Jocurile Olimpice de la Tokyo, deschidere simbolică. Mii de protestatari nemulţumiţi că Olimpiada se ţine într-un nou val al pandemiei ameninţă să iasă zilnic în stradă
Cu un an întârziere, Jocurile Olimpice de la Tokyo au început simbolic azi cu o festivitate de deschidere marcată de pandemia care ne-a schimbat tututor viaţa. Cu măşti, teste zilnice, fără strângeri de mână sau îmbrăţişări după victorie şi fără spectatori. Costurile evenimentului sportiv se ridică la peste 15 miliarde de dolari.
De Redactia Observator la 23.07.2021, 21:42Nicicând în istorie, atmosfera de la Jocurile Olimpice nu a fost atât de dezolantă. Altădată un spectacol al bucuriei de a face sport, acum a fost redus de pandemie la un eveniment plin de restricţii, în care e interzisă orice manifestare de bucurie: atleţii nu au voie să se îmbrăţiseze sau să dea autografe, iar de pe margine, nimeni nu are voie să îi aclame.
Despre alte încurajări nici nu poate fi vorba. Competiţia are loc fără spectatori. La ceremonia de deschidere au participat sub 1.000 de oficiali. Printre ei, prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
Pentru a da impresia că stadionul de aproape 70.000 de locuri nu este pustiu, organizatorii au îmbrăcat scaunele goale cu huse de diferite culori. Startul competiţiei a fost dat în mod simbolic de împăratul Japoniei, singurul membru al casei imperiale care a participat la festivitatea de deschidere. La finalul ceremoniei, un impresionat spectacol pirotehnic a luminat stadionul olimpic şi cerul capitalei nipone.
Olimpiadă de pandemie
- Programul sportivilor români la JO 2020, sâmbătă 24 iulie. Trei dintre ei se luptă pentru medalii
- Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, umbrită de pandemie. Organizatorii au adus un omagiu medicilor
- Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, la Tokyo. Participă Împăratul Naruhito, Emmanuel Macron şi soția...
Focul de artificii nu a impresionat şi miile de protestatari, nemulţumiţi că ţara loc a decis să ţină Jocurile Olimpice în plină explozie de cazuri de coronavirus. Furioşi, manifestanţii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine, care le-au ţinut piept cu greu.
Oamenii ameninţă să iasă zilnic în stradă, chiar dacă ţara este în stare de urgenţă impusă de pandemie, iar adunările publice sunt interzise. "Nu este etic să continui cu un astfel de eveniment, cu mai mult de 10.000 de atleţi care vin la Tokyo, în acelaşi loc. Nu suntem fericiţi. Suntem foarte supăraţi că trebuie să găzduim Jocurile Olimpice, la noi, în oraş".
Zilnic, numai în Tokyo sunt făcute 80.000 de teste. Doar ieri, aproape 5.000 de oameni au aflat că au coronavirus, iar în Satul Olimpic, de la începutul lunii, au fost confirmate 106 cazuri de infectare în rândul sportivilor şi a membrilor delegaţiilor naţionale.