Antena Meniu Search
x

Video "Am stat două luni jumătate în comă, doctorii îi spuneau tatălui că voi muri şi să facă pregătiri de înmormântare". Mărturia cutremurătoare a unui fost dependent de droguri

Depăşite de situaţie, autorităţile încearcă acum cartea forţei! Aproape nu există zi în care oficialii să nu anunţe reţinerea unor traficanţi. Parlamentarii PSD iau, la rândul lor, atitudine. Aceştia au depus un proiect prin care producerea, vânzarea, transportul şi deţinerea de droguri s-ar pedepsi cu închisoare de până la 25 de ani.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 15.09.2023, 12:52

Vezi și

Pedepsele abia fuseseră majorate, oricum. Şi Ministerul Educaţiei se implică. Astfel, în programul "Şcoala Altfel", profesorii vor fi obligaţi să aibă activităţi legate de prevenţia şi combaterea consumului de droguri.

Dincolo de măsuri represive, în toată această luptă există şi speranţă. Sunt multe cazuri de persoane care au fost în cercul cel mai de jos al infernului stupefiantelor şi au reuşit totuşi să se agaţe de o noua şansă, să se reabiliteze şi să le dea puţină forţă şi altora care poate se află în aceeaşi situaţie prin exemplul personal.

Am discutat mai multe despre dependenţa de droguri cu Mihai Ţiganetea, un tânăr care s-a luptat cu această dependenţă mai bine de 20 de ani. 

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Mihai Ţiganetea:

Pe acelaşi subiect

 - Prima dată am început să consum droguri la vârsta de 14 ani, am fumat o ţigară cu marijuana la ziua mea şi până la 18 ani am făcut numai lucruri minore legate de droguri. Am fumat doar la petreceri iarbă, am mai luat câte o pastilă la petreceri şi aşa mai departe. În schimb, la ziua mea am folosit pentru prima dată cocaină. Cocaina o să fie în viitor drogul meu, care m-a nimicit. În total, am strâns aproximativ de 20 de ani de dependenţă care m-au distrus total. 

- Culmea culmilor eu m-am străduit la 14 ani să ajung să fumez. Prietenii mei erau chiar nişte prieteni de calitate care s-au străduit să mă păzească de consumul de droguri şi eu chiar am căutat asta datorită faptului că imediat după 90 am văzut toate filmele care promovau aşa ceva, toate clipurile de hip-hop în care se promova consumul de marijuana şi am fost foarte curios. 

- Este foarte clar că mi-a creat o dependenţă, însă nu realizam pe vremea aia acest lucru. În acelaşi timp, mă îndrăgostisem de ea şi de la 14 ani am fumat-o zilnic. Nu reuşeam să îmi procur foarte multă pe vremea aia că nu aveam fondurile necesare, dar reuşeam să mă leg de alţi prieteni şi să cumpărăm împreună şi cred că aproape zilnic fumam cel puţin o ţigară. 

- Din nefericire, e chiar o poveste clasică. Părinţii mei la vârsta de 14 ani au divorţat într-un divorţ foarte urât care m-a lăsat şi pe mine şi pe tatăl meu pe stradă. Am ajuns să ne mutăm la Bucureşti din cauză că au trebuit să vândă totul şi la Bucureşti la 18 ani am cunoscut cocaina.

- Tatăl meu a scăpat mâna de pe mine pentru că nu mai putea şi eu am avut o situaţie foarte ciudată în care am fost abordat pe stadă la 18 ani şi mi s-a dat un flyer să devin fotomodel şi am mers la castingul acela gândindu-mă că îmi vor da nişte bani ca să îmi iau droguri, dar în nici două săptămâni de la acel casting eram în drum spre Milano, apoi am continuat peste tot prin Europa. 

- La 18 ani îl cumpăram deja, pentru mine era o obişnuinţă ca şi cum îţi cumperi un pachet de ţigări, pentru mine era o normalitate. Îmi dădeam mai toţi banii pe iarbă. După ce am plecat în afara ţării ca model, am văzut peste tot droguri. Era la liber. 

- Ştiam foarte clar, ştiam chiar şi din filme că e un drog puternic cocaina, însă mi-a plăcut atât de mult cocaina prima dată, că m-am şi speriat, dar după am mers afară din ţară şi am văzut peste tot, nu am mai putut să rezist şi după anii aceştia petrecuţi afară ca model, am venit acasă neştiind să fac nimic, doar cu o dependenţă destul de costisitoare şi în scurt timp am început să mint, să fur, să înşel, ceea ce face orice fel de drogat şi să murdăresc familia datorită consumului. 

- Realizăm că e rău ce fac şi realizam că e grav, doar că mă simţeam mult prea bine şi era oarecum cool în grupul meu de prieteni să fac asta şi nu pot spune decât că mi-am distrus viaţa total. Doar că treceau anii peste mine şi nu am numârat decât ani de dependenţă în care nu am făcut altceva decât să procur bani pentru droguri. În câţiva ani am ajuns să epuizez toate modalităţile de a face bani şi a trebuit să mă apuc de vândut drogurile. 

- Motivul pentru care am venit înapoi în ţară a fost pentru că nu mai semănam cu cel din book, din cartea de prezentare. Aveam cearcăne extraordinar de mari, ochii băgaţi în orbite, eram mult mai slab şi a trebuit să vin înapoi în ţară pentru că nu mai puteam face bani. 

- Ştiau foarte clar că eu de pe la 14 ani am luat-o pe drum acesta şi nu erau în nici un fel de acord, doar că nu prea aveau cum să mă oprească. Eram un tânăr rebel, toată viaţa am fost aşa şi nu prea aveau ce să îmi facă. Prietenii mei încet, încet m-au marginalizat când au văzut că eu mă duc în direcţia asta, iar imediat după nu am avut prieteni decât din cercul drogurilor, care bineînţeles că validau tot ceea ce făceam.

- Părinţii mei nu au renunţat la mine, au făcut ceea ce trebuie şi anume, să mă lase să dau cu capul  şi să nu mă mai finanţeze pentru că ăsta este singurul mod prin care un drogat poate ajunge la un moment dat să ia decizia cea bună şi anume, să accepte că are o problemă şi să caute ajutor. 

- Aş putea spune că acum cinci ani am vut probleme grave cu sănătatea, am început să fac crize epileptice încontinuu datorită consumului exagerat de cocaină, deja ajunsesem să îmi injectez cocaina pentru că căutam senzaţii mult mai tari şi nu le mai puteam lua inhalând-o şi am ajuns încontinuu pe la Spitalul de Psihiatrie, în come la spital.

- Acum 3 ani jumate am stat două luni jumate în comă la Floreasca şi încontinuu doctorii îi spuneau tatălui meu că voi muri şi să facă pregătirile pentru înmormântare, îmi cedau organele zilnic. După ce am ieşit din comă de la Floreasca şi l-am văzut pe tatăl meu cum arăta, total diferit de cum il ştiu, era un om prezentabil. Arăta ca un boschetar, cu barba lungă, atunci a fost momentul în care am avut luciditatea să îmi dau seama că, chiar dacă e corpul meu şi fac ce vreau cu el, consumul ăsta distruge pe toată lumea din jurul meu. Şi atunci am zis totuşi să încerc, de dragul tatălui meu, să încerc să mă las şi atunci m-am internat la Centrul din Grădiştea.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » "Am stat două luni jumătate în comă, doctorii îi spuneau tatălui că voi muri şi să facă pregătiri de înmormântare". Mărturia cutremurătoare a unui fost dependent de droguri