Sfaturi de la chefii Florin Dumitrescu și Nicolai Tand: ce înseamnă o alimentație sănătoasă la copii

De Andrada Popovici.
Publicat: 24.10.2017, 22:33.
Actualizat: 24.10.2017, 22:35

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă pentru copii? Campania Greu în România a cerut sfatul specialiștilor: chefii Florin Dumitrescu și Nicolai Tand.

Chefii Nicolai Tand și Florin Dumitrescu explică pentru campania Greu în România ce înseamnă o alimentație sănătoasă la copii

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă pentru copii? Campania Greu în România a cerut sfatul specialiștilor: chefii Florin Dumitrescu și Nicolai Tand.

Alimentația sănătoasă e mereu o provocare pentru părinţi. Iar, pentru sfaturi, ne-am orientat către specialiști: chefii Nicolai Tand şi Florin Dumitrescu ne-au primit la ei în bucătărie şi în familie.

Chef Nicolai Tand: ”gusturile se educă la copii de mici”

Citește și:

Chef Nicolai Tand îşi ia mereu copiii la cumpărături, ca să le formeze obiceiuri sănătoase. Nutriţia corectă se învaţă, mai întâi, în familie.

”La copii trebuie să fim foarte creativi. Totul e o joacă. Se zice că la un copil trebuie să-i dai de 8 ori un fel de mâncare, ca să înceapă să-i placă”, spune Chef Nicolai Tand.

”E important să-i educăm pe copii cu mâncare sănătoasă”, spune chef Nicolai

El nu le impune un regim celor mici, dar este atent la ce şi cum le găteşte.

”Eu zic că mâncarea, gusturile se educă de când sunt copiii mici. E foarte important să-i educăm cu mâncare sănătoasă sau făcută în casă”, declară Chef Nicolai, pentru campania Greu în România.

Chef Nicolai Tand vrea să le imprime copiilor săi obiceiuri sănătoase

Secretul unei alimentaţii sănătoase stă nu doar în felul de a găti, ci şi în cantităţi. O fetiţă între 10 şi 12 ani nu trebuie să mănânce mai mult de 2000 de calorii pe zi, iar un băiat - nu mai mult de 2400. Dacă fac sport constant, porţiile copiilor cresc, chiar şi până la 3.500 de calorii, în cazul băieţilor.

Şi proporţiile alimentelor în meniu contează. Un copil nu trebuie să mănânce mai mult de o porţie de proteine pe zi, adică o bucată de carne de maximum 220 de grame, nu mai mult de 25 de grame de grăsimi animale şi tot atâtea vegetale. Nici glucidele nu trebuie să depăşească 200 de grame pe zi.

Chef Florin Dumitrescu: ”totul începe de la părinți”

Chef Florin Dumitrescu că, pentru o alimentație corectă a copiilor, principalii responsabili sunt părinții.

”Totul începe de la părinţi. Responsabilitatea cea mai mare a unui părinte până copilul este apt să îşi facă singur este să-i facă şi să-i ofere. Şi atunci, grija părintelui pentru copil se vede în felul în care arată copilul”, explică chef Dumitrescu.

Alimentația sănătoasă a copiilor e grija părinților, spune chef Dumitrescu

Însă el dezvăluie că, în familie, în primul rând soția sa, Cristina, e are grijă ca mâncarea sî fie sănătoasă.

”În primii 4 ani de viaţă poţi să-i formezi metabolismul. Dacă copilul este hrănit cu prăjeli, unt, ciocolată în primii patru ani, normal că organismul lui o să ceară şi la 20 şi la 25, plus că o să metabolizeze diferit substanţele nutritive”, spune Cristina Dumitrescu.

Greu în România, Episodul 7

În cel de-al 7-lea episod al Campaniei Greu în România, la Observator, aflaţi ce fac autorităţile pentru educaţia alimentară a copiilor.

Urmăreşte Campania "Greu în România":

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.