Antena LIVE

Curs valutar

Cum poate scăpa nepedepsit un şofer prins drogat la volan. Avertismentul unui procuror: "O problemă gravă, care trebuie reparată"

Procuroarea Bogdana Pîntea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, specializată în infracţiuni privind circulaţia rutieră, a atras atenţia joi că există şoferi sub influenţa substanţelor psihoactive care pot scăpa nevinovaţi, în funcţie de cum se interpretează legea, ceea ce este "o problemă gravă, care trebuie reparată", pentru că "unele persoane sunt trimise în judecată şi sunt condamnate pentru aceeaşi faptă pentru care dosarele altora se închid", fiind considerate nevinovate.

De la 23.11.2023, 18:04
WhatsApp
poate scăpa nepedepsit un şofer prins drogat la volan. Avertismentul unui procuror: "O problemă gravă, care trebuie reparată" Shutterstock

Parchetele şi instanţele din România nu au o practică unitară privind şoferii cu substanţe psihoactive depistate doar în urină, ceea ce duce la problema gravă reclamată de procuroarea Bogdana Pîntea.

"Am ales astăzi să vorbesc despre un subiect extrem de controversat şi care a născut o practică neunitară şi în sistemul judiciar, respectiv conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive. După cum ştiţi, acest subiect este foarte mediatizat în ultima vreme, mai ales după evenimentul din staţiunea 2 Mai, unde un conducător auto aflat sub influenţa substanţelor psihoactive a provocat un accident cu decesul mai multor victime.

Acum subiectul cel mai important pe care doresc să îl ating azi este o practică neunitară în cadrul parchetelor şi al instanţelor din România. După ce un conducător auto este oprit în trafic, este dus la spital pentru a i se preleva mostre biologice de sânge şi urină. Astfel că se emite un buletin de analiză care poate avea următoarele rezultate: test pozitiv în urină şi în sânge, test negativ atât în urină, cât şi în sânge, precum şi test negativ în sânge, dar pozitiv în urină. Acest din urmă scenariu, în care să depistează doar în urină substanţele psihoactive, a născut o practică neunitară în cadrul parchetelor şi al instanţelor", a declarat Bogdana Pîntea, la conferinţa "Psihiatrie şi psihologie medico-legală" de la Facultatea de Medicină din Sibiu.

Porţiţele din lege pe care şoferii drogaţi le pot exploata

Pe acelaşi subiect

Procuroarea a explicat cum un şofer poate fi depistat pozitiv la consumul de canabis chiar dacă s-a drogat cu două săptămâni înainte de a fi prins, pentru că această substanţă rămâne în urină până la 15 zile.

"O primă opinie este aceea în care, atunci când se regăsesc doar în urină, substanţele psihoactive, nu se poate reţine dincolo de orice dubiu că făptuitorul, conducătorul auto se afla sub influenţa acestor substanţe la momentul conducerii, ceea ce duce la clasarea dosarului sau achitarea inculpatului, adică pur şi simplu se închide dosarul respectiv. Conducător auto nu are cazier, nu mai răspunde penal. Această practică s-a născut în urma unor rapoarte de expertize făcute de medicii de medicină legală, care ne-au spus în felul următor, noi întrebam prin ordonanţe şi ne cereau să ne spună: credeţi că atunci când această substanţă este găsită în urină putem să stabilim dincolo de orice dubiu, că persoana respectivă era influenţată la momentul conducerii autovehiculului de acele substanţe? Iar medicii ne-au răspuns: nu, nu putem să stabilim asta pentru că unele substanţe stau în urină până la 15 zile. Deci o persoană care a consumat acum 15 zile, canabis, poate, dacă este testat în acest moment este în urină pozitiv, deşi el practic nu mai este influenţată niciun fel de acea substanţă", a spus Bogdana Pîntea.

Aceasta a arătat că mai există şi a doua opinie în practica din România, ceea ce face ca unele persoane să fie trimise în judecată, iar altele, nu, pentru aceeaşi faptă.

"În ceea ce priveşte a doua opinie în practică, în care se spune aşa: nu are relevanţă dacă făptuitorul se afla sau nu se afla sub influenţa substanţelor psihoactive, are relevanţă cantitatea de drog găsită în urină sau în sânge şi nu ne interesează dacă este găsită doar în urină şi se dispune trimiterea în judecată şi condamnarea acestor oameni. Aşadar, puteţi să observaţi că este o situaţie extrem de nedreaptă, în sensul că, unele persoane sunt trimise în judecată şi sunt condamnate fix pentru aceeaşi faptă pentru care dosarele altora se închid şi sunt consideraţi practic nevinovaţi. Această a 2-a opinie se bazează pe nişte decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a prezentat o doamnă înainte, în sensul că instanţa supremă spune că, nu contează cantitatea drogului, atâta timp cât se regăsesc acestea în organismul făptuitorului", a arătat Bogdana Pîntea.

Apelul lansat de procurori

Potrivit procurorului sibian, au existat cazuri în care medicii au spus că o cantitate foarte mică de substanţă psihoactivă în urină nu poate să-l afecteze pe un şofer.

"În practica recentă au mai fost soluţii în care s-a constatat faptul că respectivul conducător auto avea 0,002 micrograme/litru, o substanţă psihoactivă în urină doar, nu şi în sânge sau şi în sânge şi doctorii au spus: nu, această cantitate nu are cum să afecteze conducătorii auto", a spus Bogdana Pîntea.

În opinia sa, soluţia acestei probleme este o precizare clară în lege privind consumul de substanţe psihoactive, aşa cum este în cazul consumului de alcool.

"Consider că trebuie să găsim o soluţie pentru această problemă, pentru că este o problemă gravă care duce la nişte decizii total contradictorii şi cumva ţine de norocul tău ca şi conducător auto, dacă eşti prins conducând într-un judeţ sau eşti prins conducând într-un alt judeţ, unde se aplică sau organele de cercetare interpretează altfel legea. (...) este o problemă gravă care trebuie reparată, iar legiuitorul trebuie să intervină pentru a fi norma foarte clară şi pentru a nu lăsa loc de interpretări. Dar o modificare legislativă consider că nu poate fi făcută fără opinia de specialitate, adică a medicilor. Trebuie analizate studii în domenii, pentru că, dacă la alcoolemie este clar, peste 0,80 la mie s-au făcut foarte multe studii care arată că atenţia scade cu până la 30 de ori, ori în cazul substanţelor psihoactive nu s-au făcut suficiente studii raportate raportate la valoarea din sânge. Astfel, consider că doar printr-o colaborare între noi toţi putem să ajungem la o normă previzibilă pentru conducătorii auto", a concluzionat Bogdana Pîntea.

Pîntea a prezentat în cadrul conferinţei de la Sibiu lucrarea "Conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive". Manifestarea ştiinţifică organizată Spitalul Clinic de Psihiatrie, cel Judeţean de Urgenţă şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, reuneşte atât psihiatrii, psihologi, poliţişti, procurori, judecători, medici specialişti cu diverse specializări. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

droguri procuror sofer drogat
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024