Antena Meniu Search
x

Video Preţuri tot mai mari: cât va ajunge să coste un kilogram de roşii. Legumele româneşti devin un lux

Gustul românesc ne va costa în acest an bani frumoşi. Tarifele mai mari la energie, carburanţi şi îngrăşăminte vor dubla preţul legumelor de mai. Producătorii spun că un kilogram de roşii ar putea fi 30 de lei. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 11.03.2022, 22:01

Vezi și

Ionuţ Dragomir cultivă salată şi ceapă în mai multe solarii din judeţul Ilfov. În ultimul an, costurile de producţie au crescut semnificativ. "Salata pe care o punem o luam undeva la 180 - 5 mii de seminţe. Şi acum e 300, 320", spune Ionuţ Dragomir, legumicultor. Îşi vinde marfa în piaţa Pucheni, dar şi la câteva supermarket-uri prin intermediari. "Ceapa pleacă de la 50 de bani la 90 de bani legătura. În supermarket ajunge la 3 lei, în funcţie de greutate", adaugă Ionuţ Dragomir

Preţuri tot mai mari. Cât costă legumele româneşti

De la seră la supermarket, preţul verdeţurilor creşte considerabil. O salată se vinde la seră cu preţul de 1,5 lei. Însă la magazine ajungem să plătim un preţ de 3 ori mai mare. Adică ajungem să scoatem din buzunar şi 5 lei pentru o salată. 

Şi clienţii din pieţe se plâng de preţurile mari. "Nu mai facem salate, mâncăm de post, lucruri foarte ieftine. Este o epidemie generală la toate preţurile, nu numai la unul. La toate", se plânge un trecător. "Salata 3 lei şi ceapa 4,5 lei. Pentru pensia de 10 milioane eu zic că e mult", spune un pensionar.  

Pe acelaşi subiect

Şi legumele de import s-au scumpit

Momentan, tarabele sunt pline de legume din import. Dar şi acestea s-au scumpit cu 30% în ultimul an. Kilogramul de roşii a ajuns să coste şi 16 lei, cel de castraveţi 9 lei, iar cel de ardei gras 11 lei. "Le vor menţine, nu vor coborî preţul la raft. Producţia autohtonă va fi destabilizată aproape complet. Anul ăsta va fi un an de căpătuială şi nu vor rezista 50% din producători", crede Vlad Gheorghe, de la Asociaţia Producătorilor de Legume. 

Primele legume româneşti vor apărea începând cu luna mai. Dar ar putea avea un preţ dublu faţă de anul trecut. Preţul unui kilogram de roşii ar putea porni "de la 30 de lei. Sunt foarte mari costurile cu încălzire". Pentru ardei ar porni "de la 15 lei", spune Ionuţ Dragomir.

"Minim de trei ori se vor duce costurile peste costurile de producţie. Dacă raportăm energia care era un cost de un leu - astăzi este la 3 lei. Imaginaţi-vă ce înseamnă costurile de aici înainte până în luna lui mai, iunie, când ei utilizează apă şi udă cu energie electrică", adaugă Vlad Gheorghe.

Numai în ultimul an, legumele s-au scumpit, în medie, cu 10%. Cartofii mult mai mult, cu 30%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Preţuri tot mai mari: cât va ajunge să coste un kilogram de roşii. Legumele româneşti devin un lux