Gospodinele din întreaga ţară s-au întrecut în preparat de mucenici
Cu paharul sau cu deliciosul desert, astăzi sărbătorim cei 40 de sfinţi mucenici. Prilej de distracţie pentru domni şi ocazie de a-şi dovedi talentele culinare pentru doamne, tradiţia este ţinută în toată ţara. Diferă însă reţeta mucenicilor, în funcţie de regiune, însă fiecare gospodină bagă mâna în foc că ai ei sunt cei mai buni.
De Cristi Georgescu la 09.03.2021, 20:39- Pe 9 martie se sărbătoresc cei 40 de sfinţi mucenici.
- Reţetele de mucenici diferă de la o zonă la alta a României.
E drept, tradiţia spune că pe 9 martie se beau 40 de pahare de vin roşu, în amintirea celor 40 de sfinţi martiri ucişi de romani în Sevastia pentru credinţa lor. Dar din Secolul IV a trecut prea mult timp, aşa că unii se cam încurcă în numărătoare.
Specialiştii lămuresc dilema. Ambele cifre sunt corecte, atât 40, cât şi 44 de pahare.
Ioana Tompe, muzeograf: 40 semnifică numărul acelor mucenici martirizaţi, 44 sunt exact numărul de zile între 9 martie şi 23 aprilie când este sărbătorit Sfântul Gheorghe.
Dacă bărbaţii sărbătoresc cu paharul, femeilor le revine prepararea mucenicilor: copţi sau fierţi, în funcţie de zonă. În Moldova, reţeta e clasică - făină, sare, zahăr, drojdie şi un strop de ulei, pentru un aluat fraged.
Patiseriile s-au adaptat, aşa că gospodinele nu mai trebuie să facă dovada talentului culinar.
Ruxandra Iriza, PR laborator cofetărie: Anul acesta, mai mult ca oricând, au fost comenzi nenumărate. Când mâncaţi un mucenic bun, cu gust de cozonac şi însiropat în acel minunat sirop cu miere şi tăvălit prin nucă, chiar simţiţi cum gustaţi tradiţia.
Chiar acum au ieşit din cuptor aproximativ 300 de mucenici moldoveneşti. Urmează să fie însiropaţi şi, bineînţeles, asezonaţi cu multă nucă şi miere. Trebuie să şitţi că mirosul este unul excepţional, pe care, din păcate, nu-l puteţi simţi de acasă.
Reţetele de mucenici diferă de la o zonă la alta a ţării
În Muntenia, reţeta diferă, dar mucenicii sunt la fel de aromaţi.
Andreea Podoş Prisnel, proprietar restaurant: Măcinici munteneşti, care sunt măcinicii aceia cu zeamă, pregătiţi cu multă scorţişoară, cu zahăr, cu lămâie. Sunt foarte ceruţi de clienţii noştri mai mult decât sunt pregătiţi şi gătiţi de noi în bucătărie.
Indiferent de reţetă, toată lumea îi savurează.
O altă tradiţie pe 9 martie este pornirea simbolică a plugului, iar tot ce e semănat în această zi se spune că rodeşte de 40 de ori mai mult.