Antena LIVE
Video

Kievul speră să învingă Rusia în cel mult un an, cu armele primite de la SUA. Interviu cu Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a vorbit despre situaţia de pe frontul din Ucraina, dar şi despre vizita surpriză a lui Joe Biden. Preşedintele american a promis noi arme, asigurând totodată această ţară de sprijinul neclintit al SUA în faţa invaziei ruse.

De la 22.02.2023, 16:19

Marius Pancu: Un nou ajutor militar a fost anunţat. Joe Biden a făcut acest anunţ în timpul vizitei-supriză la Kiev, vorbim de radare de supraveghere aeriană, muniție HIMARS şi sisteme de blindaj, dacă am înţeles bine. Cum vă aşteptaţi să vă ajute în teren?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Vor fi foarte folositoare, ca orice alt tip de sisteme militare pe care le-am primit de la aliaţii noştri. Toate merg pe terenul de luptă şi îmbunătăţesc capabilităţile ucrainenilor de a se apăra de inamici şi ne permit să ne pregătim pentru ofensivă. Pentru că acest război împotriva ţării mele durează deja de 12 luni aproape şi în curând va fi un an şi sperăm că acesta va fi ultima aniversare în acest război şi sperăm ca această muniţie anunţată în acest pachet va contribui la victoria noastră. Va contribui la eliberarea pământului nostru şi la înfrângerea inamicului.

Marius Pancu: Cum crezi că a fost această vizită percepută de trupele ucrainene, care a fost mesajul perceput?

Pe acelaşi subiect

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Bineînţeles, pentru trupele noastre, vizitele ca aceasta sunt foarte încurajatoare şi ne inspiră pentru că trimite un mesaj că nu suntem singuri în această luptă împotriva răului. Trimite un mesaj că aliaţii noştri puternici sunt alături de noi şi cel mai important pentru trupele noastre este că trimite mesajul că nu vom rămâne fără muniţie, nu vom rămâne fără arme, din contră, primim tot ce avem nevoie ca să câştigăm cât mai curând posibil.

Marius Pancu: Sunt probleme cu muniţia acum, cu stocurile?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Nu pot să spun că sunt probleme în sensul în care pe front s-a oprit defensiva şi nimeni nu trage. Este un proces foarte dinamic şi este un război foarte intens. Aşa că rata la care se foloseşte muniţia este foarte ridicată. Nu cred că a mai existat un război în istoria modernă a Europei unde să fie folosită atât de multă muniţie de ambele părţi. În mod constant, avem nevoie să aprovizionăm trupele noastre cu muniţie şi acesta este motivul pentru care discutăm cu partenerii noştri, muniţia este foarte importantă. Vorbim şi despre alte provizii, vorbim despre tancuri, despre avioane de luptă, dar muniţia...Acesta este un război de artilerie şi drone, aşa că artileria e foarte importantă şi cheia este muniţia. Acesta este şi motivul pentru care primim cu braţele deschise discuţiile din Uniunea Europeană despre lansarea unor noi sisteme de apărare care să fie produsă. Nicio ţară europeană nu se aştepta ca în 2022, un război de o asemenea amploare să înceapă în mijlocul Europei. Dar a început şi suntem azi unde suntem.

Marius Pancu: Vorbeaţi despre o contraofensivă. Cum vă aşteptaţi ca aceasta să decurgă în viitorul apropiat?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Sperăm că va fi rapidă şi decisivă. Luptăm în acest război... E dificil de prezis, ca să fiu sincer. Una dintre marile greşili care pot fi făcute în asemenea vremuri este să subestimezi inamicul. Am înţeles că inamicul e demoralizat, am înţeles că nu sunt motivaţi, foarte des nu au echipament şi nu sunt antrenaţi suficient, dar în acelaşi timp înţelegem că sunt în continuare inamicul, sunt capabili să mobilizeze sute, mii de soldaţi şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Dar, desigur, noi vrem să aducem un sfârşit acestui război rapid şi vrem să o facem cu cât mai puţine pierderi pentru partea ucraineană şi sperăm să ţinem situaţia sub control. Dacă vă gândiţi cum a fost până acum, am avut succes şi vom mai avea. 

Marius Pancu: E un punct de vedere interesant, cel pe care-l faceţi, că inamicul e demoralizat acum. Pentru că privind în urmă, Ucraina a început acest război ca ţară cu a doua şansă, este valabil şi acum?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Cred că este urmarea celor 12 luni, noi am devenit mai puternici şi ne-am făcut inamicul mai slab. Am demonstrat lumii că Rusia este tigru de hârtie, un stat terorist de care lumea trebuie să se teamă, dar lumea a văzut că Rusia este aproape impotentă pe front pentru că în ultimele şase luni nu a reuşit să obţină niciun succes notabil. Au avut pierderi uriaşe. Dacă vă uitaţi la numărul uriaş de soldaţi pe care-i pierd, pe care i-au folosit pe post de carne de tun. Şi din această perspectivă, încă rezistăm, suntem puternici şi încrezători în victoria noastră. 

Marius Pancu: De obicei este o cronologie între promisiuni şi momentul în care armele sunt livrate. Te-aş întreba când te aştepţi să vezi aceste ajutoare, aceste pachete de ajutor militar ajungând pe teren, pe front şi când veţi folosi tancurile vestice pe câmpul de luptă, de exemplu?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: În primul rând, nu pot să dau niciun detaliu despre livrare pentru că este politica noastră să facem astfel de anunţuri de obicei după ce armele pe care le primim ajung pe câmpul de luptă. Dar ceea ce pot să zic este că, în primul rând, suntem foarte recunoscători partenerilor noştri internaţionali care continuă să ne susţină militar. La începutul acestei invazii, partenerii noştri au fost reticienţi să ne ofere până şi rachetele Javelin, acum primim HIMARS, Patriot, tancuri. A fost o călătorie abruptă pentru toţi şi am văzut cum aliaţii noştri îşi schimbă atitudinea. Şi noi suntem foarte recunoscători partenerilor noştri pentru tot suportul, iar noi întotdeauna spunem să ne uităm la intensitatea acestui război şi la obiectivele militare pe care ni le-am fixat, iar obiectivul nostru principal a rămas neschimbat, eliberarea totală a teritoriilor ocupate şi reinstaurarea integrităţii Ucrainei în interiorul graniţelor recunoscute internaţional.

Ți-a plăcut acest articol?

arme conflict rusia ucraina joe biden vladimir putin yuriy sak
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024