Antena Meniu Search
x

Video Poluare masivă în București înainte de sărbători. Concentrația de particule nocive a depășit de patru ori nivelul recomandat

Aerul tare de iarnă vine la pachet cu poluarea, în Bucureşti. Goana cu maşina după cumpărăturile de Crăciun şi centralele termice pornite seara fac ca particulele nocive eliberate în aer să aibă o concentraţie de patru ori mai mare faţă de nivelul optim. O situaţie şi mai gravă este în Balcani. Din cauza poluării, oamenii ies cu măşti pe faţă din case, iar smogul a dus la anularea zborurilor. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 21.12.2023, 21:01

Vezi și

Senzorii care măsoară poluarea în Bucureşti s-au înroşit în această dimineaţă. Aerul este în special otrăvit de particulele mai mici de 2,5 micrometri, pot ajunge cu uşurinţă în plămâni.

Alin Stan, reporter Observator: "Senzorul amplasat pe şcoala numărul 11 din Capitală înregistrează în acest moment o valoare de 100 micrograme pe metru cub, ceea ce înseamnă un prag de patru ori mai mare faţă de media anuală. Acest lucru are şi repercursiuni, peste 2.800 de bucureşteni îşi pierd viaţa, anual, dintre care 5,6% sunt bebeluşi."

Un astfel de aer poate crea şi probleme imediate pentru cei care suferă de astm sau alte afecţiuni respiratorii. Şi persoanele sănătoase se pot alege cu dificultăţi de respiraţie sau cu gâtul iritat. 

Una din explicaţii este că poluarea tinde să fie mai acută în preajma sărbătorilor, când începe goana după cumpărături.

Pe acelaşi subiect

Mihnea Matache, activist de mediu: "Mai ales în sezonul de iarnă mai multă lume foloseşte autovehiculul pentru a se deplasa şi atunci clar creşte şi nivelul de emisii. Este şi nevoia de termoficare. Atât CET-urile, cât şi centralele de apartament emit aceste particule în suspensie care ne afectează."

Peninsula Balcanică, afectată de poluare

Poluarea masivă afectează întreaga peninsulă balcanică, de la începutul lunii. 

Așa arată acum o zi normală pentru locuitorii din Sarajevo. Oamenii sunt nevoiți să folosească măști de protecție când ies pe stradă. De la distanţă, norii par că au coborât peste clădirile din oraş, însă e vorba de smog, o concentraţie de aer poluat şi ceaţă.

"N-am mai ieşit din casă de trei zile. Am ales să ies acum, când e mai puțină poluare."

Indicele nivelului de particule fine din aer a depăşit nivelul de 400 de puncte în centrul oraşului, de 16 ori peste nivelul considerat sigur de Organizaţia Mondială Sănătăţii.  

"E din cauza mașinilor, din cauza arderilor, din cauza tuturor." 

Şi capitala Macedoniei de Nord, Skopje, se află în topul celor mai poluate orașe din lume. Cei peste 500 de mii de localnici s-au trezit într-un oraș înghițit de smog. Aeroportul din Skopje a anulat zborurile, din cauza vizibilității reduse. Medicii le-au sugerat cetățenilor să poarte măști de protecție și să evite deplasările în oraș.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Poluare masivă în București înainte de sărbători. Concentrația de particule nocive a depășit de patru ori nivelul recomandat