Sfântul Ştefan. Ce trebuie să faci astăzi, în a treia zi de Crăciun, ca să ai noroc şi să fii ferit de rele! Legende tradiţii şi superstiţii
Astăzi, în a treia zi de Crăciun, după marea sărbătoare a Naşterii Domnului, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan.
De Redactia Observator la 27.12.2017, 07:56Astăzi, în a treia zi de Crăciun, după marea sărbătoare a Naşterii Domnului, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Ştefan.
Sfântul Ştefan a fost întâiul creştin condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim. Se întâmpla în anul 33. A fost primul creştin care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos, era de neam ales şi provenea din seminţia lui Avraam.
Numele său, de origine greacă, înseamnă „coroană" şi face referire la faptul că Sfântul Ştefan deschide drumul unui nesfârşit şir de martiri creştini.
Potrivit tradiţiei iconografice, Sfântul Ştefan era înfăţişat drept tânăr şi frumos. Om cu un suflet deosebit, profund, bun orator și un remarcabil psiholog, Sfântul Ștefan era înzestrat cu un sentiment religios excepţional de puternic.
- Răsturnare dramatică de situaţie în cazul soţilor găsiţi spânzuraţi la Iaşi! Anchetatorii au dezvăluit...
- Anda Maleon, ultimul mesaj înainte să moară. Femeia a fost găsită spânzurată, alături de soţul ei, la Iaşi,...
- Avertizare de ultimă oră de la meteorologi! Cod galben de vreme rea în următoarele ore. Harta zonelor afectate
- Tragedie pentru doi părinţi plecaţi la muncă în străinătate! Fiul lor de 18 ani, rămas acasă, în Caraş...
- Noi taxe şi impozite pentru şoferi, de la 1 ianuarie 2018. Taxă de 200 de euro pentru anumite tipuri de maşini!
- Schimbări fiscale majore de la 1 ianuarie 2018. Ce-i aşteaptă pe români în privinţa salarizării, impozitelor...
După Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli, aceştia au fost binecuvântaţi cu puteri şi daruri pentru misiunea lor în lume.
Iudeu de neam, Sfântul Ştefan era bun la suflet, un gânditor adânc şi vorbitor îndemânatic, iar ceea ce rostea prin cuvânt îndeplinea prin faptă. Slujea cu evlavie, mai ales că a fost ucenic al lui Iisus, fiind martor al Învierii Domnului şi al Înnălţării Sale la cer. Datorită credinței sale, Sfântul a putut săvârși minuni mari.
Însă fariseii şi conducătorii poporului evreu nu-l priveau bine şi le părea rău că învăţa poporul şi vestea "întru Iisus" învierea morţilor. La scurtă vreme după ce a fost aşezat în slujba de arhidiacon, Sfântul Ştefan a fost acuzat pe nedrept de blasfemie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu, judecat şi condmnat la moarte prin lovire cu pietre, fiind târât afară din cetate.
Sub pietrele aruncate cu furie din toate parţile, el se ruga şi zicea: „Doamne Iisuse primeşte duhul meu. Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.
Legende tradiţii şi superstiţii
O veche tradiţie se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan.
E bine chair ca această icoană să fie sfinţită în ziua Sfântului Ştefan. Şi problemele îşi vor găsi repede rezolvare.
Tot astăzi, nu trebuie sub nicio formă să te cerţi cu nimeni. Dacă faci asta, rişti să te îmbolnăveşti şi să sărăceşti.
De obicei, în Ziua de Sfântul Ştefan se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare e bine sa fie împarţite persoanelor tinere.
În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci. De asemenea, de Sfântul Ştefan, pe la sate, în unele zone, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, ce amintesc de viaţa lui mucenicească.
Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune!
Reconcilierile sunt binevenite în această zi. Aşa că dacă sunteţi certaţi cu cineva anume, e bine să faceţi exact astăzi, un pas spre împăcare!
În ziua de Sfântul Ştefan este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, pentru că ne pot pune viaţa în primejdie.
Datinile spun că Sfântul Ştefan îi ajută pe oamenii bolnavi şi pe cei certăreţi.
Potrivit tradiţiei populare româneşti, pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun este rândul finilor să meargă în vizită la naşii lor.
Iar dacă în această zi ninge, se vesteşte un an îmbelşugat la câmp.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și