"Fierbe" Dunărea la Galați. Nori de abur s-au ridicat deasupra apei, din cauza schimbării bruşte de temperatură
Imagini inedite au fost surprinse joi dimineață pe Dunăre, în dreptul oraşului Galaţi. Nori de aburi s-au ridicat deasupra fluviului, dând senzația că apa fierbe. Specialiştii spun că este vorba despre un fenomen provocat de schimbările bruşte de temperatură.
De Redactia Observator la 10.11.2022, 13:33Joi dimineaţă, la Galaţi, au fost cel mult 6 grade Celsius, în timp ce apa Dunării a fost mult mai caldă. De obicei, în această perioadă a anului, apa fluviului are în jur de 15 grade.
Diferenţa de temperatură provoacă formarea aburilor pe fluviu şi oferă senzaţia că Dunărea dă în clocot. Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigaţie, iar autorităţile fluviale nu sunt nevoite să ia măsuri speciale. La fel ca în perioadele cu ceață, navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.
"Fierbe" Dunărea. Explicația fenomenului spectaculos
- Imagini spectaculoase surprinse pe Transalpina. Apus superb de soare la cota 2000, întindere de nori văzută ca un...
- Ultimul defileu sălbatic din România oferă peisaje unice şi frânturi de istorie. Secretele uneia dintre cele mai...
- Un nor Cumulus i-a băgat în sperieți pe ieșeni, miercuri dimineață. Unii au crezut ca vine tornada
„Fenomenul apare atunci când diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă, când temperatura apei scade. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14, 5 grade. Pentru navigație, nu este periculos, dar se recomandă să se desfășoare cu atenție, să se folosească semnalele sonore”, a declarat Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al Administrației Fluviale a Dunării de Jos, potrivit Mediafax.
Navigatorii mai spun că fenomenul are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.