Antena Meniu Search
x

Greu în România: Educaţia alimentară şi sportul pot schimba vieţi

Educaţia alimentară şi mişcarea pot schimba vieţi.

Andrada Popovici
de Andrada Popovici

la 27.10.2017, 21:57

Vezi și

Educaţia alimentară şi mişcarea pot schimba vieţi. Timp de două săptămâni, campania "Greu în România" v-a arătat poveştile unor copii pe care obezitatea i-a ascuns în spatele unui zid al izolării. Dar v-a prezentat şi soluţiile pe care autorităţile nu le-au găsit încă. Aţi văzut ce înseamnă lecţia de nutriţie. Şi cât de importante ar fi astfel de cursuri în şcoli. În ultimul reportaj al campaniei, am revăzut-o pe Andreea. Optimistă şi plină de energie după ce a învăţat cum să mănânce şi cum să facă sport într-o tabără de nutriţie. Iar de la ministrul Tineretului şi Sportului am primit promisiunea că noi programe destinate sănătăţii elevilor vor fi implementate, în curând, în şcoli. 

"Acum mănânc fructe, legume, beau apă, când am poftă de dulce beau apă." De câteva luni, de când s-a întors din tabăra de nutriţie, Andreea e mai veselă şi mai motivată. Vrea să slăbească. Şi să facă mişcare. Sportul era, pentru ea, un obiectiv de neatins. Pe Andreea pe chinuia teribil o singură săritură. 

"Ne-a terorizat cu telefoanele, în sensul că să venim să o luăm că ea nu mai face faţă. S-a săturat de legume şi de fructe şi-i dau numai o bucăţică de carne.", povesteşte tatăl Andreei. Nu s-a lăsat învinsă. Iar acum, are o cu totul altă energie. "Înainte urcam cu liftul până la etajul 1 , dar acum urc scările ca să slăbesc. Înainte niciun pas, acum am început să merg repede, să alerg şi să-i alerg pe colegi în clasă. Nu mai eram eu cea de înainte. Eram noua eu şi m-am simţit ok."

Într-un stil de viaţă sănătos, sportul este la fel de important precum alimentaţia. Specialiştii spun că lipsa activităţii fizice omoară la fel de mulţi oameni ca şi fumatul. 1 din 10 decese premature este cauzat de sedentarism. Ionuţ Cucu, medic specialist medicină internă: "Sedentarismul este doar invenţia secolului nostru şi organismul nu a avut timp să se adapteze la statul pe scaun toată ziua."

Pe acelaşi subiect

1 din 3 tineri de la noi din ţară nu face sport. Nici la şcoală, educaţia fizică nu mai este prioritară. Scutirile medicale, da. Petrică Bărbieru, profesor de sport: "Sunt copii scutiţi de dragul părinţilor, deoarece nu doresc să transpire, să răcească. La orele de sport este mult mai greu. Elevii nefăcând mişcare trebuie să luăm totul de la zero. Şi deprinderile de bază, motrice de bază, mers, alergare... Unii chiar nu au mai făcut.  Unii chiar nu ştiu să mai alerge. De ce? Pentru că au fost ţinuţi în casă." Dorin Stoican, director şcoala 162, profesor de sport: "Ne luptăm cu lumea IT, acum. Sportul are un rival mare, din acest punct de vedere, şi trebuie  să ştim să inoculăm acest microb al mişcării către copii."

Ca să-i scoată din case, ministrul tineretului şi sportului, Marius Dunca, are deja pregătite două proiecte naţionale: "La sfârşitul anului o să avem în dezbatere România în Mişcare, unde încercăm să încurajăm în şcoli de la 1-6, competiţiile, competiile şi între sate, să dăm acel spirit concurenţial."

La care se adaugă şi un registru biomotric, în colaborare cu Ministerul Educaţiei. Un proiect de monitorizare a stării de sănătate şi a dezvoltrii elevului, dar şi o bază de date pentru federaţiile sau cluburile sportive care-i caută pe viitorii campioni. "Profesorii de ducaţie fizică şi sport, începând din anul acesta, cu obligativitate de anul viitor, de două ori pe an trebuie să măsoare elevul de la clasa 1: viteză , rezistenţă, săritură, după care greutate, înălţime, lungimea braţelor şi talpa piciorului." spune ministrul Tineretului şi Sportului.

La şcoala 162, din Bucureşti, profesorii de sport deja ţin evidenţa elevilor. Dorin Stoican, director şcoala 162, profesor de educaţie fizică şi sport: "Un lucru benefic spun eu, dacă ne gândim că va exista o bază de date, să ne gândim că un profesor de canotaj va căuta o fetiţă cu anvergura braţelor, se uită în acest tabel şi-l poate convinge să facă sport de performanţă."

Prima etapă de "monitorizare" are loc între lunile octombrie şi decembrie 2017. Cea de-a doua etapă va fi în mai-iunie 2018. Momentan, la nivel naţional, au fost analizaţi doar 11.000 de elevi. Scopul, însă, este de două milioane. Fiecare profesor va introduce datele online, iar acestea vor fi colectate de Institutul Naţional pentru Cercetare în Domeniul Sportului.

Prin campania Greu în România, Observator va continua să militeze pentru introducerea orelor de nutriţie în toate şcolile, să colaboreze cu ONG-urile pentru găsirea unor soluţii viabile şi să monitorizeze implementarea programelor promise de autorităţi şi destinate sănătăţii elevilor.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Greu in Romania » Greu în România: Educaţia alimentară şi sportul pot schimba vieţi