Terapia culorii în amenajarea locuinței. Ce nuanţe să evităm când redecorăm casa
Reamenajarea propriei case a fost una dintre cele mai răspândite activităţi, în pandemie. Mai de plictiseală, mai de nevoie, am mai schimbat una alta, aşa încât să putem munci de acasă, sau pur şi simplu să stăm cu plăcere la aer, pe balcon...
De Lorena Rădulescu la 02.03.2021, 12:49Pe scurt, aşa încât să ne simţim cât mai bine în locul în care am fost obigaţi să ne petrecem cel mai mult timp. Foarte mulţi au ales însă ca redecorarea casei să fie şi... terapeutică.
Se poate face asta cu ajutorul specialiştilor. Nuanţele şi culorile alese ne pot da o stare de bine, de calm şi chiar de siguranţă.
Culoarea pereților reflectă gustul și creativitatea noastra, dar, în același timp, au un rol mai important de atat: pot crea o ambianță plăcută în casă.
Roberta Ciorzan, arhitect designer interior: Daca sunt persoane care au o viata mai agitata stresanta si au nevoie cand ajung acasa sa aiba o stare de liniste de pace, putem sa folosim culori care sa potenteze aceste lucruri. De obicei aceste culori sunt cele neutre. Pamantii deschis, albastru deschis, verde deschis.
De evitat în anumite spaţii ale locuinţei sunt culorile vibrante precum roşu şi portocaliu.
Roberta Ciorzan, arhitect designer interior: Acestea aduc vitalitate, aduc energie, mai mult foc. Acestea nu sunt recomandate sa le folosim in spatiile incare vrem sa ne relaxam, cum ar in dormitor sau in bai.
Albastrul, culoare vedetă în dormitor
Albastrul este vedetă atunci când vine vorba de alegerea culorii din dormitor. Cum îl folosim, însă? Regula este destul de simplă.
Roberta Ciorzan, arhitect designer interior: Albastrul este folosit in continuare ca si accent de culoare. Regăsim alb la mobilier şi lemn. Tapetul ne da senzatia ca se intampla ceva mai departe pe peretele respectiv.
Verdele în combinație cu nuanțe deschise este odihnitor, are un efect calmant și pozitiv asupra somnului.
Cristiana Zgripcea, arhitect designer interior: Anul acesta pantone ne recomanda combinatiile dintre galben si gri. Locuinta in care ne aflam acum este chiar una relevanta pentru aceasta combinatie cromatica. Galbenul strident este completat si pus in valoare de gri, in acelasi timp in care griul este pus in valoare de galbenul acesta solar.
Putem să folosim accente de galben în spațiul în care lucrăm sau în bucătărie.
Ne vor da o stare de optimism şi ne vor ajuta mai ales atunci când trebuie să studiem sau dezvoltăm un proiect nou.