Antena LIVE

Curs valutar

Video

Corneliu Bjola, despre cum ar putea arăta România cu Călin Georgescu preşedinte. "De aici şi motivul pentru care Putin zâmbea satisfăcut"

Curtea Constituţională a validat primul tur al alegerilor prezidenţiale, astfel că finala pentru Palatul Cotroceni se va juca între Elena Lasconi şi Călin Georgescu. Ordinea, după renumărarea voturilor din ţară, a rămas neschimbată faţă de primul tur. Pentru a vedea ce înseamnă acest lucru şi la ce să ne aşteptăm, am analizat întreaga situaţie alături de Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford.

De la 03.12.2024, 15:30
WhatsApp
Vezi și:

Cert este că avem un candidat, Călin Georgescu, care fuge în continuare de conferinţele de presă şi de interviurile reale, deşi a fost invitat. A ales, deci, să-şi înregistreze mesajul adresat naţiunii, în care îşi prezintă punctul de vedere despre viitorul României. 

Atitudinea aceasta - pe care am reclamat-o la toţi politicienii când ea a apărut, de la Nicuşor Dan la Klaus Iohannis - ar trebui să vă dea de gândit. Cum se comportă, de fapt, Călin Georgescu atunci când nu e într-un mediu controlat? L-aţi văzut vreodată într-o dezbatere în care nu era periat de interlocutor să vedeţi care îi este rezistenţa la stres? Au fost două momente în care a fost forţat să iasă din lumea mesajelor preînregistrate în ultima săptămână - o dată a închis poarta în nas presei, după primul tur, iar a doua oară era vizibil iritat de zgomotele din jur când a votat la parlamentare şi s-a oprit puţin la declaraţii. 

Un şef de stat va fi pus în situaţia să discute în contradictoriu cu alţi şefi de stat şi cu alţi lideri de partide la negocieri. Are Călin Georgescu capacitatea de a discuta de pe poziţii diferite? Nu ne-a arătat niciodată. E drept, acesta a explicat în trecut că partidele politice în România trebuie să dispară pentru că sunt nişte gloabe la carul de aur al naţiunii. Partidele politice, bune, rele, centriste, de stânga sau de dreapta sunt esenţa democraţiei.

Noi am analizat întreaga situaţie alături de Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford. Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii oferite de acesta:

- România este pe marginea prăpastiei, aş spune, pentru că primul tur de la alegerile prezidenţiale a arătat o luptă antisistem, luptă care în mare parte este justificată de calitatea foarte slabă şi performanţa foarte slabă a elitei politice din ultima perioadă. Există un anumit dezgust în societate pentru modul în care s-a făcut politică. 

- Suspectez, apropo de domnul Putin, că este şi o interferenţă mai ales în cazul domnului Georgescu şi această modă în care el a explodat online, fără să se întâlnească cu nimeni. 

- Să ţinem cont este posibil, foarte posibil, ca undeva luni să avem un preşedinte despre care nimeni nu ştie mai nimic. Este fără precedent în istoria politică a unei ţări ca un om care să te conducă cinci ani, în condiţii dificile, extrem de dificile, economic, politic, de securitate, să nu ştii nimic despre el. Acest om nu s-a întâlnit cu nimeni. 

- Ştim însă că domnul Călin Georgescu este un admirator de criminal de război. Şi aici nu vorbim numai de Putin, vorbim de Zelea Codreanu, vorbim de Antonescu. Asta ştim şi el a precizat lucrurile acestea. Deci este România mândră să fie reprezentată de un neo-legionar? De o persoană cu vederi putiniste? De un admirator al fascismului? 

- În ultima perioadă am primit întrebări, de la media românească şi de la media internaţională. Jurnaliştii americani ştiţi ce m-au întrebat? Exact acest lucru - Cum ajunge România să se întoarcă spre fascism? Ce se întâmplă în România? Şi asta este percepţia care începe să se contureze, că România devina sprijinătoare de fascism. Cum am ajuns în acest moment? Acesta este omul care are şanse să ne reprezinte în continuare. Imaginea României şi tot ceea ce s-a construit în 30 de ani vor fi distruse. Va fi greu să revenim din acest moment. D-aia spuneam că suntem pe marginea prăpastiei.

- În afară de interferenţa din exterior avem şi vederile domnului Georgescu foarte viscerale împotriva Uniunii Europene, împotriva NATO. Încearcă să relativizeze acest lucru în ultimele zile, tocmai pentru că îşi doreşte să apară cu o imagine mai bună, dar politicile sale sunt destul de clare.

- Cum am ajuns aici? Aceasta este o întrebare extraordinară, pentru că în momentul în care am văzut acest rezultat l-am primit ca un pumn în plex. Suntem de 20 de ani în NATO, în Uniunea Europeană. O societate care îşi pune ancore, îşi pune rădăcini, n-ar trebui să fie o societate pe care o pală de vânt să o arunce în genunchi, dar asta s-a întâmplat. Despre primul tur n-aş spune, metaforic vorbind, că a fost un uragan. A fost o pală de vânt, instrumentată prin algoritmi, în mare parte, pe fondul unei frustrări justificate, într-o anumită măsură, o pală de vânt care ne-a trimis în genunchi.

- Duminică, prin alegerile parlamentare, am încercat să ne ridicăm de pe marginea prăpastiei, din poziţia în genunchi. Să sperăm că duminica viitoare, duminica ce vine, al doilea şoc nu ne va arunca complet cu capul în ţărână şi să rămânem acolo vreo cinci ani, cu un bocanc rus pe spatele nostru. Cam aici ne aflăm.

- Alegerile parlamentare ne-au mai refăcut puţin. Încercăm să ne ridicăm, pentru că polul suveranist, aşa-zis suveranist, este un pol extremist. Se preconiza un procent de undeva spre 40% pentru ei, dar au luat numai vreo 32 de procente, dar totuşi este un rezultat substanţial.

- Pe partea cealaltă, oamenii care cred în continuare în acest parcurs european rămân în continuare în picioare.

- Cel care face jocurile încontinuare este PSD-ul şi mă tem că PSD-ul astăzi, prin liderii săi, a făcut un joc foarte periculos. S-a întors la genul de atitudine specifică perioadei anilor '90, în perioada domnului Iliescu, atitudine prin care se joacă oarecum la ambele capete, să spunem aşa. Aici PSD trebuia să dea dovadă de mai multă bărbăţie şi spuneam şi de ce. Ei au justificat că poate electoratul PSD nu ar susţine, dar nu era un mesaj pentru electorat, era şi un mesaj cum te poţi poziţiona ca partid la un moment de răscruce pentru ţară.

- Când ai un lider admirator Putin, Zelea Codreanu, Antonescu, eu nu ştiu ce rezerve mai ai să condamni acest lucru şi să găseşti eschise şi scuze că acest lucru va fi complicat. 

- Aritmetica electorală este aritmetică electorală. Probabil că PSD s-a simţit foarte încurajat după alegerile parlamentare, pentru că este în poziţia în care poate forma un guvern în ambele direcţii şi probabil că aşteaptă rezultatul de duminică pentru a vedea care este varianta cea mai bună din acest punct de vedere.

- Este clar că s-au născut noi facţiuni în cadrul PSD şi facţiunea care a văzut rezultatele de la parlamentare s-a simţit mai împuternicită să meargă pe această direcţie.

- Nu este totul pierdut. Mai sunt cinci zile în care oamenii probabil îşi vor reevalua anumite opţiuni şi rămâne de văzut. Parlamentul, de exemplu, este foarte important pentru că poate bloca, şi am mai văzut situaţii dintr-acestea destul de critice, de exemplu în Croaţia, în care aveai un preşedinte destul de aliniat cu Kremlinul, însă guvernul era complet diferit şi asta a contat. Numai că prerogativele preşedintelui croat sunt foarte limitate, iar prerogativele preşedintelui României sunt puţin mai importante. El va trebui să reprezinte România la Consiliul European, în Summit-ul NATO, şi cine? Domnul care îl admiră pe Putin? Într-un ziar britanic de acum câteva zile tocmai asta spunea, că Putin, criminalul de război Putin, pentru că aşa îl ştiu toţi în Marea Britanie, este patriot. Deci acesta este omul care ne va reprezenta şi aş spune că ne va face de râs cam peste tot. Dar nici nu este problema de râs, este problema de securitate a ţării, de securitate naţională a ţării. Şi de aici şi motivul pentru care Putin, astăzi, zâmbea satisfăcut. A fost probabil o întrebare plantată pentru el la acea conferinţă de presă.

- Din punctul meu de vedere, nu am nicio îndoială că putem să vorbim despre o invazie tăcută a Rusiei, pentru că trebuie să ne uităm cine câştigă din acest lucru. Câştigă România? Nu are cum să câştige. De luni dimineaţă, dacă domnul Georgescu va câştiga, leul cred că se va duce la vale complet. Acum cred că este în jur de 5%. Luni poate va fi 6, 7, 10, 20, şi asta înseamnă pensii şi altele. N-are cum să câştige România.

- Dacă dumneavoastră aţi fi un investitora, astăzi, şi aţi vrea să investiţi un milion, două milioane, trei milioane, aţi face-o? Sau v-aţi gândi că banii pe care îi aveţi în România poate ar trebui să vi retrageţi, să vedeţi cum se liniştesc apele şi abia pe urmă să reveniţi. Eu am trecut prin Brexit. În noaptea Brexitului, lira s-a prăbuşit peste noapte. 

- Deci chestiile acestea pe care le spune domnul Georgescu, spiritualiste, că suntem toţi în România, el e, probabil, într-o anumită bulă despre care crede, dar vor fi costuri, vor fi costuri începând de luni.

- Deci cine câştigă? România nu are cum să câştige. Nu câştigă economic, nu câştigă securitate. Cum să câştigi securitate dacă primul element pe care îl are este să oprească sprijinul pentru Ucraina, care ne apără în est. Că se luptă ucrainenii, nu se luptă românii. Asta va însemna şi abandonarea Moldovei. Dacă Ucraina pică, nu ştiu cum să vă spun dar ruşii au încercat deja, de două ori, să interfereze în Moldova şi atunci sigur că va pica şi Moldova. De aici şi strigătul de ajutor care a venit de la preşedintele Maia Sandu săptămâna trecută. Ca să nu mai vorbim de contagiunea care va avea loc în România. Şi astea sunt probleme de securitate serioase. Ce credibilitate mai are România, în momentul de faţă, numai când vedem ce se vede prin ziarele europene şi americane, că un neo-legionar, un fascist, se pregăteşte să preia puterea, preşedinţia, în România.

- O să vină timpuri grele, dar nu trebuie să disperăm. Românii au mai trecut prin momente grele şi oamenii se regrupează la un moment dat, dar vor fi costuri, fără îndoială. Şi la un moment dat probabil va trebui să urmărim foarte atent cine l-a sprijinit pe domnul Georgescu, cine sunt oamenii din interiorul României care l-au sprijinit? Şi nu mă refer la votanţi. Pentru că toată această campanie are nevoie de bani, are nevoie de organizare, iar domnul Georgescu nu poate să facă singur, din casa în care se află el, la Izvorani, în momentul de faţă. Aici este o organizare şi este o organizare internă şi aş spune cu sprijin extern.

- Contează foarte mult ce va face un guvern de uniune naţională, dacă acesta se formează. Dacă va continua cu aceeaşi politică pe care am văzut în ultimii ani, cu nepotisme, corupţie, sărit peste rând, normal că această politică va crea repulsie. Şi mă gândesc aici mai ales la situaţia din justiţie. Să ai 5.000 de prescripţii pentru probleme grave, inclusiv de omor, păi cred că fiecare dintre toţi cetăţenii ţării se simt abandonaţi de un astfel de stat. Dacă, pe de altă parte, un guvern de uniune naţională îşi ia treaba în serios şi, într-adevăr, intră cu putere, intră cu buldozerul şi face curăţenie în toată această situaţie, eu cred că apelul extremismului va dispare. 

- Situaţia economică nu este disperată în România. PIB-ul României a crescut de 10 ori faţă de 1990. Vorbim despre un PIB stagnant, cred că va deveni, dacă scenariul de care vorbeam se va confirma, cu domnul Georgescu preşedinte, în scădere, dar este şi posibil ca PIB-ul să crească, într-un alt scenariu. Deci răspunsul este simplu. Iei puterea, tu, guvern de uniune naţională. Ce faci cu ea? Sau facem joc de glezne, acelaşi mod de politică şi continui.

- Există şi o viziune care mi se pare periculoasă şi pe care am tot auzit-o, că poate ar fi bine ca toţi aceşti extremişti să fie lăsaţi să-şi facă de cap. N-au experienţă, se fac de râs peste tot şi peste şase luni scapi de ei. Oare dacă aş fi un businessman, aş face treaba asta cu compania mea? Aş lăsa să aduc pe oricare, orice neavenit să vină şi să distrugă tot? Şi pe urmă costurile care sunt, eventuala polarizare, eventualii oameni pe care i-ar numi, vorbim despre nişte costuri care, pentru o ţară, nu cred că pot fi neglijate.

- Cred că calea cea mai serioasă ar fi un guvern performant, un guvern care îşi ia treaba în serios, un guvern care abandonează modul acesta de a face politică, în care ne furăm toţi, unul la altul, căciula şi sperăm că poate, peste patru ani, treburile vor fi mai liniştite, lăsăm o moştenire pentru alţii să rezolve ei problemele care au fost create de acest guvern. Asta cred că este situaţia şi soluţia care sper că se va contura prin victoria candidatului pro-european la alegerile prezidenţiale.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

corneliu bjola calin georgescu vladimir putin alegeri prezidentiale
Întrebarea zilei
Aţi deschis copilului vostru un cont de economii?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ingredientul pe care trebuie să-l eviți dacă vrei un piure cremos. Greșeala pe...
Fanatik.ro
Publicat 04.12.2024
Cea mai lungă perioadă în care un om a reușit să rămână treaz
spotmedia.ro
Publicat 03.12.2024
Soluția inevitabilă după alegerile parlamentare. Rămâne Ciolacu premier?
spotmedia.ro
Publicat 02.12.2024
Orașul din România în care va ninge 5 zile neîncetat de Crăciun, potrivit...
Gandul
Publicat 04.12.2024
Nepoata lui Putin a vorbit despre cifrele reale ale pierderilor Rusiei în...
Adevărul
Publicat 04.12.2024
Cum se simte mama lui Liviu Vârciu care a ajuns de urgență la spital pentru o...
A1
Publicat 03.12.2024
Horoscopul zilei de 5 decembrie 2024. Leii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 04.12.2024
Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea! Modul inedit în...
spynews.ro
Publicat 03.12.2024
VIDEO. Giulia, făcută KO în ringul de box în doar câteva secunde, de o...
GSP
Publicat 03.12.2024
Dana Budeanu dă de pământ cu soții Georgescu și critică naivitatea...
Click.ro
Publicat 04.12.2024
WhatsApp nu va mai funcționa pe unele iPhone-uri din 2025. Ce modele sunt vizate
Useit
Publicat 04.12.2024
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam. Ce a lăsat scris în testament. Soția sa...
Redacţia.ro
Publicat 03.12.2024
Locotenenții primarului Daniel Tudorache încă fac afaceri cu bani publici. Unde...
libertatea.ro
Publicat 04.12.2024
Madonna a împărtășit o fotografie rară cu tatăl ei. Diva și-a petrecut Ziua...
ZU
Publicat 04.12.2024
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
Hello taste
Publicat 03.12.2024
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
Deparinti
Publicat 04.12.2024
O băutură consumată zilnic, bună pentru sănătate: Te protejează de boli de...
ziare.com
Publicat 04.12.2024
Thalía a vorbit despre căsnicia cu Tommy Mottola. Care este dinamica în familia...
Happy
Publicat 03.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Care este diferența dintre artroză și artrită. Ce simptome specifice are...
Medicool
Publicat 04.12.2024