Ce este HHC, noul drog preferat de tinerii din România. Provoacă dependenţă rapid şi din cantităţi mici, însă nu este interzis prin lege
Avem această substanţă extrasă din cannabis, denumită HHC, care nu este interzisă explicit în România, dar se află sub o monitorizare intensivă, pentru că este susceptibilă a avea efecte psihoactive.
De Redactia Observator la 20.09.2023, 13:03Diferenţa dintre HHC şi THC
HHC a apărut abia anul trecut în Europa, după ce fusese lansată la finalul lui 2021 în Statele Unite. Totuşi, ar fi existat destul de mult timp pentru ca acest tip de produse să fie reglementate.
Bogdan Gheorge, medic toxicolog: HHC este un canabinoid sintetic, o substanţă monitorizată intensiv la nivelul UE şi considerată o substanţă psihoactivă. Ea are efecte similare ca în urma consumului de THC. THC-ul este o substanţă psihoactivă din planta de canabis iar CBD-ul este substanţa tot prezentă în planta de canabis care ar avea anumite efecte terapeutice, potrivit unor studii.
Riscurile consumului de HHC
- "Am stat două luni jumătate în comă, doctorii îi spuneau tatălui că voi muri şi să facă pregătiri de...
- Cum va proceda un profesor dacă suspectează că un elev e drogat. Noul Plan de luptă promite rezultate după 4 ani
- Criminolog specializat la Oxford: Testarea antidrog în şcoli nu dă rezultate, să sperii e nefuncţional. Care ar...
Bogdan Gheorge, medic toxicolog: HHC este o substanţă sintetică, realizată în laborator. Chiar dacă se pleacă de la o substanţă naturală, în procesul de producţie sunt folosiţi anumiţi produşi chimici. Problemele cele mai mari generate de această substanţă este capacitatea de a duce mai dependenţă mult mai rapid decât drogurile clasice. Dacă în cazul THC-ului poţi să consumi regulat de lungă durată, în cazul HHC-ului este nevoie de un istoric foarte scurt de consum şi o cantitate destul de redusă.
Marius Pancu, prezentator Observator: Care este situaţia legală a acestei substanţe acum în România?
Bogdan Gheorge, medic toxicolog: În momentul de faţă această substanţă este supusă controlului dar este monitorizată şi avem o altă lege care asigură comercializarea substanţelor care nu dau efecte psihoactive. Legea 194/2011 a apărut astfel încât magazinele să nu poată să comercializeze substanţe cu efect psihoactiv, şi din acest punct de vedere sunt denumite substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, dar în acelaşi timp se doreşte limitarea acestor astfel de substanţe pe piaţă, chiar dacă nu sunt împotriva legii. Legea 143/2000 interzise comercializarea sau consumul substanţelor incluse în tabelele anexe, dar, HHC este o substanţă sintetică, nou apărută pe piaţă care nu a fost momentan inclusă, dar care este susceptibilă de a avea efecte psihoactive. Conform legii 194, comerciantul ar trebui să aducă o autorizaţie prin care să arate că această substanţă nu are efecte psihoactive, momentan aceşti comercianţi au testat vigilenţa autorităţilor.
Din acest punct de vedere, Agenţia Naţională Antidrog ţine legătura cu Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie, agenţia europeană care se ocupă de aceste substanţe şi încercăm să luăm toate informaţiile necesare astfel încât aceasta substanţă să fie supusă controlului în Legea 143.
Efectele pe termen scurt ale consumului
Bogdan Gheorge, medic toxicolog: Dependenţa este cel mai cumplit efect care poate apărea în urma consumului acestei substanţe, dar pot apărea şi anumite probleme din punct de vedere social. Persoanele pot să experimenteze anumite stări de violenţă verbală şi fizică, să aibă un comportament antisocial, tinerii să nu mai frecventeze şcoala. Pe lângă dependenţă apar şi anumite episoade paranoide şi multe tulburări de tip cognitiv şi comportamental.
Marius Pancu, prezentator Observator: Ce pot face părinţii în situaţiile în care copiii lor consumă astfel de substanţe?
Bogdan Gheorge, medic toxicolog: În primul lucru nu ar fi trebuit să lase tânărul să folosească astfel de produse. Dacă părintele conştientizează faptul că copilul lui utilizează anumite substanţe cu un efect psihoactiv destul de importante ar trebui să contacteze un centru de asistenţă, un centru care să evalueze din punct de vedere medical şi psihologic dacă până în momentul de faţă consumul acelei substanţe a determinat apariţia unor efecte asupra copilului. Agenţia Naţională Antidrog monitorizează urgenţele medicale ca urmare a consumului de droguri şi episodele de admitere la tratament. Până în momentul de faţă nu au fost identificate cazuri în care să fii fost menţionat consumul de HHC, dar sunt foarte multe cazuri în care se specifică ca un termen general consumul de noi substanţe psihoactive.
Simptomele pentru care se prescrie internarea
Bogdan Gheorge, medic toxicolog: Cele mai cunoscute sunt starea de agitaţie, motorie şi psihică, un comportament agresiv, o coordonare psihomotorie afectată şi efecte care perturbă starea generală a persoanei respective.
Marius Pancu, prezentator Observator: Cum arată drumul de la HHC la alte droguri mai puternice?
Bogdan Gheorge, medic toxicolog: HHC poate fi un deschizător şi pentru consumul altor substanţe. Substanţele sunt dezvoltate periodic astfel încât să imite efectele drogurilor clasice dar să nu intre sub incidenţa legii. Traficanţii dezvoltă noi substanţe astfel încât să fie cu un pas înaintea instituţiilor statului. Educaţia este cea mai eficientă armă în acest război împotriva drogurilor. Pentru că după cum vedem, chimia este o armă folosită de traficanţi pentru a-şi dezvolta tipuri noi de substanţe. Nu se mai merge pe tipurile clasice de droguri care puteau fi identificate foarte uşor prin testele rapide, vin prin această categorie de noi substanţe psihoactive. Pacienţii sunt mai greu de gestionat. Control înseamnă ca acestea să nu fie comercializate şi puse la dispoziţie.