Rețete ca pe vremea bunicilor. Cum se face siloviţa, preparatul tradițional fără zahăr sau conservanți care rezistă și câtiva ani în cămară
O toamnă îmbelşugată se vede în primul rând în cămări spune tradiţia. Este anotimpul murăturilor, magiunului şi - de ce nu - al vinului bun. Echipa Observator a vrut să afle secretele unui gem de prune delicios şi sănătos. Da, există aşa ceva şi e făcut după o reţetă moştenită de la bunici. L-am găsit în Maramureş şi am filmat cum se prepară.
De Simona Vasiac la 14.09.2023, 18:33"Facem pupăze, cocuţ. Le punem pe frunze de varză şi după aceea le băgăm la cuptor, după ce avem jarul bine încins."
Dimineaţa a început pentru gospodinele din Baia Mare cu aluatul de cocuţ, pâine specială cu care vor gusta la final siloviţa. Aceasta este dulceaţa pregătită după reţeta străbunicilor. La Muzeul Satului, tradiţiile se păstrează cu sfinţenie, iar vizitatorii sunt invitaţi să participe. Odată culese, fructele cu parfum de toamnă sunt pregătite pentru a ajunge pe foc.
"Dragi copii, vă rog să fiţi atenţi cum dezghiocaţi prunele. Luaţi sâmburele, îl puneţi deoparte într-un bol şi într-un alt bol puneţi prunele dezghiocate."
Siloviţa este şi gustoasă, şi sănătoasă: nu conţine deloc zahăr adăugat şi nici conservanţi. Chiar şi aşa, rezistă câţiva ani în cămară.
"Astăzi o facem, aşa cum se făcea pe vremea bunicilor, în căldare de cupru. Şi ar fi musai să amestecăm acum, până se face bine de tot. Or fi câteva ore de amestecat aici, în căldare, să iasă silvoiţa bună. Şi să văd, veniţi careva dintre voi să mă ajutaţi? "
Dacă cei mici sunt curioşi să înveţe, cei mari vor să dea mai departe metodele tradiţionale atât de apreciate în ultimii ani.
"Se pun prunele, fără zahăr, fără conservanţi. Să fie vreo 6-7 ore până când scade, se îngroaşă dulceaţa şi se pot face prăjituri pentru că este foarte consistentă."
"Prunele se puşcau ziua şi spre seară se aranja cazanul şi începea învârtitul, venea răcoarea nopţii, veneau generaţiile în jurul cazanului şi începeau poveştile."
"Se face clacă la coasă, se face clacă la cules de mălai. Deci, clăcile încă există în satele din Maramureş. Oamenii se ajută încă între ei şi duc obiceiurile noastre mai departe."
A început culesul viilor
Toamna este şi anotimpul vinului. În podgoriile din Pietroasele, judeţul Buzău, ciorchinii din soiuri vestite nu se transformă doar în vin. O parte sunt savuraţi pe loc.
"Tămâioasă. Mănânc de azi dimineaţă, de când am început mănânc într-una."
"Mult mai bun, mult mai bun ca anul trecut. A plouat mai mult, datorită precipitaţiilor şi nu sunt manaţi, nu sunt loviţi de piatră, cam cu 25% mai mult ca anul trecut."
"Din acest bungări, îi ducem într un zdrobitor, din udrobitor îi ducem într o pompă de mustuială, pompa de mustuială duce apoi întreaga masă de must şi pieliţe către presă."
La Stațiunea Viticolă Pietroasele, strugurii culeşi sunt din soiurile Tămâioasa Românească şi Busuioacă. Specialiştii spun că îşi pot da seama după gustul mustului cât de bun va fi vinul...iar premisele sunt excelente.