Antena LIVE

Curs valutar

Adolescentă de 17 ani, ucisă în bătaie de rude pentru că purta blugi. Trupul neînsufleţit a fost găsit atârnând de un pod, în India. Mama: "Visele ei s-au spulberat"

În India au apărut tot mai multe cazuri în care fete şi tinere au fost agresate brutal de membrii familiei, aducând în centrul atenţiei nesiguranţa pe care o au femeile chiar şi în interiorul casei lor. Săptămâna trecută, o tânără de 17 ani a fost bătută până la moarte de membrii familiei sale pentru că a ales într-o zi să poarte blugi.

De la 27.07.2021, 12:00
WhatsApp
Adolescentă de 17 ani, ucisă în bătaie de rude pentru că purta blugi Profimedia

Neha Paswank, în vârstă de 17 ani, ar fi fost bătută până şi-a dat ultima suflare de membrii familiei sale, pentru că au văzut-o într-o zi îmbrăcată în blugi. Incidentul teribil a avut loc săptămâna trecută, în casa lor din satul Savreji Kharg din districtul Deoria, una dintre cele mai puțin dezvoltate regiuni din Uttar Pradesh.

Mama ei, Shakuntala Devi Paswan, a declarat pentru BBC Hindi că adolescenta a fost bătută fără milă cu bâte de bunicii şi unchii săi după o ceartă asupra deciziilor vestimentare ale fetei.

„Ţinea post religios de o zi. Seara s-a îmbrăcat într-o pereche de blugi şi o bluză pentru a merge să-şi îndeplinească ritualul. Când bunicii ei s-au opus modului în care s-a îmbrăcat, Neha a replicat că blugii sunt făcut ca să fie purtaţi, aşa că ea îi va purta” a povestit mama ei.

Răspunsul adolescentei a venit ca o dovadă de lipsă de respect, motiv pentru care cearta s-a transformat într-un scandal care a dus la violenţă cumplită. Shankuntala Devi a menţionat că, în timp ce fiica ei zăcea inconştientă, socrii ei au sunat la o maşină de taxi spunând că o vor duce la spital.

Pe acelaşi subiect

„Nu m-au lăsat să-i însoțesc, așa că mi-am alertat rudele care au mers la spitalul regional în căutarea ei, dar nu au putut să o găsească” a continuat mama.

Tatăl fetei a aflat de tragedie când s-a întors de la muncă

A doua zi dimineață s-a aflat că trupul neînsufleţit al unei fete atârna de un pod, peste râul Gandak care curge prin regiune. Când s-au dus să investigheze, autorităţile au descoperit că este al lui Neha. Poliția a deschis o anchetă pentru crimă şi distrugere de probe împotriva a 10 persoane, inclusiv bunicii, unchii, mătuşile, verii şi şoferul Nehei. Înaltul oficial al poliției, Shriyash Tripathi, a declarat că patru persoane, inclusiv bunicii, un unchi și șoferul auto, au fost arestați și au fost interogați. Anchetatorii sunt încă pe urmele celorlaţi acuzaţi.

Tatăl lui Neha, Amarnath Paswan, care lucrează ca zilier pe șantierele de construcții din Ludhiana, un oraș din Punjab, s-a întors acasă fără să ştie că se întâmplase o tragedie. A împietrit când a aflat adevărul, mai ales pentru că făcuse mari sacrificii şi muncea din greu pentru a le oferi condiţii copiilor şi pentru a le asigura posibilitatea de a merge la şcoală şi de a evolua. Fiica lui urma să devină ofiţer de poliţie, dar „visele ei nu vor mai fi realizate niciodată acum; visele ei s-au spulberat", a adăugat mama. Din spusele femeii, socrii ei puneau presiune pe Neha să-și termine studiile la o şcoală locală şi de multe ori îi reproşau că nu poartă haine tradiţionale indiene. Adolescentei îi plăceau articolele vestimentare moderne; ba chiar fotografiile trimise autorităţilor de părinţi o înfăţişează pe Neha în rochii, blugi sau purtând jachete.

Violenţa domestică asupra femeilor, o problemă în India

Militanții spun că violența împotriva femeilor și fetelor în casele dintr-o societate plină de patriarhat este profund înrădăcinată și este adesea sancționată de bătrânii familiei. Fetele și femeile din India se confruntă cu amenințări grave - de la riscul feticidului chiar înainte de a se naște din cauza preferinței pentru fii - la discriminare și neglijare. Violența domestică este intensă și în medie, 20 de femei sunt ucise în fiecare zi pentru că au adus zestre insuficiente. Femeile și fetele din orașele mici și din zonele rurale trăiesc sub restricții severe, capii satelor sau bătrânii familiei dictând deseori ce se poartă, unde merg sau cu cine vorbesc, iar orice pas greșit este considerat o provocare și trebuie pedepsit.

Nu este de mirare atunci că presupusul atac asupra adolescentei de 17 ani pentru alegerea îmbrăcămintei sale este doar unul dintre numeroasele atacuri brutale raportate asupra fetelor și tinerelor de către membrii familiei lor, atacuri care au șocat recent India.

Alte fete au fost bătute fără milă de familie, din motive similare

Luna trecută, un videoclip făcut în districtul Alirajpur, din Madhya Pradesh, arăta chinurile prin care o tânără de 20 de ani era bătută cu sălbăticie de tatăl şi cei trei veri ai săi. În urma abuzului, poliţia s-a autosesizat; a fost depusă o plângere pentru care vinovaţii au avut un răspuns simplu, dar şocant: copila era pedepsită pentru că fugise din casa conjugală.

Cu o săptămână înainte de incident, rapoartele spuneau că două fete au fost bătute fără milă de membrii familiei lor pentru că vorbeau la telefon cu un văr de sex masculin în districtul vecin Dhar. Videoclipurile incidentului au arătat că una dintre fete a fost târâtă de păr, aruncată la pământ, lovită cu picioarele, lovită cu pumnul și bătută cu bâte și scânduri de lemn de către părinți, frați și veri. După ce videoclipul a devenit viral, poliția a arestat șapte persoane. Un incident similar - care a avut loc și luna trecută - a fost raportat în Gujarat, unde doă adolescente au fost bătute de cel puțin 15 bărbați, inclusiv rude, pentru că au folosit telefonul mobil, potrivit BBC.

Activistul de gen Rolly Shivhare spune „este șocant faptul că, în secolul 21, ucidem și agresăm fete pentru că purtau blugi sau vorbesc pe telefonul mobil”.

Patriarhatul, spune ea, este „printre cele mai mari probleme din India” și subliniază faptul că politicienii, liderii și factorii de influență fac adesea comentarii misogine care dau un exemplu prost, iar mesajul egalității de gen nu se filtrează asupra comunității și familiei. "Guvernul spune că fetele sunt prioritatea noastră și anunță mari scheme pentru bunăstarea lor, dar nu se întâmplă nimic cu adevărat. Casele de adăpost și centrele pentru situaţiile de criză din India sunt puține și majoritatea sunt atât de prost conduse încât nimeni nu ar vrea să meargă acolo. Guvernul nostru trebuie să aloce mai multe fonduri și să-și îmbunătățească protecţia asupra femeilor. Singura soluţie pe termen lung este de a face fetele conştiente de drepturile lor", a conchis activista.

Larisa Andreescu

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...

fata adolescenta india violenta bataie omor crima blugi telefon mobil copil misogin cultura politie ancheta
Întrebarea zilei
Stiţi ce măsuri să luaţi pentru a preveni burnout-ul?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar...
Fanatik.ro
Publicat 27.11.2024
Cea mai nouă melodie de la Voltaj, în contextul fenomenului Georgescu: Yo, apa...
spotmedia.ro
Publicat 28.11.2024
Călin Georgescu, efectul moștenirii Caraman
spotmedia.ro
Publicat 27.11.2024
Ce mașină conduce Călin Georgescu, candidatul care a strâns peste două...
Gandul
Publicat 27.11.2024
Câte milioane de euro va plăti amendă TikTok pentru Călin Georgescu....
Adevărul
Publicat 28.11.2024
Chefi la cuțite, 27 noiembrie 2024. Cine a câștigat a opta amuletă. Ce...
A1
Publicat 27.11.2024
Horoscopul zilei de 29 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.11.2024
Restricții de trafic în București cu ocazia Zilei Naționale. Ce rute...
spynews.ro
Publicat 28.11.2024
Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute...
GSP
Publicat 28.11.2024
Decizie istorică: CCR cere renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale...
Click.ro
Publicat 28.11.2024
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite...
Useit
Publicat 28.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Cristian Tudor Popescu despre o eventuală anulare a primului tur: „Ar fi o...
libertatea.ro
Publicat 27.11.2024
Taylor Swift a mărturisit că „emoțiile ei au devenit destul de puternice”,...
ZU
Publicat 28.11.2024
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Hello taste
Publicat 28.11.2024
5 activități periculoase pentru copii, potrivit medicilor de la Urgențe
Deparinti
Publicat 28.11.2024
Economiștii, avertisment legat de rezultatele la prezidențiale. Ar putea arunca...
ziare.com
Publicat 28.11.2024
Camila Sodi a publicat mai multe imagini și filmulețe cu Ernestina Sodi din...
Happy
Publicat 28.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Care sunt circumstanțele în...
Medicool
Publicat 28.11.2024