung a relatat vineri că Germania poartă discuţii pentru a răscumpăra 15 tancuri antiaeriene "Gepard" vândute Qatarului, pentru a le trimite la Kiev. Mai mulţi oficiali germani au discutat cu Ministerul de Externe din Qatar despre posibila achiziţie a celor 15 tancuri Gepard, pe care Doha le-a cumpărat pentru a securiza stadioanele la Cupa Mondială.

Ziarul german susţine că Berlinul încearcă să obţină şi mai multă muniţie din Qatar. "Gepard s-au dovedit foarte bune în războiul din Ucraina. Dacă am putea obţine mai multe de la partenerii de aici, asta i-ar ajuta cu siguranţă pe ucraineni", a declarat noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, citat de Süddeutsche Zeitung.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Dacă v-aţi achiziţiona o maşină nouă, aţi opta pentru un autoturism electric?
Observator » Stiri externe » Germania a aprobat trimiterea tancurilor Leopard 1 în Ucraina. Cât va plăti Kievul pentru 88 de tancuri