Care sunt problemele şi provocările investiţiilor în imobiliare
Specialistul economic al Observator, Iancu Guda, a vorbit în cadrul rubricii IQ Financiar despre problemele investiţiilor în imobiliare.
Randamentul net din chirie la imobiliare, după taxe, după gradul de neocupare este cam de 4,8%, foarte puţin. Dacă punem banii în depozite luăm aproximativ aceeaşi dobândă, fără bătăi de cap, şi avem acces la bani mult mai rapid.
La imobiliare mai avem o posibilitate de randament: creşterea preţului. Dacă ai o locaţie bună, vorbim de un oraş cu o demografie în creştere, cu un grad de ocupare bun şi o creştere a preţului datorită acestei cereri, sunt nişte perspective de creştere peste media preţului. Dar pe termen foarte lung, 10-15 ani, realist, este greu să credem că, în medie pe an, preţul va creşte mai mult cu 2-3%, cam c\t este ţinta de inflaţie a BNR.
Într-o ţară care a pierdut 3 milioane de cetăţeni în ultimii 10 ani, e greu să crezi că preţurile la imobiliare vor creşte, pentru că nu există cerere atât de mare.
Problemele investiţiilor în imobiliare
- Care sunt problemele şi provocările investiţiilor în imobiliare
- Bune practici pentru educația financiară a copiilor. Cum le vorbim celor mici despre bani
- Cum să verifici dezvoltatorul imobiliar când vrei să cumperi o casă. Două din trei firme au mai puţin de 10 de...
- Cum se calculează randamentul în imobiliare şi cât de rentabil este să investești într-un apartament
- Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
Există mari patru probleme ale investiţiilor în imobiliare: granularitatea, lichiditate, randament şi transparenţă.
Granularitatea înseamnă că pui puţini bani şi scoţi puţini bani. Ei bine, la imobiliare, pui mulţi bani într-un moment, iar când vinzi, vinzi toată proprietatea.
Lichiditatea. Părinţii mei au vândut apartamentul de la Medgidia şi au venit în Bucureşti după şase ani în care au încercat să vândă apartamentul şi abia au reuşit. S-ar putea să obţii banii foarte greu.
Nu ai transparenţa preţului, ca la bursă, nu ştii cât e preţul concret. Iar randamentul la imobiliare nu este deloc interesant pe termen lung.
În imobiliare este bine să deţii expunere, poate casa în care stai su alte apartamente, maximum o treime din avuţia ta până la vârsta de 40-45 de ani. Diversificarea este cea mai bună soluţie împotriva riscului.
Mai sunt provocări la imobiliare: taxele, care sunt destul de mari la vânzare, plăteşti 2-3% în funcţie de transfer, apoi îţi trebuie timp să gestionezi proprietatea, să cauţi chiriaşi, să cumperi sau să vinzi. Ai asimetrie de informaţie dacă cumperi de la un dezvoltator, în curs de construcţie, pentru că nu ştii istoricul terenului, calitatea construcţiei, etc. Dezvoltatorul care vinde are mai multă informaţie decât tine. Totodată, când blochezi mulţi bani într-o proprietate, pierzi oportunităţi mai interesante.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰