Povestea brânzei preparate într-o grotă din judeţul Cluj. Este unică în lume şi se face de peste 300 de ani
Brânza românească se înnobilează. Apar sortimente noi, care se trag din reţete celebre în Franţa şi Elveţia. Maturată în grote adânci, amestecată cu trufe ori nuci, sau transformată în roţi cremoase, cu iz picant, brânza premium a fost vedeta unui salon culinar din Bucureşti.
De Redactia Observator la 06.10.2024, 21:04Pentru că brânzeturile româneşti tradiţionale nu sunt foarte variate, ca în Olanda sau Franţa, producătorii extind oferta spre zona premium ca să reziste pe piaţă. Reţete internaţionale, combinate cu lapte de calitate, produc sortimente tot mai gustoase.
"Avem trei sortimente de brânză toate măturate, una are o maturare de 6 luni. O brânză cu schinduf pentru prima parte a zilei și cea mai apreciată la noi brânză cu trufe", spune Alina Iancu, reprezentant branzeturi.
Brânza unică în lume, făcută într-o peşteră din Cluj
Un grup de fermieri din Transilvania produc într-o grotă din judeţul Cluj brânza de Năsal, considerată unică în lume.
- Cum au fost păcăliţi doi turişti să cumpere brânză şi cârnaţi de 1.200 de euro, în Italia
- Cum diferenţiem brânza de casă de brânza din comerţ? La ce trebuie să fim atenţi atunci când vrem să cumpărăm
- Pedeapsa primită de un poliţist german care a furat 180kg de brânză cheddar dintr-un camion răsturnat
"Este o grotă cu o poveste de peste 300 de ani, cu o bacterie unică în lume care nu poate fi reprodusă. Există în pereții grotei și acolo se maturează în funcție de cât tip dorim să păstrăm produsul, 25-60 de zile. Brânză este măturată în grota de la Ţaga, facem brânză din lapte bivoliță și oaie", spune un producător.
Cum brânza premium devine excelentă lângă un vin de calitate superioară, mai mulţi producători locali au oferit un festival de gusturi la salonul gastronomic de la Bucureşti.
România este pe locul 13 în lume la consumul de vin și pe şase la producţie în Europa. Vinurile albe rămân preferatele românilor, urmate de cele roșii și rose.
Piaţa vinului a scăzut anul trecut cu 27%. Gusturile se rafinează tot mai mult, iar românii se adaptază, încet-încet, principiului puţin şi bun.