Roşii polenizate cu bondari aduşi din Italia. Cât costă şi cum schimbă producţia de legume
Sătui de atâta muncă pentru polenizarea cu substanțe din comerț a florilor de roşii, câțiva legumicultori din Iaşi au căutat soluții. Și au găsit bondarii. Nu doar că îi scutesc de multe ore de muncă, dar polenizarea este una complet naturală, ceea ce dă un gust mai bun și o calitate superioară roşiilor.
De Clara Mihociu la 15.05.2022, 14:09Tehnica polenizării manuale cu substanţe din comerţ a fost înlocuită cu bondari lucrători.
Şi mai ieftin şi am scăpat şi de treabă, că vă daţi seama, ne lua o jumătate de zi la cinci ari. La 7 zile, trebuia să meargă şi apa, costurile erau mari la energia electrică, spune un legumicultor.
Eco şi ieftin. În plus, roşiile sunt mai bune cu ajutorul micuţelor insecte.
Cristi Dascălu, legumicultor: Este o polenizare naturală. Şi gustul este deosebit. Se fac mai mici, dar mai gustoase şi mai zemoase, faţă de cum făceam noi polenizarea artificială.
Iar legumicultorii se bucură că acum au ei mai puţin de muncă, iar producţia e mai bogată.
Cristi Dascălu, legumicultor: Suntem mândri de ei şi ne scutesc şi de treabă. Ei sunt colegii noştri de muncă.
Polenizarea cu bondari scade numărul fructelor deformate
Pentru al doilea an la rând, o altă familie de legumicultori a ales să înlocuiască substanţele de polenizat cu bondari.
Teodora Harabagiu, legumicultor: Ne-au mai uşurat din muncă. Trebuia dimineaţa să ne trezim, să stimulăm, pierdeam câte o jumătate de zi aici. Acum e foarte bine, şi roşiile sunt frumoase.
dr Gabriel Teliban, şef lucrări Facultatea de Horticultură: Scade numărul de fructe deformate. (...) Este o polenizare biologică şi se recomandă în mod special în culturile timpurii, dar nu numai.
Bondarii pentru polenizat sunt aduși din Italia. Trăiesc doar câteva luni, însă e suficient pentru un ciclu legumicol. Un stup cu 50 de insecte costă 300 de lei.