Antena LIVE

Curs valutar

Video

Kievul speră să învingă Rusia în cel mult un an, cu armele primite de la SUA. Interviu cu Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a vorbit despre situaţia de pe frontul din Ucraina, dar şi despre vizita surpriză a lui Joe Biden. Preşedintele american a promis noi arme, asigurând totodată această ţară de sprijinul neclintit al SUA în faţa invaziei ruse.

De la 22.02.2023, 16:19
WhatsApp
Vezi și:

Marius Pancu: Un nou ajutor militar a fost anunţat. Joe Biden a făcut acest anunţ în timpul vizitei-supriză la Kiev, vorbim de radare de supraveghere aeriană, muniție HIMARS şi sisteme de blindaj, dacă am înţeles bine. Cum vă aşteptaţi să vă ajute în teren?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Vor fi foarte folositoare, ca orice alt tip de sisteme militare pe care le-am primit de la aliaţii noştri. Toate merg pe terenul de luptă şi îmbunătăţesc capabilităţile ucrainenilor de a se apăra de inamici şi ne permit să ne pregătim pentru ofensivă. Pentru că acest război împotriva ţării mele durează deja de 12 luni aproape şi în curând va fi un an şi sperăm că acesta va fi ultima aniversare în acest război şi sperăm ca această muniţie anunţată în acest pachet va contribui la victoria noastră. Va contribui la eliberarea pământului nostru şi la înfrângerea inamicului.

Marius Pancu: Cum crezi că a fost această vizită percepută de trupele ucrainene, care a fost mesajul perceput?

Pe acelaşi subiect

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Bineînţeles, pentru trupele noastre, vizitele ca aceasta sunt foarte încurajatoare şi ne inspiră pentru că trimite un mesaj că nu suntem singuri în această luptă împotriva răului. Trimite un mesaj că aliaţii noştri puternici sunt alături de noi şi cel mai important pentru trupele noastre este că trimite mesajul că nu vom rămâne fără muniţie, nu vom rămâne fără arme, din contră, primim tot ce avem nevoie ca să câştigăm cât mai curând posibil.

Marius Pancu: Sunt probleme cu muniţia acum, cu stocurile?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Nu pot să spun că sunt probleme în sensul în care pe front s-a oprit defensiva şi nimeni nu trage. Este un proces foarte dinamic şi este un război foarte intens. Aşa că rata la care se foloseşte muniţia este foarte ridicată. Nu cred că a mai existat un război în istoria modernă a Europei unde să fie folosită atât de multă muniţie de ambele părţi. În mod constant, avem nevoie să aprovizionăm trupele noastre cu muniţie şi acesta este motivul pentru care discutăm cu partenerii noştri, muniţia este foarte importantă. Vorbim şi despre alte provizii, vorbim despre tancuri, despre avioane de luptă, dar muniţia...Acesta este un război de artilerie şi drone, aşa că artileria e foarte importantă şi cheia este muniţia. Acesta este şi motivul pentru care primim cu braţele deschise discuţiile din Uniunea Europeană despre lansarea unor noi sisteme de apărare care să fie produsă. Nicio ţară europeană nu se aştepta ca în 2022, un război de o asemenea amploare să înceapă în mijlocul Europei. Dar a început şi suntem azi unde suntem.

Marius Pancu: Vorbeaţi despre o contraofensivă. Cum vă aşteptaţi ca aceasta să decurgă în viitorul apropiat?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Sperăm că va fi rapidă şi decisivă. Luptăm în acest război... E dificil de prezis, ca să fiu sincer. Una dintre marile greşili care pot fi făcute în asemenea vremuri este să subestimezi inamicul. Am înţeles că inamicul e demoralizat, am înţeles că nu sunt motivaţi, foarte des nu au echipament şi nu sunt antrenaţi suficient, dar în acelaşi timp înţelegem că sunt în continuare inamicul, sunt capabili să mobilizeze sute, mii de soldaţi şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Dar, desigur, noi vrem să aducem un sfârşit acestui război rapid şi vrem să o facem cu cât mai puţine pierderi pentru partea ucraineană şi sperăm să ţinem situaţia sub control. Dacă vă gândiţi cum a fost până acum, am avut succes şi vom mai avea. 

Marius Pancu: E un punct de vedere interesant, cel pe care-l faceţi, că inamicul e demoralizat acum. Pentru că privind în urmă, Ucraina a început acest război ca ţară cu a doua şansă, este valabil şi acum?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: Cred că este urmarea celor 12 luni, noi am devenit mai puternici şi ne-am făcut inamicul mai slab. Am demonstrat lumii că Rusia este tigru de hârtie, un stat terorist de care lumea trebuie să se teamă, dar lumea a văzut că Rusia este aproape impotentă pe front pentru că în ultimele şase luni nu a reuşit să obţină niciun succes notabil. Au avut pierderi uriaşe. Dacă vă uitaţi la numărul uriaş de soldaţi pe care-i pierd, pe care i-au folosit pe post de carne de tun. Şi din această perspectivă, încă rezistăm, suntem puternici şi încrezători în victoria noastră. 

Marius Pancu: De obicei este o cronologie între promisiuni şi momentul în care armele sunt livrate. Te-aş întreba când te aştepţi să vezi aceste ajutoare, aceste pachete de ajutor militar ajungând pe teren, pe front şi când veţi folosi tancurile vestice pe câmpul de luptă, de exemplu?

Yuriy Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării: În primul rând, nu pot să dau niciun detaliu despre livrare pentru că este politica noastră să facem astfel de anunţuri de obicei după ce armele pe care le primim ajung pe câmpul de luptă. Dar ceea ce pot să zic este că, în primul rând, suntem foarte recunoscători partenerilor noştri internaţionali care continuă să ne susţină militar. La începutul acestei invazii, partenerii noştri au fost reticienţi să ne ofere până şi rachetele Javelin, acum primim HIMARS, Patriot, tancuri. A fost o călătorie abruptă pentru toţi şi am văzut cum aliaţii noştri îşi schimbă atitudinea. Şi noi suntem foarte recunoscători partenerilor noştri pentru tot suportul, iar noi întotdeauna spunem să ne uităm la intensitatea acestui război şi la obiectivele militare pe care ni le-am fixat, iar obiectivul nostru principal a rămas neschimbat, eliberarea totală a teritoriilor ocupate şi reinstaurarea integrităţii Ucrainei în interiorul graniţelor recunoscute internaţional.

Marius Pancu

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci ...

arme conflict rusia ucraina joe biden vladimir putin yuriy sak
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024