Cositul ca pe vremuri, reînviat într-un cătun din apropiere de Muntele Găina
La fân, ca pe vremuri! Câţiva moţi din aşezările de lângă Muntele Găina s-au gândit să reînvie modul în care lucrau la câmp părinţii şi bunicii lor. Au scos straiele din lăzi, au pregătit coasele şi au ales un minunat loc de muncă – o poiană de unde poţi vedea mai tot hotarul comunei. Adunarea s-a ţinut într-un cătun unde mai locuieşte o singură familie printre case de lemn cu acoperişuri de paie.
De Laura Oană la 31.07.2021, 10:37- Cositul, una dintre cele mai solicitante munci ţărăneşti.
Comuna Bulzeştii de Sus, din Apuseni, are locuri în care o simplă plimbare te poate întoarce în timp, în urmă cu un veac. Într-unul din cătune a rămas o singură familie. Rodica şi Cristian Dan stau într-o casă, în mijlocul pădurii care înghite încet celelalte căsuţe părăsite. Trăiesc din creşterea animalelor, iar tinerii din sat s-au gândit să le dea o mână de ajutor la coasă. Până se strâng sătenii, familia se pregateşte pentru oaspeti.
În ultimele decenii, sătenii din Apuseni şi-au lăsat moşia pentru plaiurile străine, iar astfel multe cătune au rămas părăsite.
Doru Paul, viceprimar Bulzeştii de Sus: Ne aflăm într-un cătun, Ioneleşti, care aparţine de satul Păuleşti. Momentan mai este o familie, toţi au plecat pe unde, cum.
Cositul, una dintre cele mai solicitante munci ţărăneşti
Femeile rămân acasă să pregătească masa, iar bărbaţii se pregătesc de muncă. Se adună în jurul gazdei şi pornesc către păşune. Cositul este una dintre cele mai solicitante munci ţărăneşti, dar moţii sunt deprinşi cu lucrul greu. Ca să taie bine ierburile, coasele trebuie ascuţite perfect.
Când soarele urcă sus, pe cer şi căldura fierbe locurile, oamenii se mai trag la umbră. S-a făcut amiază şi femeile ajung la ei cu prânzul. Masa se aşează pe covor, la răcoare. Lângă pâinea proaspătă şi rumenită, din coşuri apar bucăţi de brânză, slănină, roşii şi ceapă.
După ce s-au ospătat, au depănat poveşti frumoase şi şi-au tras sufletul la umbră, ziua de clacă s-a terminat. Şi, cum se cuvine în Apuseni, oamenii au plecat la casele lor abia după ce au răsunat munţii de sunetul tulnicelor.