Antena Meniu Search
x

Galerie foto Un nor Cumulus i-a băgat în sperieți pe ieșeni, miercuri dimineață. Unii au crezut ca vine tornada

Un fenomen meteorologic spectaculos i-a băgat în sperieți pe ieșeni, în această dimineață. În fapt, un nor Cumulus luminat de razele soarelui, care se mișca ușor, i-a facut pe oameni să creadă că se apropie o tornadă sau că ne-au făcut o vizită extratereștii. Mulți au postat imagini cu "arătarea" și au cerut ajutorul specialiștilor pentru a lămuri situația.

De Veronica Micu la 05.10.2022, 10:42

Iar explicația a venit de la Conf. dr. Lucian Sfîcă: 

"Un cumul de condiții particulare și hazardul pot conduce frecvent la fenomene meteorologice spectaculoase. În imagine avem un foarte bun exemplu în acest sens. În zilele din urmă am fost surprinși de instabilitatea atmosferică accentuată, cu caracteristici estivale. Totuși, ne apropiem de mijlocul lunii octombrie, o lună care în stabilitatea atmosferică este foarte accentuată. Astfel, îngemănarea celor două tendințe se vede foarte bine în imaginile alăturate surpsinse în această dimineață în Iași. Cerul este dominat de o pătură de nori stratiformi, ce acoperă cea mai mare parte a nordului Moldovei, nori autentici de toamnă. La baza acestor nori stratiformi, instabilitatea din partea inferioară a atsmoferei - determinată atât de umiditatea mare generată de ploile din zilele trecute cât și de suprafața terestră caldă în urma temperaturilor ridicate de la sfârșit de septembrie - a determinat dezvoltarea unui nor Cumulus a cărui vârf s-a unit cu norii stratiformi. O minunată îngemănare între vară și toamnă. Iar ca totul să fie complet, norul convectiv era luminat dimineața de razele soarelului chiar în momentul de răsărit atunci când acesta putea străluci de sub nivelul norilor stratiformi".

Potrivit paginii de Facebook Meteo Moldova, fenomenul s-a produs în jurul orei 7.30, la Iași.

Specialiștii susțin că solul încă este cald, avem și umiditate, ceea ce înseamnă că se mai pot dezvolta astfel de formațiuni noroase.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Inedit » Un nor Cumulus i-a băgat în sperieți pe ieșeni, miercuri dimineață. Unii au crezut ca vine tornada