Greu în România. Peste jumătate dintre români sunt obezi. Ultima soluţie pentru kilogramele în plus este bisturiul
Cele mai recente studii arată că peste jumătate dintre români sunt obezi, un procent în creştere faţă de anul trecut.
De Redactia Observator la 26.10.2017, 22:38Copiii grăsuţi de azi ajung adulţii obezi de mâine. Fără măsuri de la vârste fragede, kilogramele se-adună odată cu vârsta. Cele mai recente studii arată că peste jumătate dintre români sunt obezi, un procent în creştere faţă de anul trecut.
Doctorul Florin Bălănică a început să lupte cu kilogramele în copilărie.
Am fost crescut de bunică şi mătuşă care doreau să îmi fie bine şi să ma tot ceea ce trebuie din din punct de vedere nutriţional, dar, fără dubiu, nu erau potrivite tipului meu de metabolism, mărturiseşte doctorul.
A pus kilogram după kilogram. Şi, înainte să se privescă el în oglindă, i-au creionat portretul ceilalţi. În societate.
Florin Bălănică, doctor:
Aveam diverse situaţii în care nu reuşeam să mă integrz social corept pt că mi s epspunea grasul şi nu toleram. Încercam să slăbesc, dar nu reuşeam pentru că nu aveam informaţia. Încercam să fac mişcare, dar nu eram primit de ceilalţi băieţi care erau normoponderali.
La vârsta de 7 ani avea deja 55 de kilograme. În liceu ajunsese la 93. Iar adolescentul supraponderal a ajuns apoi un adult obez. La 37 de ani, cântărea 200 de kilograme. Când acul cântarului i-a dat în sfârşit semnalul de alarmă, medicul Bălănescu şi-a creat o dietă personalizată şi a început să facă sport. În primele 8 luni a slăbit 100 de kilograme.
Povestea doctorului Bălănică e povestea a peste 25% dintre copiii români. Şi a 55% dintre adulţi. Numărul românilor obezi a crescut într-un an cu 5%.
Kilogramele tot mai multe vin la pachet cu bolile tot mai grave.
Profesorul Cătălin Copăescu este specialist în chirurgie bariatrică. În ultimul an a văzut cum numărul copiilor, adolescenţilor şi al tinerilor care vin să-şi micşoreze stomacul a crescut cu aproape 30%. În cazul lor, dietele sau alte metode nu au mai dat rezultate.
dr. prof. Cătălin Copăescu, chirurg:
Se operează copii de la 6-7 ani. Un trend evolutiv in ultimii 15 ani a demonstrat creşterea nr de bărbaţi. în rândul operaţilor.
Unul dintre pacienţii doctorului a fost şi Doru. Ajunsese să cântărească 130 de kilograme, acumulate în 20 de ani.
Doru, 41 de ani, pacient fost obez:
Am tot încercat. Mereu am încercat. Uneori am reuşit, alteori nu ma reuşit şi când am reuşit am avut şi cure unde am dat 15 kg. Dar, o dată ce le-am oprit am venit cu plusuri Adică, pe lângă alea 15, am mai venit cu 2, 3. Şi, uşor, uşor am ajuns la 130 de kg.
La un an de la operaţie, Doru se consideră alt om.
Doru, 41 de ani, pacient fost obez:
Nu a fost chiar atât de uşor. În primele zile a fost greu. Bine, nu simţi nimic, evident. efectele la un an de zile nu le vezi. Incredibil când stai de o parte 10 zile şi după o lună, stai departe de tv şi te şochează ce vezi acolo. La un moemnt dat îmi venea să ling tv-ul. Încep să mă simt ca în tinereţe, am revenit la activităţiele sterse cu buretele.
Operaţia e ultima soluţie disperată în lupta cu kilogramele. Şi trebuie să fie urmată tot de un stil de viaţă sănătos. În care sportul e un aliat de nădejde.
Mâine, la Observator, în ultimul episod Greu în România, aflăm cum s-a schimbat viaţa copiilor filmaţi în campania noastră după ce au învăţat să facă mişcare şi să mănânce corect. Dar şi ce face ministrul Tineretului şi Sportului pentru elevii români.