Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum să verifici dezvoltatorul imobiliar când vrei să cumperi o casă. Două din trei firme au mai puţin de 10 de ani activitate

Urmează o nouă rubrică IQ Financiar, emisiunea la care învăţăm împreună cum să fim deştepţi cu banii. Astăzi, Iancu Guda vorbeşte despre profitul pe care îl fac dezvoltatorii imobiliari.

de Iancu Guda

la 27.12.2024 , 08:33

Închidem săptămâna sărbătorilor de Crăciun cu o emisiune despre imobiliare, cum arată dezvoltatorii şi cum să iei decizii fiananciare bune.

Sectorul de construcţii imobilare, dezvoltatorii imobiliari, arată o creştere explozivă a cifrei de afaceri. Toate companiile din această industrie au codul CAEN principal de activitate 4110.

Aceste firme fac în mod constant, în fiecare an, aproape 30% profit operaţional, de trei ori mai bine decât media la nivel naţional. Cu alte cuvinte, este bine să fii dezvoltator imobiliar.

Vezi și

De ce este bine să fii dezvoltator imobiliar?

Pe acelaşi subiect

Pentru că faci foarte mulţi bani, foarte repede. Cât, mai exact? În imobiliare se construieşte până la 1000 de euro cost/mp. Proiectele noi, în marile oraşe, se vând la peste 2000 de euro/mp. Deci, aceste companii dublează banii în mai puţin de 2...3 ani, cât durează să obţii autorizaţia. 

Cum să verifici situaţia financiară a dezvoltatorului imobiliar

Din păcate, cazul Nordis de insolvenţă nu este izolat. În acest sector de cod CAED 4110, cam 65% din companii sunt înfiinţate după 2015. Două din trei firme au mai puţin de 10 de ani activitate, ceea ce înseamnă că nu au foarte mult istoric şi expertiză.

Cum arată îndatorarea acestor companii. Practic, jumătate din companiile active în acest sector au un grad de îndatorare mai mare de 75%. 

Dezvoltatorii cu cifră de afaceri peste un milion de euro şi grad de îndatorare peste 75% concentrează 7 miliarde de lei rulaje din 20 de miliarde. O treime din piaţa imobiliară sunt dezvoltatori medii, mari îndatoraţi. Este o mare problemă. 

Multe proiecte se fac pe avansuri de la clienţi. Cu alte cuvinte, dacă au luat aceste avansuri şi nu termină proiectul este o mare problemă pentru clienţi, care rămân cu ochii în soare.

IQ Financiar vă ajută să vă feriţi de aceste situaţii, să luaţi decizii bune, care vă fac bine în viaţă. 

Iancu Guda Like

Iancu Guda este specialistul economic al Observator pe toate evenimentele cu impact financiar din România şi nu numai.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?
Observator » IQ Financiar » Cum să verifici dezvoltatorul imobiliar când vrei să cumperi o casă. Două din trei firme au mai puţin de 10 de ani activitate