Poluări masive în Craiova din cauza unei termocentrale pe cărbuni. Un nor negru cu praf de cenuşă este emanat zilnic
Rafalele de vânt vin la pachet cu poluări masive într-un cartier din Craiova. Asta după ce o termocentrală termică pe cărbuni, veche, construită în apropiere, emană zilnic un nor negru cu praf de cenuşă. Comisarii gărzii de mediu au aplicat mai multe sancţiuni, însă singura soluţie ar fi ca centrala să funcţioneze pe gaze. În tot acest timp, cei mai afectaţi sunt, bineînţeles, locuitorii în zonă, care ne-au semnalat situaţia pe Fii Observator.
De Redactia Observator la 23.02.2024, 09:10- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Înconjuraţi de fum şi sufocaţi de mult praf. Aşa trăiesc de câțiva ani locuitorii din cartierul craiovean Bariera Vâlcii. Totul din cauza unei termocentrale termice pe cărbune, construite la marginea oraşului, iar la prima rafală de vânt, zona este acoperită de cenușă.
Un nor negru cu praf de cenuşă este emanat zilnic
Reporter- Dan Vasile, director Societatea Electrocentrale Craiova 2: De unde provine acest praf?
- În ultima perioadă, din cauza unor probleme tehnice pe care le-am avut noi la instalaţiile proprii, în special la cazanele energetice.
- Oraşul în care parcarea pentru SUV-uri ar putea fi de 3 ori mai scumpă. Pentru ce vehicule s-ar putea aplica regula
- De când ar putea fi eliminate centralele termice pe gaze din locuinţe. Alternativa mai eficientă propusă de UE
- Poluare masivă în București înainte de sărbători. Concentrația de particule nocive a depășit de patru ori...
Gheorghe Călinoiu, comisar şef Garda de Mediu Dolj: Când descarci un vagon de cărbune, sigur că de acolo, praful de cărbune se depune undeva. În momentul în care apare un vânt este ridicat, spulberat şi dus mai departe.
Însă norul de praf ajunge la cei care locuiesc în zonă. Printre ei şi Nicoleta Ramona. Femeia locuieşte gard în gard cu termocentrala, iar disperarea, dar şi mediul toxic în care trăieşte cu familia sa a împins-o să ne ceară ajutorul pe Fii Observator.
Nicoleta Ramona Filcu: Zilnic inhalăm. Zilnic ne confruntăm cu această mizerie, care din păcate este nocivă. Pentru că majoritatea vecinilor, inclusiv părinţii mei, se confruntă cu afecţiuni grave.
Marius Drăguşinoiu, angajat service: Maşină spălată la ora 16:00, dacă poate fi predată aşa unui client. Trebuie spălată din nou, ca s-o putem să i-o dăm curată sau cum presupune. Ia uitaţi!
Comisarii gărzii de mediu au încercat să găsească soluţii, însă au rămas doar la stadiul de amenzi.
Gheorghe Călinoiu, comisar şef Garda de Mediu Dolj: De fiecare dată când am efectuat controale şi am găsit această situaţie, nu am făcut decât să aplicăm legea specifică, iar operatorul a fost sancţionat. Ca şi soluţie, o să ajungă să schimbe procesul tehnologic din temelii, astfel încât, într-o perioadă scurtă, să nu mai folosească cărbunele şi să treacă pe gaz.
Proiectul se derulează deja prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi potrivit autorităţilor, ar trebui să fie gata în până în anul 2026.
Te invităm să Fii Observator şi tu şi să ne trimiţi informaţii, poze sau imagini video care pot deveni o ştire folosind formularul de pe site-ul observatornews.ro, în secţiunea Fii Observator, sau pe whatsapp la numărul 0722.699.800, iar noi vom prezenta cazul tău la Observator şi pe observatornews.ro.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa observator.tv@digitalag.ro.