Cum pot fi învăţaţi copiii de până în 5 ani despre bani, finanţe şi principii financiare
Urmează o nouă rubrică IQ Financiar, emisiunea la care învăţăm împreună cum să fim deştepţi cu banii. Astăzi, Iancu Guda ne vorbeşte despre cât de importante sunt limitele atunci când vorbim despre educaţia financiară a copiilor.
De Iancu Guda la 07.01.2025, 08:36- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Coaliția a decis ca alegerile prezidențiale să fie pe 4 mai și 18 mai 2025. Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Vorbim despre intervale de vârstă, pentru că nu poţi să aplici aceleaşi instrumente indiferent de vârsta copilului. În primii 5 ani de viaţă începem cu elementele de bază, atunci se educă simţurile, prin experienţă, observare, îndrumare.
Valorile familiei şi de ce sunt importante limitele
Educaţia financiară nu poate fi decât elementară, referitoare la nevoi, dorinţe şi stabilirea unor limite. Banii sunt limitaţi. Este foarte important să le spunem copiilor că nu suntem bancomatul lor şi că banii vin cu nemiluita şi că-şi pot satisface orice dorinţă oricând. Părinţii ştiu deja că cei mici negociază: prin plânsete sau tot felul de strategii, supărări şi alte gesturi. Este foarte bine că îşi manifestă emoţiile, pentru că, dacă ţin în ei, pot spărea în timp elemente negative sau frustrare.
Aşa că e bine să le lăsaţi acest spaţiu de exprimare a emoţiilor şi dorinţelor, să fiţi empatici, răbdători şi să le explicaţi de ce sunt importante aceste limite. Prima minge de fotbal e o nevoie, ca să mergi la joacă. A doua este o dorinţă. În primii 5 ani este important să ne concentrăm foarte clar pe câteva direcţii esenţiale. Atunci când vorbim despre educaţia financiară a copiilor în primii 5 ani de viaţă, direcţiile sunt foarte clare:
1. Banii sunt limitaţi
2. Să facă diferenţa între nevoi şi dorinţe. Îţi doreşti a doua îngheţată, nu ai nevoie de a doua îngheţată
3. Diferenţa dintre bine şi rău.
Este important ca cei mici să îşi separe nevoile de dorinţe. Folosiţi desene animate educaţionale care le inspiră prin eroi şi personaje pozitive toate acestea. Limitat, 10 minute de pe zi, limitat, alături de ei şi le explicaţi toate acestea.