Antena Meniu Search
x

Prima reacţie a SUA şi NATO la discursul lui Putin şi suspendarea New START: Nimeni nu atacă Rusia. Întreaga arhitectură de control al armelor, demontată

Amenințarea Occidentului la adresa Rusiei este o absurditate, este prima reacţie a SUA după discursul lui Putin. "Ucraina a început războiul, iar noi am folosit forţa pentru a-l opri",  Poporul ucrainean este "ostaticul stăpânilor lor occidentali" şi "obiectivul Occidentului este puterea fără limite" sunt doar câteva dintre afirmaţiile rostite de Vladimir Putin în parlamentul rus. Discursul a fost plin de mesaje puternice anti Occident, NATO şi SUA care arată clar că războiul din Ucraina este departe de sfârşit.

de Redactia Observator

la 21.02.2023, 15:26

Prima reacţie a SUA şi NATO la discursul lui Putin şi suspendarea New START: E absurd. Nimeni nu atacă Rusia. Putin se pregăteşte de mai mult război
Jens Stoltenberg - Profimedia

 Afirmația lui Putin conform căreia invadarea Ucrainei a fost instigată de Occident este o "absurditate" a reacţionat imediat Casa Albă. "Nimeni nu atacă Rusia. Este absurdă ideea că Rusia se afla sub o formă de amenințare militară din partea Ucrainei sau a unei alte ţări", a reacţionat consilierul Casei Albe pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan într-o declaraţie pentru AFP. 

Blinken: Războiul Rusiei este un eșec strategic complet

Războiul Rusiei este un eșec strategic din toate punctele de vedere spune Blinken a declarat marți secretarul de stat al SUA Antony Blinken, într-o conferință de presă, relatează CNN. Blinken a avertizat de la Atena că dacă Rusiei i s-ar permite să continue invadarea Ucrainei fără a fi pedepsită s-ar deschide o "cutie a Pandorei".

"La un an după ce președintele Putin a atacat Ucraina, este clar că războiul său este un eșec strategic din toate punctele de vedere", a spus Blinken. "Acest lucru se datorează curajului poporului ucrainean. Dar se datorează și puterii și unității aliaților și partenerilor din întreaga lume care au venit să sprijine Ucraina", a spus el.

Pe acelaşi subiect

Reacţia NATO: Putin se pregăteşte de mai mult război

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat azi că regretă decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la New START, tratatul nuclear bilateral pe care îl are Moscova îl are cu Washingtonul, singurul acord care mai este în vigoare în privinţa arsenalului nuclear. Secretarul general al NATO a cerut Moscovei să respecte acordurile existente, spunând că "prin decizia de astăzi, întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată"

Jens Stoltenberg a declarat că Vladimir Putin "se pregătește de mai mult război" şi a mai remarcat că alianța este "din ce în ce mai îngrijorată" că Beijingul plănuiește sprijin pentru Rusia. "Președintele Putin este cel care a început acest război de cucerire. Putin este cel care continuă să escaladeze în acest fel", a declarat Stoltenberg la o conferință de presă organizată marți la Bruxelles, alături de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba și șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

"La un an de când a lansat invazia, nu vedem niciun semn că președintele Putin se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, așa cum a clarificat astăzi, el se pregătește pentru mai mult război." "Rusia lansează noi ofensive, mobilizează mai multe trupe și apelează la Coreea de Nord și Iran", a spus Stoltenberg. "Suntem, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorați de faptul că China ar putea planifica un sprijin letal pentru războiul Rusiei".

Jens Stoltenberg: Întreaga arhitectură de control al armelor a fost demontată

"La cererea Ucrainei, am convenit ca NATO să asiste Ucraina să dezvolte un sistem de achiziții care este eficient, transparent și responsabil. De asemenea, am convenit astăzi să convocăm o reuniune a experților NATO, UE și ucraineni pentru a vedea ce mai putem face împreună pentru a ne asigura că Ucraina are armele de care are nevoie", a adăugat el.

Vladimir Putin a anunţat marţi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul cu Statele Unite de reducere a armelor nucleare New START, acuzând Occidentul că este direct interesat în a-i lovi bazele sale aeriene strategice. "În acest sens, mă văd nevoit să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive", a declarat Putin spre finalul unui important discurs susţinut în faţa parlamentului, după aproape un an de la începerea războiului din Ucraina.

Putin a subliniat că Rusia nu se retrage din tratat, ci îşi suspendă participarea, dar este clar că nu se mai poate aplica ultimul instrument rămas pentru controlului armelor între Statele Unite şi Rusia. Cele două ţari deţin împreună aproape 90% din focoasele nucleare din lume - suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori. Tratatul New START încheiat de Rusia cu Statele Unite limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi şi prevede, între altele, inspecţii reciproce.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Prima reacţie a SUA şi NATO la discursul lui Putin şi suspendarea New START: Nimeni nu atacă Rusia. Întreaga arhitectură de control al armelor, demontată