Pacienţii de la un spital din Drobeta-Turnu Severin se plâng de condiţiile în care sunt internaţi: "E mizerabil. Este gunoiul pe holuri şi în camere ca la porci"
Sistemul public de sănătate îşi arată iar şi iar limitele. Ultimul exemplu vine de la Drobeta Turnu-Severin, unde deşi spitalul de TBC este în curs de reabilitare, sunt în continuare pacienţi acolo. Oamenii reclamă că sunt ţinuţi în praf, blocaţi în micul lor salon, înconjuraţi de moloz şi obligaţi să-şi facă nevoile în sticle de plastic. Conducerea spitalului susţine că lucrările nu îi afectează pe pacienţi.
De Alin Stan la 13.08.2021, 19:46- Spitalul TBC din Drobeta Turnu-Severin este în reabilitare, astfel că pacienţii ar urma să fie mutaţi.
Bărbatul din imagini suferă de tuberculoză. Ar trebui să fie tratat într-un mediu cât mai steril. În schimb, este înconjurat de praf şi mizerie, pentru că Spitalul de TBC din Drobeta Turnu Severin e în curs de reabilitare. Bărbatul ne descrie condiţii greu de închipuit.
Pacient internat: E mizerabil. Este gunoiul pe holuri şi în camere ca la porci. Mai rău. Este zgomot. Este mizerie, praf. Mâţe dorm cu noi în pat, intră peste noi în cameră.
Pacienţii se plâng că nu au aer condiţionat, aşa că stau cu geamurile deschise şi tot praful de la construcţii intră peste ei în salon. Curtea e plină de moloz. Dacă ar vrea să iasă să se plimbe, nu au unde, aşa că sunt blocaţi în saloane. Au la dispoziţie o singură toaletă, insalubră, până nu de mult defectă, şi aceea fără duş.
Pacient internat: În salon n-avem chiuvete. Avem bidoane de cinci litri, încălzim apa aici la soare, avem un lighean şi seara ne spălăm în lighean cu apă. I-am zis doamnei asistente unde facem şi noi treaba mică? Au zis că în salon, în sticlă. Ne-a adus o sticlă tăiată la fiecare.
- Doctor din Bucureşti, acuzat că a pus în pericol viaţa unei paciente nemulţumit de "atenţia" încasată: "Nu...
- Un fost pacient infectat cu Covid-19, internat la ATI, s-a întors la spitalul din Iași să le mulțumească celor...
- O femeie din Iași cu COVID s-a tratat acasă de teamă că o omoară spitalul masca de oxigen
Echipa Observator nu a primit acordul să filmeze în spital. Exteriorul însă este grăitor. Clădirea este un şantier. Pereţii şi acoperişul au fost decopertaţi, iar la interior muncitorii trebuie să înlocuiască instalaţiile electrice, sanitare şi de încălzire. Conducerea spitalului nu consideră că pacienţii sunt afectaţi în vreun fel.
Pacienţii din Spitalul TBC din Drobeta Turnu Severin ar urma să fie mutaţi
Elena Bololoi, director îngrijiri medicale Spital Turnu Severin: Avem un spaţiu bine definit, cu culoar, cu saloane şi alte spaţii medicale unde putem interna un număr redus de pacienţi. Dar, într-adevăr, se aude în acea zonă cum se lucreză, dar spaţiul este separat de zona de lucru. Deci, nu intră praf sau muncitori.
Pacient: Nu am cuvinte să descriu. Am filmat, am trimis la Parlamentul European să vadă toată Europa în ce situaţie stăm.
Confruntaţi cu imaginile, reprezentanţii spitalului găsesc o altă explicaţie: "El s-a dus într-un salon dezafectat cred, altfel nu îmi explic. Nu înţeleg cum a ajuns acel pacient acolo".
Elena Bololoi, director îngrijiri medicale Spital Turnu Severin: Sunt condiţii minime pentru că nu mai sunt acele zone extinse, dar asta nu înseamnă că acele saloane nu au apă. Pentru nevoile fiziologice folosesc, într-adevăr, peturi, dar numai pentru pacientul care e mai greu deplasabil, aşa cum se face pentru orice pacient din Spitalul Judeţean.
Praful este extrem de periculos pentru un pacient care suferă de tuberculoză.
Elena Vlad, medic pneumolog: Supunerea pacienţilor de tuberculoză la o astfel de poluare le agravează boala şi întârzie vindecarea. La pacientul bolnav de tuberculoză, care luptă cu propria reacţie inflamatorie cu bacilul Koch, se adaugă lupta cu o inflamaţie suplimentară.
Conducerea spitalului a anunţat că, de mâine, toţi pacienţii care au mai rămas în spitalul-şantier vor fi transferaţi într-o altă unitate medicală.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.