Antena LIVE

Curs valutar

Video

Criminolog specializat la Oxford: Testarea antidrog în şcoli nu dă rezultate, să sperii e nefuncţional. Care ar fi cea mai eficientă soluţie în problema drogurilor

Probleme cu drogurile sunt şi în şcoli, însă autorităţile exclud o testare în masă. Decizia va fi luată de comisiile pentru prevenirea violenţei, existente - cel puţin teoretic - la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ.

De la 06.09.2023, 13:29
WhatsApp
Vezi și:

Acestea vor primi întăriri din partea Ministerelor Afacerilor Interne şi Sănătăţii. Astfel vor apărea grupuri de lucru care vor analiza când şi dacă un elev trebuie testat. Sesizarea trebuie făcută de diriginte sau de un profesor care a remarcat un comportament ciudat la un anumit elev.

Testarea nu va putea fi făcută fără aprobarea părinţilor sau cu acordul elevului dacă acesta este major. Am discutat mai multe despre problema drogurilor, în şcoli şi la adulţi cu Vlad Zaha, criminolog specializat la Oxford. 

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Vlad Zaha:

- Organismele internaţionale şi medici de la noi se opun testării antidrog în şcoli. Aici, mă refer la OMS, la Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Infracţionalitate, până şi Centrul European de Monitorizare a Drogurilor se opune testării antidrog în şcoli pentru că nu previne şi nu reduce consumul de droguri şi are o grămadă de efecte negative însemnând trecerea către alte substanţe care nu ar ieşi la teste, stigmă sau chiar şi abandon şcolar. În primul rând, trebuie să ne întrebăm ce vrem mai exact de la aceste teste.

Pe acelaşi subiect

- Şi când este vorba de testare generalizată şi când este vorba de testare la întâmplare se opun pentru că studiile ultimilor 30 de ani arată că pur şi simplu nu funcţionează. Şi dacă vorbim despre o testare specifică, atunci ne-am imagina că în fiecare şcoală ar exista un loc unde ar putea fi testat un anume elev despre care să nu afle nimeni din şcoala pentru că proiectul menţionează şi lipsa stigmei din aceste testări, ceea ce este şi logistic aproape imposibil. Cred că nu ne imaginăm că există undeva un loc unde să nu existe nimeni care să nu afle că e testat un elev în condiţiile în care majoritatea şcolilor din România abia avem grupuri sanitare funcţionale. 

- Ar fi foarte utopică această măsură şi după părerea mea vine exact în cadrul în care anul viitor sunt cele mai mari alegeri din istorie. Bineînţeles, întreaga atenţie se îndreaptă împotriva simplilor consumatori, împotriva elevilor, cu măsuri care nu au vreo formă anume. Dacă vrem să ştim dacă se consumă putem întreba şi dacă vrem să ajutăm, atunci nu ajutăm pedepsind cu forţa. 

- Un celebru cercetător britanic, David Nutt, a dat un interviu pentru o publicaţie din România, în care spunea că unii politicieni ar dori să aibă o ţintă asupra consumatorilor în ani electorali şi dacă vorbm şi despre cazul poliţiştilor depistaţi, cred că putem sesiza ipocrizia uriaşă de a merge către copii fără a menţiona sau măcar include lucrătorii MAI sau chiar profesori sau alte categorii.

- Avem nişte rapoarte internaţionale de la OMS, de la UNESCO şi de la acest birou al Naţiunilor Unite, care ne arată pas cu pas ce funcţionează în şcoli specific pe grupe de vârstă şi pe ani şcolari. Interesant este că exact ceea ce nu funcţionează apare cu un X şi este, de exemplu, exact testarea antidrog. (...)

- Ce ar funcţiona de fapt, este exact o comunicare onestă despre substanţe şi efectele lor nemoralizatoare, strict în ideea de a ajuta persoanele consumatoare de droguri, dacă vorbim despre adolescenţi. Dacă vorbim despre copii între şase şi zece ani, clasele primare, atunci cele mai bune modalităţi sunt exact aceleaşi care nici măcar nu vorbesc despre droguri şi avem aici nenumărate studii. (...)

- Să sperii e pur şi simplu nefuncţional şi asta ar trebui cunoscut de orice ministru, inclusiv cei opt miniştri care s-au strâns să facă un plan în şcoli. Există nişte standarde internaţionale foarte uşor accesibile de câtre omul de rând, darămite de către miniştrii. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

droguri oxford criminolog
Întrebarea zilei
Bitcoin a ajuns la un nou maxim istoric. Aţi investi în monede virtuale?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Silviu Prigoană, ultimul interviu înaintea sfârșitului tragic. “Eu cu Tatăl...
Fanatik.ro
Publicat 12.11.2024
Ideologul extremist al lui Trump cere să fie pârjolite instituțiile americane....
spotmedia.ro
Publicat 09.11.2024
Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică...
spotmedia.ro
Publicat 07.11.2024
Trei ZODII au șanse mari să își schimbe radical viața, în 2025. Sunt...
Gandul
Publicat 09.11.2024
Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile „Epocii de Aur” a...
Adevărul
Publicat 10.11.2024
Ce părere are soția lui Adrian Nartea despre scenele romantice jucate de soțul...
A1
Publicat 10.11.2024
Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2024. Berbecii renunță la orgoliu. Află ce se...
CaTine
Publicat 12.11.2024
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat...
spynews.ro
Publicat 12.11.2024
„Dacă soțul meu era violent, acum aș fi fost moartă” » Soția lui Dawa,...
GSP
Publicat 12.11.2024
Cum s-a îmbogățit, de fapt, Silviu Prigoană. Detalii mai puțin știute despre...
Click.ro
Publicat 12.11.2024
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi...
Useit
Publicat 13.11.2024
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea...
Redacţia.ro
Publicat 08.11.2024
Un ucrainean a rămas fără 2.000 de euro în Iași, după ce a fost tâlhărit...
libertatea.ro
Publicat 10.11.2024
Ariana Grande a participat la premiera musicalului „Wicked” alături de...
ZU
Publicat 12.11.2024
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și...
Hello taste
Publicat 12.11.2024
Activități art&craft pentru copiii de 2 ani
Deparinti
Publicat 12.11.2024
Povestea lui David Anghel, românul devenit cel mai bun elev matematician din...
ziare.com
Publicat 10.11.2024
A murit Ernestina Sodi, sora Thalíei și a Laurei Zapata. Protagonista din...
Happy
Publicat 12.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție...
Medicool
Publicat 11.11.2024