Antena Meniu Search
x

Video Nici o graţiere sau o autograţiere nu îl va mai putea salva pe Donald Trump de toate problemele penale. Ce îl aşteaptă pe fostul preşedinte

Donald Trump a fost în custodie şi pus oficial sub acuzare în al 3-lea dosar în doar 4 luni! De această dată, fostul preşedinte american s-a prezentat în faţa magistraţilor din Washington, într-o instanţă aflată la doi paşi de Capitoliu, scena revoluţiei din 6 ianuarie a suporterilor pro Trump. Noi am analizat întreaga poveste cu Andreea Maierean, conferențiar universitar la catedra de Științe Politice de la Universitatea Wilkes, din Pennsylvania.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 04.08.2023, 15:37

Vezi și

Situaţia în care s-a aflat Trump a fost şi un motiv pentru care măsurile de securitate din capitala Statelor Unite au fost sporite. Tribunalul unde s-a prezentat fostul lider de la Casa Albă a fost înconjurat de garduri metalice încă de la primele ore ale dimineţii, iar în centru circulaţia a fost restricţionată. În plus, toată zona a fost umplută cu poliţişti şi agenţi de securitate. 

Donald Trump e acuzat, în esenţă, de complot împotriva statului şi a drepturilor civile ale cetăţenilor. În pledoaria cu 45 de pagini de dovezi, procurorul de caz îl face responsabil pe fostul preşedinte şi de proliferare de minciuni care au pus în pericol democraţia prin refuzul său de a recunoaşte că Joe Biden a fost câştigătorul de drept al alegerilor şi prin abnegaţia cu care a susţinut că scrutinul a fost fraudat. 

Cu puţin timp înainte de a pleca din New Jersey spre Washington, cu avionul său privat, Donald Trump le-a transmis susţinătorilor săi un mesaj - VOI FI ARESTAT PENTRU VOI

În actul de acuzare sunt menţionaţi şi şase foşti aliaţi ai lui Trump, părtaşi la uneltire. Nu sunt nominalizaţi, dar presa de peste ocean a identificat cinci dintre ei. Unul, chiar vicepreşedinte al lui Trump care ar fi ajuns la o înţelegere cu procurorii pentru a furniza mai multe date în schimbul graţierii. 

Pe acelaşi subiect

Mike Pence ar putea deveni astfel martorul-cheie în acest al treilea proces intentat fostului lider de la Casa Albă. Donald Trump tocmai a primit interdicţie de a vorbi cu ceilalţi martori, altfel ajunge dupa gratii înainte de terminarea procesului propriu-zis.

Noi am analizat întreaga situaţie cu Andreea Maierean, conferențiar universitar la catedra de Științe Politice de la Universitatea Wilkes, din Pennsylvania, care a făcut o serie de declaraţii extrem de interesante, în exclusivitate pentru Observator.

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Andreea Maierean:

- Este foarte important să ne oprim şi să facem o retrospectivă a problemelor legale pe care le are Donald Trump. Mai întâi începem cu problema de astăzi. Ne întoarcem în timp în noiembrie 2020, atunci când a fost anunţat rezultatul alegerilor. Din acel moment, pentru următoarele două luni Donald Trump a încercat cu toate puterile să lupte împotriva rezultatului oficial. Despre asta este vorba astăzi. A încercat, deliberat, să răstoarne rezultatele, a minţit în mod constant, a încercat să impună electori falşi, a pus presiune asupra lui Mike Pence, cel care era vicepreşedinte în acel moment, să recunoască un rezultat fals. Deci despre asta este vorba în cazul de astăzi.

- Aceasta este doar una dintre problemele legale ale lui Donald Trump. Am avut, mai întâi, acel caz în statul New York, cu banii plătiţi ilegal pentru ascunderea unei legături extramaritale. Multă lume a înţeles greşit. În acel caz nu e vorba de ce a făcut în sine Donald Trump ci de faptul că a ascuns acea plată. Urmează, cronologic, al doilea caz. A fost pus sub acuzare în Florida. Este vorba despre faptul că a continuat să deţină documente clasificate, inclusiv documente ce au de a face cu secrete nucleare, după ce nu a mai fost preşedinte în funcţie. 

- Astăzi avem episodul trei. Obstrucţia procesului democratic. Iar lucrurile nu se opresc aici. O să urmeze o a patra punere sub acuzare, în statul Georgia, acolo unde Trump a avut, în mod susţinut, eforturi de a deturna rezultatul alegerilor. Ar mai fi chiar şi un al 5-lea caz, caz împotriva instituţiei, împotriva Organizaţiei Trump, care a ascuns adevăratele cifre de afaceri în ideea plăţii unor taxe mai mici. Acel caz, al 5-lea, ar fi instrumentat tot de statul New York. 

- Este, de asemenea, important să subliniem câteva diferenţe. Primul caz şi cel din statul Georgia ar urma să fie judecate la nivelul acestor două state, New York, respectiv Georgia. Problema cu documentele clasificate şi cazul de azi ar urma să ducă la condamnări federale. Este importantă distincţia asta în ideea că un republican o să ajungă din nou preşedintele Statelor Unite sau chiar în ipoteza în care Donald Trump ar redeveni preşedintele SUA, el se va putea autograţia sau, după cum spuneam, alt republican l-ar putea graţia. Totuşi, această graţiere nu va fi posibilă decât pentru cele două delicte federale, pentru documentele clasificate şi pentru insurecţia şi obstrucţionarea procesului democratic. Astfel am putea avea un scenariu care, bineînţeles, nu este foarte plauzibil, dar trebuie să-l luăm în considerare. Putem să ne gândim inclusiv că o să avem în funcţie un preşedinte condamnat, în statul New York, de exemplu, sau în statul Georgia. Deci este foarte interesantă distincţia între problemele pe care le are la nivel federal şi la nivelul statelor individuale.

- Până la urmă, chiar dacă o să redevină preşedinte, Donald Trump nu se va putea graţia pentru problemele din statul New York şi din statul Georgia.

- Procesul este foarte greoi aici. O să dureze minim 18 luni, din acest moment. Este foarte greu de estimat exact, dar cred că sunt şanse mici, sub 1%, ca oricare dintre cele patru cazuri de care am discutat să fie soluţionate cu un verdict înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Chiar dacă acuzatul şi candidatul Donald Trump şi-ar dori repararea numelui lui şi şi-ar dori ca aceste procese să se termine cât mai repede şi ar colabora în mod exemplar cu autorităţile, tot nu ar fi posibil să se ajungă la un verdict. Din păcate, acestea sunt datele problemei. Sistemul funcţionează greoi.

- Candidatul Trump nu o să dorească soluţionarea cu celeritate a acestor procese. Este în interesul lui să le tărăgăneze cât mai mult. 

- Constituţia Statelor Unite este veche. Datează din 1787. La momentul scrierii acestui document, nu s-a gândit nimeni că am putea ajunge în această situaţie. De asta, nu o să-l împiedice nimic pe Donald Trump nici să candideze la preşedinţie, nici să devină preşedinte, chiar în ideea că ar apărea între timp un verdict. 

- Este cumva interesant că în România, anul trecut, ştim că a apărut o lege care interzice celor condamnaţi penal să candideze la funcţii publice, bineînţeles, şi la funcţia de preşedinte. În SUA nu există o astfel de precizare.

- Mai întâi ne aflăm în faţa alegerilor primare din Partidul Republican, unde toate sondajele îl dau favorit clar pe Donald Trump. Din ce am văzut, este în faţă cu peste 36 de procente. În faţa guvernatorului statului Florida. Ceilalţi candidaţi sunt toţi sub 2%, 3%. Deci e interesant că toate aceste scandaluri par că-l hrănesc cumva pe Trump şi îl fac şi mai puternic. De la studenţii mei am învăţat un termen nou. Pare că este ca o tigaie de teflon. Nicio acuzaţie nu pare să-l atingă, nu se lipseşte de el. Până acum, pe termen scurt, pare că are sens. O să vedem, însă, cum evoluează lucrurile.

- Pentru aceste alegeri primare republicane doar o mare surpriză şi un eveniment oarecum extern cred că ar mai putea schimba ceva. Cu toate că publicul american nu îşi doreşte, neapărat, o nouă etapă de alegeri prezidenţiale cu cei doi candidaţi, cu Joe Biden şi cu Donald Trump. Devine, totuşi, cumva, din ce în ce mai clar că spre asta ne îndreptăm. 

- În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, deci cele din noiembrie anul viitor, acolo sondajele arată, pentru moment, că cei doi candidaţi sunt umăr lângă umăr. Au cam aceleaşi procente. În schimb, este, de asemenea, adevărat, că e foarte, foarte devreme pentru un sondaj relevant. Mai ales în perioada verii americanii nu sunt foarte atenţi la aceste aspecte şi devin mai importante sondajele ce apar începând din luna septembrie. 

- Avem o problemă paradoxală pentru noi toţi cei care apărăm statul de drept şi instituţiile de bază şi procesul juridic. Ne-am aştepta ca un om acuzat din atât de multe părţi şi cu atât de multe capete de acuzare să fie slăbit. Totuşi, sondajele arată că susţinătorii lui au făcut scut în jurul lui şi consideră aceasta o vânătoare de vrăjitoare. Trump pare că îşi doreşte ca, pe timpul campaniei, să se discute în permanenţă despre el. Asta o să-l ajute să strângă mai mulţi bani, mai multă atenţie. Rămâne de văzut dacă, pe termen lung, este un calcul care o să îi dea câştig de cauză. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Nici o graţiere sau o autograţiere nu îl va mai putea salva pe Donald Trump de toate problemele penale. Ce îl aşteaptă pe fostul preşedinte