"Am niște Coco, vreau să o arunc. Dar dacă vrea cineva, o dau pe gratis". Cum funcţiona rețeaua "Iarbă dulce" care avea 11.000 de abonaţi, majoritatea elevi şi studenţi
Descoperire şocantă a anchetatorilor. Elevii şi studenţii au avut acces timp de mai bine de un an la droguri pe mai multe platforme ascunse la vedere pe Telegram. Una dintre reţele, numită "Iarbă dulce", avea 11.000 de abonaţi, iar drogurile erau negociate ca în piaţă. Clienţii erau apoi direcţionaţi către cel mai apropiat dealer stradal. Traficanţii vindeau substanţe stupefiante şi copiilor de 14 ani. Observator a obţinut conversaţii şi imagini din dosar.
De Bogdan Dinu la 11.04.2023, 19:5011.000 de abonaţi, cât populaţia unui oraş ca Sinaia. Atâţia clienţi avea "Iarba Dulce", doar una din cele trei reţele cărora procurorii antimafia le-au stricat afacerea. Aici tinerii, unii dintre ei chiar copii de 14 ani, veneau ca la piaţă, dar ca să-şi cumpere droguri.
Conversaţii de pe platforma online:
- Venus: Bine ai venit, The Blue Reaper! Aceasta este o piață pentru comercializare. Ca să poți cumpăra îți trebuie un număr de minim 100 de mesaje pentru a ne cunoaște. Enjoy!
- ScandinavShaman: Nimeni cu weed sectorul 4 sau 3?
- Ce grup e ăsta?
- De droguri.
- Chiar se găsesc droguri aici?
- Weed Militari Residence, mesaj privat!
- Vând Adderall!
Pe platformă se intra doar cu recomandare. Tinerii găseau toate subtanţele interzise de lege, de la pastile şi marijuana la cocaină, heroină sau LSD. Cine nu găsea drogurile în reţea, era direcţionat către cel mai apropiat dealer din cartierul sau oraşul lui. Iar zonele de distribuţie între traficanţi erau împărţite astfel încât să acapareze cât mai mulţi clienţi. Negocierile se făceau pe Telegram. Dealerii aveau de plătit o taxa administratorilor pentru a-si vinde drogurile pe platforma. Sumele porneau de la 50 lei, dar creșteau in funcție de drogurile vândute. Doar ca nu tot timpul erau vândute droguri. Potrivit unor surse, distribuitorii ajungeau sa își țepuiască clienții si sa vanda inclusiv sare amestecată cu alte prafuri.
- Canalul de Telegram "Iarbă dulce", sursă de droguri pentru elevi români. Ce taxă plăteau dealerii ca să-și...
- Cum funcționa cea mai mare piaţă online de droguri din România. Substanțele interzise erau vândute în special...
- Cea mai mare piaţă online de droguri din România, închisă de ofiţerii Antidrog. Dintre cei 11.000 de clienţi,...
Rețeaua "Iarbă dulce" a funcţionat mai bine de un an
"Drogurile erau destinate, în principal, distribuţiei stradale platforma de comunicare genera în jur de 40-50.000 de mesaje zilnic", a declarat un ofiţer DCCO. Imaginile suprinse de poliţişti sunt la fel de şocante ca mesajele schimbate în reţea. Clienţii veneau să cumpere droguri cu bebeluşi în braţe.
Conversaţii de pe platforma online:
- Bizzra: @ImperiallCompany ce e pe stoc?
- El Patron Del Imperium: Speed/Shrooms/LSD și 3 pachete de weed a câte 10g. Am aici niște Coco, vreau să o arunc. Dar dacă vrea cineva, o dau pe gratis
"Pe acest grup se discuta concret despre droguri, despre efecte, despre modalitatea cum se distribuie, despre modaliltatea cum se combină toţi cei 11.000 de membri care erau filtraţi la intrarea în grup erau preocupaţi de consumul de droguri", a declarat Cătălin Ţone. La percheziții în casele celor care administrau aceste canale online, anchetatorii au găsit bani, dar şi două cartuşe de 9mm pentru arme de foc. Reţeaua funcţiona ca o caracatiţă şi era structurată pe mai multe paliere şi nivele de acces. Era prezentă mai ales în marile oraşe, la nivel de distribuţie, deci stradal, inclusiv la Timişoara. Clienţii reţelei erau tinerii, în special, elevi şi studenţi.
Prin seria "Drogul, pericol naţional" , Observator a tras un semnal de alarmă în privinţa vârstei la care tinerii încep să consume droguri, dar şi în privinţa faptului că fenomenul a scăpat de sub control. Nu mai suntem o ţară de tranzit, ci o ţară cu mulţi traficanţi şi consumatori. Specialiştii spun că soluţia ar fi testele în şcoli. "Propun introducerea a două tipuri de teste, de suprafaţă, nonintruzive care să se facă în lipsa elevilor pentru a nu se crea stigmatizare", a declarat Cătălin Ţone. Rețeaua "Iarbă dulce" a funcţionat mai bine de un an.