Benny Steinmetz, eliberat din arest după ce a fost ridicat de polițiști de pe aeroportul din Atena. Nu are voie să părăsească țara
Magnatul israelian din sectorul mineritului Beny Steinmetz a fost eliberat din arestul poliţiei din Grecia, dar are interdicţie de a părăsi teritoriul acestei ţări, în aşteptarea unei decizii judecătoreşti cu privire la mandatul de arestare emis de România, au anunţat luni surse din poliţia elenă, potrivit Reuters.
De Redactia Observator la 14.10.2024, 20:34Steinmetz (68 de ani) a fost plasat în detenţie duminică, la câteva ore după ce sosise cu un avion privat pe aeroportul internaţional din Atena, au precizat sursele citate. Mandatul de arestare european împotriva sa a fost emis în numele României pentru acuzaţii referitoare la participarea la o organizaţie infracţională, a declarat un ofiţer de poliţie grec, sub acoperirea anonimatului.
Luni după-amiază, Beny Steinmetz a compărut în faţa unui magistrat, care a decis eliberarea sa pe cauţiune, cu anumite restricţii, printre care o interdicţie de călătorie în afara Greciei, în aşteptarea unei decizii judecătoreşti privind arestarea sau extrădarea sa.
Magnatul israelian Beny Steinmetz, eliberat din arest
În 2022, un tribunal grec care a examinat cazul său pe baza unui mandat de arestare emis de România împotriva sa s-a opus extrădării.
- Benny Steinmetz a fost reţinut pe aeroportul din Atena. Magnatul este condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul...
- Moșternirea uriașă a lui Rupert Murdoch. Magnatul luptă în instanţă cu 3 dintre copiii săi
- Milionarul Mike Lynch sărbătorea pe iaht faptul că scăpase de acuzaţiile de fraudă. A dispărut alături de...
Avocaţii lui Beny Steinmetz au respins ca ''neîntemeiate'' acuzaţiile formulate de autorităţile române şi au calificat drept ''abuzive'' cererile de extrădare prezentate de România, susţinând că el are dreptul de a călători liber.
Avocatul său din Grecia, Stavros Togias, a afirmat că autorităţile judiciare elene au respins în mod irevocabil extrădarea sa în România.
În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prinţul Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare cu executare.
De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat. Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov.
Nu are voie să părăsească țara
Alte condamnări: Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) - 5 ani, Robert Roşu (avocat) - 5 ani, Niculae Dima - 4 ani, Caterina Popa - 4 ani, Gheorghe Olteanu - 4 ani, Valentin Delcea - 4 ani, toate pedepsele fiind cu executare. Totodată, au fost condamnaţi cu suspendare Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu.
La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Curtea de apel de la Nicosia a decis împotriva extrădării în România a magnatului israelian Beny Steinmetz, răsturnând astfel hotărârea din 11 octombrie 2023 a instanţei inferioare.
Steinmetz a fost reţinut în Cipru la sfârşitul lui august 2023, în baza unui mandat emis de România într-un caz privind drepturi funciare. Acesta a negat că a comis ilegalităţi. Beny Steinmetz declara atunci că acţiunea în justiţie împotriva sa din România este motivată politic şi că ar fi fost privat de dreptul la un proces corect, nota Reuters, amintind că mandatul emis de România a fost respins şi de Grecia şi Italia.