Video Jumătate dintre staţiile GPL din Bucureşti ar avea nereguli. Prefectul anunţă controale pentru a afla dacă au fost închise doar pe hârtie cele ilegale
Dupa cum s-a întâmplat şi cu azilele groazei, exploziile din Crevedia au declanşat controale la nivel naţional. Premierul Marcel Ciolacu vrea ca nu mai puţin de 10 instituţii să se ocupe de staţiile GPL din toată ţara. Nici în Bucureşti nu este mai bine. Foarte multe dintre staţiile de alimentare ar putea avea nereguli grave. Discutam despre asta cu Rareş Hopincă, prefectul Capitalei.
Explozia din Crevedia. Suflul exploziilor de la Crevedia a ajuns şi la autorităţile de control care au ieşit la vânătoare în toată ţara. Jumătate dintre stațiile de alimentare GPL din Bucureşti, de exemplu, ar avea nereguli. Multe sunt prea aproape de case şi blocuri, iar altele sunt second hand, cumpărate din afară. Între timp, mulţi patroni îşi văd liniştiţi de profit: continuă să încarce butelii la astfel de staţii, deşi nu e permis.
Aproape 60% din staţiile GPL din Bucureşti pot fi surse de risc pentru incendiu
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: Trebuie să clarificăm terminologia, pentru a nu speria populaţia municipiului Bucureşti. În fiecare an, ISU elaboreată un plan, denumit planul de acoperire şi asigurare a riscurilor la nivelul municipiului Bucureşti, anul acesta planul se avizează de prefectul municipiului şi se aprobă de către Consiliul General al municipiului. Acest plan inventariază toate posibilele riscuri din Capitală, vorbim de cutremure, inundaţii, posibile incendii, iradiaţii, tot ce înseamnă posibilă situaţie de risc. În ceea ce priveşte sursele de incendiu, şi acestea sunt multiple. Spre exemplu, orice clădire cu 40 de unităţi locative poate fi considerată o sursă de incendiu, pentru că se cumulează mai mulţi factori, iar aceşti factori, se calculează după o formulă matematică care se poate referi la distanţa faţă de o clădire rezidenţială, laţimea căilor de acces către un obiectiv, numărul de hidranţi din zonă şi presiunea apei.
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: Noi la nivelul municipiului Bucureşti, avem 372 de staţii de distribuţie a carburanţilor, vorbim de gaz petrolier lichefiat, benzină şi motorină. Din cele 372 avem 223 de astfel de staţii care nu sunt doar GPL, ci şi benzinării, care sunt inventariate de ISU ca posibile surse de incendiu. Asta nu înseamnă că sunt un pericol iminent pentru cetăţeni, ci înseamnă că împreună cu colegii de la ISU trebuie să acordăm o atenţie sporită acestor obiective. Aceste staţii, aflate în apropierea străzilor înguste sunt verificate anual de instituţii ale statului. Pericolul de la Crevedia nu a fost de la o staţie autorizată, a fost de la o facilitate care funcţiona clandestin.
- Actorul Alex Călin, despre măsurile fiscale pregătite de Guvern: "Pedepseşte o instituţie de cultură că...
- Nici o graţiere sau o autograţiere nu îl va mai putea salva pe Donald Trump de toate problemele penale. Ce îl...
- Climatolog, despre schimbările care au loc la nivel global: "Specia noastră de oameni nu a mai întâlnit astfel de...
În Sectorul 5, 11 staţii GPL sunt fără autorizaţie, 9 amenzi au fost date după 22 de controale, iar una dintre staţii fiind dezafectată.
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: În Sectorul 5, a fost un control al autorităţilor publice locale, iar din totalitatea avizelor necesare pentru funcţionarea unei astfel de staţii, unele dintre ele nu aveau fie avizul de amplasament, fie autorizaţia de construire, fie un alt aviz necesar. Nu spun că e în regulă, este foarte grav, tocmai de aceea am dispus la nivelul Capitalei controlarea tuturor acestor 372 de staţii şi mai mult decât atât, am solicitat Registrului Comerţului transmiterea de urgenţă a tuturor punctelor de lucru şi sediilor unor astfel de facilităţi care au fost închise în ultimii 10 ani. Primăria de Sector nu poate să verifice autorizaţia ISCIR, această autorizaţie este verificată de o instituţie responsabilă a statului român cu atribuţii specifice în domeniu. Aceste instalaţii specifice vor fi verificate în perioada următoare în cadrul Planului de Control aprobat astăzi la nivelul Prefecturii. ISCIR face controale la aceste staţii anual, ISU face controale anual, numai în acest an au fost controlate peste 20 de astfel de facilităţi şi au fost acordate amenzi de peste 250.000 de lei.
Marius Pancu, prezentator Observator: Ştiaţi de neregulile de la Sectorul 5?
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: La Sectorul 5 atribuţia unei Primării vizează o arie extrem de restrânsă, şi primarul Piedone a verificat doar ce poate verifica o primărie. Primăria nu poate verifica spre exemplu instalaţia sub presiune, poate să sesizeze instituţiile statului dacă depistează că un astfel de aviz, care este vital pentru instalaţia unei staţii GPL, nu există. Faptul că acum avem o atenţie sporită şi se fac controale ample din partea tuturor insituţiilor este un lucru foarte bun, dar fără a fi publicate sau a atrage atenţia publicului, aceste controale se fac anual.
Marius Pancu, prezentator Observator: Dacă erau controalele făcute anual şi respectate riguros, mai aveam astăzi 11 staţii GPL fără autorizaţie descoperite dintr-un foc?
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: Primăria face controalele pe care le poate controla. Nu înseamnă că acele 11 staţii nu au niciun fel de document. Ele funcţionează şi facturează în baza unor documente legale, că nu are un aviz de la primărie este un lucru, că funcţionează nelegal este alt lucru. Aceste facilităţi în cadrul acţiunii ample de control vor fi categorisite după risc şi după modul de îndeplinire al obligaţiilor legale. Faptul că nu are un aviz de la Primăria nu este un pericol iminent pentru funcţionare.
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: În opinia mea, facilităţile de acest tip trebuie scoase din aglomerările urbane dense. În momentul în care avem o staţie GPL într-o zonă foarte densă din punct de vedere urban, unde este clar că nu poate funcţiona decât în apropiere de nişte clădri rezidenţiale, consider că ar trebui regândite astfel încât în aceste zone să nu avem aceste staţii.
Marius Pancu, prezentator Observator: Dacă ISU sesizează prefectura Capitalei la ridicarea unei autorizaţii, care sunt pârghiile pe care le are Prefectura pentru a interveni?
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: Pârghiile pe care le are Prefectura se referă la coordonarea tuturor instituţiilor la nivel local, dacă ISU anunţă primăria cu vedere la retragerea autorizaţiei de securitate la incendiu, în secunda 2 ne vom adresa tuturor instituţiilor pentru a retrage acele avize, şi se vor retrage rând pe rând până când acea facilitate va fi închisă definitiv.
Marius Pancu, prezentator Observator: Consideraţi că Prefectura Dâmboviţa a greşit în cazul Crevidia?
Rareş Hopincă, Prefectul Capitalei: Până nu văd documentele nu pot să mă pronunţ, nu cred că ar trebui politizat acest subiect. Ne vor spune anchetele care sunt în desfăşurare. Ce este cert, este că la Crevedia s-a întâmplat o tragedie şi toate eforturile instituţiilor statului la acest moment trebuie să se îndrepte spre evitarea unor astfel de tragedii în viitor. De aceea am intervenit în legătura cu controalele din Bucureşti, de aceea am solicitat să verificăm toate amplasamentele dezafectate din ultimii 10 ani, să vedem dacă instalaţiile care au funcţionat odată au fost într-adevăr dezafectate, dacă mai există orice fel de activitate în amplasamentele respective.
La ce distanţă legală ar trebui să se afle staţiile GPL
Legea prevede ca rezervoarele cu gaz să fie amplasate la o distanță de cel puțin 40 de metri de blocuri și 20 de metri de case. În cazul sălilor polivalente, circurilor sau târgurilor, adică locuri în care se adună foarte multe persoane, legea prevede ca distanța minimă să fie de 60 de metri. Pentru școli și spitale, distanța rămâne de 40 de metri. Iar față de supermarketuri și locuri de joacă, rezervoarele trebuie poziționate la cel puțin 60 de metri distanță.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰