Antena LIVE

Curs valutar

Video

Încoronarea Regelui Charles. Tessa Dunlop: "Sigur or să fie răscoale şi proteste"

Cu doar câteva ore înainte de marele eveniment, pregătirile pentru încoronarea regelui Charles au intrat în linie dreaptă la Londra, iar noi am stat de vorbă despre acest subiect, în exclusivitate pentru Observator, cu Tessa Dunlop, doctor în istorie şi fost jurnalist BBC.

De la 05.05.2023, 17:03
WhatsApp
Vezi și:

Regele Charles urmează să fie încoronat, în mod oficial, rege al Marii Britanii, eveniment care ar urma să aibă loc la Londra. Evenimentul este considerat a fi unul de risc maxim, în condiţiile în care sunt aşteptate să-şi facă apariţia numeroase nume grele.

Opinia generală este că britanicii nu erau tocmai pregătiţi pentru un asemenea eveniment, pentru care ar urma să se cheltuiască sute de milioane de lire sterline. Asta în special pentru că se consideră că nivelul de trai a scăzut în Marea Britanie.

Pe de altă parte, se pune problema şi a supravieţuirii monarhiei în Marea Britanie, în condiţiile în care 38% dintre tinerii britanici resping ideea de a se mai identifica cu imaginea Casei Regale.

Despre toate acestea şi multe altele am stat de vorbă, în exclusivitate pentru Observator, cu Tessa Dunlop, doctor în istorie şi fost jurnalist BBC, autoarea unor biografii pentru importante figuri regale.

Pe acelaşi subiect

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii date de Tessa Dunlop:

- Încoronarea regelui Charles este complicată, nu este superbă din punctul de vedere al crizei financiare, mai ales pentru că aveam deja două evenimente superbe în contextul Casei Regale. Înmormântarea Reginei Elisabeta era ceva neobişnuit. Bineînţeles că înmormântarea ei era plătită de stat, dar era şi de la oameni, dorinţa lor. Dar acum deja este al treilea eveniment, pentru că cu doar câteva luni înainte de înmormântarea Reginei Elizabeta am avut jubileul de platină. Deci într-o perioadă mai scurtă de 12 luni avem deja al treilea eveniment, dar acesta este primul fără regină. 

- Ştim că Charles are o imagine ok în România, dar, în rest, lumea îl priveşte cam aşa şi aşa. Este văzut drept un bărbat palid şi bătrân. Îl priveşte cam aşa şi aşa şi în privinţa poveştii lui cu Diana. Eu, de exemplu, în copilăria mea urmăream totul doar pentru Diana. Suntem generaţia Diana, spunem noi. Deci este cam greu să fi entuziasmat pentru Charles. Imaginează-ţi ce ar fi fost dacă era Diana regina noastră. Ştiu că nu poţi să rescrii istoria. Este mai ascuns acuma, dar ce a fost, a fost o tragedie.

- Este greu, mai ales pentru tineri, să accepţi că acesta este standardul în statul nostru, mai ales că avem şi povestea cu Prinţul Harry şi Meghan Markle. Cumva s-a pierdut din demnitate. Oricum, dacă el poartă o coroană faină sâmbătă şi rochia lui Camilla e drăguţă şi scumpă, totul costă, asta este problema. Dacă străluceşte, dacă se trage cu aur, dacă sunt diamante minunate, furate de prin alte părţi ale lumii, oamenii se plâng despre asta. Cum să te afişezi aşa, că este greu pentru ei, pentru oamenii de rând.

- Avem o problemă a noastră. Simbolul nostru este o familie şi nu putem spune că Charles este vinovat despre ce s-a întâmplat în trecut, în urmă cu 400 de ani, să zicem. Ţin minte că sistemul nostru era absolut groaznic. Înţeleg asta, imperialismul, dar societăţile nu sunt obligate să rămână în Commonwealth. În 14 ţări, în afară de Marea Britanie, Charles este regele şi eu cred că asta nu o să mai continue mai mult de 10 ani. Eu cred că Canada, Jamaica, Australia sau Noua Zeelandă or să treacă prin perioade de tranziţie şi Charles nu o să mai fie regele lor peste 10 sau 20 de ani, dacă mai trăieşte până atunci. 

- Commonwealth, care a crescut din imperiul nostru, în mod voluntar, este altceva şi oamenii fac confuzie între termeni. Ţările nu trebuie să rămână înscrise în Commonwealth, dar lor le place să fie înscrise acolo, pentru că, de exemplu, ţările din Caraibe sunt ţări mici dar, împreună, au o voce mai mare.

- Eu cred că Charles o să fie ultimul rege al Marii Britanii care o să fie şeful tuturor ţărilor aflate în relaţie cu Marea Britanie. Asta eu cred că a fost o greşeală. După Regina Elisabeta ar fi fost mai bine dacă altcineva, din altă ţară, ar fi fost şefă sau şef al Commonwealthului.

- Sâmbătă avem încoronarea şi, pentru că costă o grămadă de bani din taxele mele, intenţia mea este să mă distrez. Până acum nu ştim exact cât o să coste încoronarea, dar trebuie să plătim pentru securitate, de exemplu, pentru că, pentru o perioadă scurtă de timp, o să fim buricul lumii. Or să vină mulţi lideri din ţări străine, deci trebuie să avem o grămadă de poliţişti în zonă şi sigur or să fie răscoale şi proteste împotriva lui Charles.

- Sunt convinsă că monarhia o să se menţină în Marea Britanie pentru încă cel puţin 40-50 de ani. Sunt convinsă că o să-l vedem pe William pe tron. Dar e din ce în ce mai greu pentru ei. Suntem într-o perioadă de democraţie, într-o perioadă de identitate, în care fiecare îşi cere drepturile. E mai greu pentru tineri să vadă în Casa Regală a noastră identitatea lor. 

- 38% dintre tineri resping ideea, nu mai vor o Casă Regală.  E clar că tinerilor de obicei nu le place un simbol profesional, dar să respingi e altceva. 

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

regele charles tessa dunlop londra commonwealth incoronare
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024